Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdelené Nemecko v čase vrcholiacej studenej vojny. Dve východonemecké rodiny túžia po normálnom živote v slobodnej krajine a v utajení pripravujú veľký plán úteku na západ. Ich hlavnými zbraňami sú odvaha a vynaliezavosť, vďaka ktorým postavia teplovzdušný balón, s ktorým sa všetkých osem členov oboch rodín pokúsi preletieť do Západného Nemecka. Balón však tesne pred hranicou havaruje a východonemecká tajná polícia Stasi nájde stopy po ich nepodarenom pokuse o útek. Okamžite sa rozbehne vyšetrovanie a pátranie. Obe rodiny pod veľkým časovým tlakom zháňajú materiál a vyrábajú nový balón, ale každým dňom sa okruh policajného pátrania okolo nich zužuje, hrozí im odhalenie a zatknutie. Začína ďalší nebezpečný závod s časom a s políciou v pätách. Dostanú ešte šancu na druhý pokus? (Cinemart SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (204)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Výsledek zachraňují dětské role. Strach vystavit potomky riziku, že po zatčení rodičů půjdou do dětského domova, nebo že ve školce bezelstně plácnou něco, co ohrozí všechny jejich blízké. Nebo strach, že budou rodiči pohrdat za zbabělost. Realita v pozadí proto účinkuje daleko silněji než sám snímek. Určitý půvab pak Balónu dodává titulní rekvizita, podomácky vyrobený balón. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Dramatická snaha o únik z tábora šťastnej budúcnosti a mizernej prítomnosti sa síce nevyrovnala filmu Životy tých druhých, ale aj tak ide o mimoriadny počin. Oceňoval som najmä kamerové skratky na všadeprítomné oči a uši Stasi, to aký obrovský aparát dokázala zmobilizovať kvôli obave, že im pár ľudí uletí na Západ. A pritom sám veliaci podplukovník preniesol kľúčovú vetu: "Proč je skrátka nenecháme běžet?" Všade vo svete je dominantnou úlohou hraničiarov zabrániť vniknutiu nežiaducich osôb, iba v socialistických zemiach sa pozornosť sústreďovala na zabránenie únikom. Nepovažujem Balón za bezchybný film, ale minimálne kvôli atmosfére a napätiu si štyri hviezdičky zaslúži. ()

Reklama

Pethushka 

všetky recenzie používateľa

Při loňské návštěvě Berlína jsem si předsevzala, že musím kouknout na nějaký povedený film, týkající se německé historie. Přestože je to spíše náhoda, že mi dnes díky jednomu ze zdejších uživatelů padl do obrazovky zrovna tenhle kousek, myslím, že si tenhle "úkol" můžu odfajfkovat. Sice to bylo o nervy, ale ani trochu nelituji. Hezky napsané, zahrané i natočené. 4,5* ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

Velmi silny skutocny pribeh o odvaznej rodine, ktora chcela lepsiu buducnost. Krasny film. Od zaciatku az do konca napinave. Och, tak som im drzala prsty! Cely film posobil tak realne, clovek mal pocit, ze sa naozaj pozera na rok 1979 (akurat hlavny hrdina mal dost moderny vzhlad - uces, brada). Nevidela som to sice v kine, ale bol to pre mna zazitok a film vrelo odporucam. Dokonca si dovolim tvrdit, ze Balon by si zasluzil aj nominaciu na Oscara! 85% ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Všedné spracovanie nevšedného úteku z boľševickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) do kapitalistickej Nemeckej spolkovej republiky (NSR). Nepostráda napätie, sympatických hrdinov i remeselne kvalitné spracovanie. Doporučenia hodný film do súčasnej filmovej Izby revolučných tradícií. Mysliac tým individuálne revolúcie voči totalitnému systému, hoci diktované najmä ekonomicky. Vidinou lákavého sveta, plného tovaru, slobodného cestovania a dokonalých služieb. ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (14)

  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Strelzykův syn jezdí na československé Jawě 50 Mustang. (bighead)

Reklama

Reklama