Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hranica, ktorá sa zdoláva za cenu príliš vysokého rizika smrti. Predsa však sú ľudia, pre ktorých je sloboda tým najvzácnejším darom. Hranica s Východným Nemeckom, to je aj 836 míľ dlhý múr, guľometné hniezda, čaty ozbrojených strážcov a hektáre zamínovaných území. Písal sa piaty september 1979. V toto ráno už vedeli vo Východnom Nemecku minimálne dve rodiny, že dnes sa pokúsia o nemožné. Dostanú sa na slobodu aj so svojimi rodinami. Nakrútené podľa skutočného príbehu… ... (STV)

(viac)

Recenzie (10)

Rakosnicek77 

všetky recenzie používateľa

Vzhledem k tomu, že film mapuje realitu totalitní šikany ve východním německu, byla to pro mne opravdu zajímavá podívaná. Vidět tu bídu a buzeraci, všudypřítomné udavače a špióny tajné policie, tak se člověk ani nedivií, že lidé sázeli vlastní životy, při snaze o útěk na západ. Opravdu vydařený příběh. Ten moskvič, to byla opravdu nostalgie... :-) ()

Zupan_ 

všetky recenzie používateľa

Vaaú toto že je z produkcie Disney ?? No prekvapilo že proti komunistický film podľa skutočných udalostí prišiel práve od nich. Veľmi solídna Ačková záležitosť zobrazujúca nie moc rozdielne podmienky od nás za socíku vo Východnom Nemecku. Ako už názov naznačuje jedná sa o problematický útek cez prísne stráženú hranicu do západnej časti. Skvelé obsadenie na cele s J. Hurtom veľmi hutné vyobrazenie ich zufalosti a trápenia za cestou k lepšiemu životu. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Rezisera Delberta Manna si budem pamatat ako tvorcu vybornych filmov ako Marty 1955, Separate Tables 1958 a That Touch of Mink 1962. Tieto 3 filmy + tento povazujem za jeho najlepsie veci. Nejak ma potom neoslovili filmy ako Lover Come Back a pan Fitzwilly. Proste mi to rezisersky a herecky nesadlo. Tematicky je Night Crossing takmer perfektni - NDR a zelezna opona, snaha ludi prejst ... proste parada, taketo filmy milujem, Delbert Mann mi presne ulahodil a film pohladil po dusi mna ako laika - nedouka. Z hercov som poznal Johna Hurta /Alien/, zvysok jaxi stale nepoznam. Kazdopadne vyborne, tempo je masakrozne dobre, dialogy takmer perfektne - malokedy sedim nalepeny na stolicke/kresle/ u filmu, a maloktory film ma tak krasne dokazal uputat a u maloktorych filmov si prajem mat plechovu prdel. Tu vsak rozhodne jo : 86 % ()

dobytek 

všetky recenzie používateľa

Nevim, jak bych hodnotil, kdybych nedávno neviděl Balón (2018). Možná bych tomu napálil rovnou 5 hvězd, ale když to porovnám, tak mi tady trochu chybělo napětí a jakási až paranoidní atmosféra. V tom je ta nová verze určitě lepší. Ale uvědomil jsem si zase jinou věc. Ono v tý nový verzi je to všechno takový hezky upravený, barevný, všechny auta naleštěný jak na srazu veteránů, dokonce to hercům docela sluší v tom retro oblečení z dederonu, tesilu nebo z nějaký podobný strašný látky. Tady je všechno takový šedivější, pochmurnější, špinavější a víc to v tom filmu vypadá jako kdysi v NDR. I herci mi přišli takový uvěřitelnější. V nový verzi třeba ten otec působí strašně gerojsky. Tady je proti tomu naprosto civilní John Hurt. Dokonce ten John Hurt i vypadá víc jako východní Němec. Oni ty dederoni opravdu nechodili ostříhaný a oholený jak z barber shopu. Nakonec obě verze dostanou ode mě 4 hvězdy. Ale opravdu těžko říct, která je lepší. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

No, na to že to nakrútili angličania a dalo by sa to chápať ako propaganda víťazstva nad socializmom to nedopadlo až tak zle. Začal by som tým, že film nakrútený v roku 1981, pojednáva o skutočných udalostiach ktoré sa stali vo Východnom Nemecku v roku 1979, pričom zachytáva osudy rodín Strelzykovcov a Wetzelovcov, ktoré sa pokúsili o nemožný útek do Západného Nemecka. Začiatok filmu sa my nezdal byť až tak veľmi vydarený a sledujeme tam hlavne prípravy na útek, ktorý sa ale na prvý krát nepodaril. Preto sa obe rodiny rozhodnú risknúť to znovu. Tu už sa potom celý film značne zlepšuje, čomu vďačíme aj za viac napätia hlavne pri tom, ako im vtedajšia moc neustále stúpa na päty a takmer sa jej ich podarí dolapiť. Záverečný útek v balóne je naozaj strhujúcou hrou na mačku a myš, kde sa komplikuje všetko možné až je to mierne skazené tým, že po čase už po nich polícia nepátra a rodiny sa ani nevedia ako ocitnú v Západnom Nemecku. Herecké výkony sú zvládnuté štardartne. John Hurt, ktorý bol rok predtým nominovaný na Oscara za Slonieho muža (pre mňa jeden z najlepších hereckých výkonov) nijak neohúry, rovnaké je to aj s hudbou Jerryho Goldsmitha, ktorá jeho genialite rozhodne nezodpovedá. V zásade sa ale dá povedať, že film sa nehrá na žiadny prelom v kinematografii a aj keď u mňa to tiež na čisté 4* nieje, ja mu ich aj tak dávam. (1. komentár k filmu) ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama