Reklama

Reklama

Vražda v Orient exprese

  • Česko Vražda v Orient expresu (viac)
Trailer

Orient expres, luxusný vlak, ktorý prechádza naprieč Európou, sa jednej zimnej noci roku 1930 stáva dejiskom prípadu, do ktorého vyriešenia musí Hercule Poirot, ktorý sa náhodou ocitol medzi cestujúcimi, zapojiť všetok svoj dôvtip. Času má dosť, keďže cestujúcim, uväzneným snehovou kalamitou v závejoch, neostáva nič iné, len trpezlivo čakať na vyslobodenie. Kto z nich mohol mať záujem zavraždiť amerického milionára a prečo? (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (352)

Lavran 

všetky recenzie používateľa

Dle mého skromného a nepodstatného názoru je Albert Finney mnohem lepší a charizmatičtější Poirot než-li David Suchet, kterého tato postava de facto proslavila. Nejen díky Finneymu, ale i zbytku hereckého ansáblu, který by mohl lecjaký snímek závidět, mysteriózní atmosféře, scénáři a hudbě jde též o nejlepší adaptaci detektivek Aghaty Christie jakou znám. KlasA. Howg. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Výborné herecké obsadenie a réžia od skúseného S. Lumeta, to snáď nemôže dopadnúť zle. Ale...Najväčší problém vidím v pomalom rozjazde a istej nezáživnosti v prvej polovici filmu. To obrovské množstvo známych mien diváka navnadí, ale v skutočnosti veľký priestor nedostávajú. Každý si tu odkrúti svojich 5 minút slávy a predá žezlo ďalšiemu. Príbeh a dialógy fajn, ale nestačí to. Film z dnešného pohľadu dosť zostarol, navyše ten zahmlený vizuál filmu akosi nepristane. Fakt neviem, či je to len kvalitou kópie alebo vysielania na čt. Možno to bol režisérov zámer. Tak či tak, veľmi ma to nenadchlo. 60%. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Moja prvá výčitka je, že film je pre mňa nudný, no zároveň si vyžaduje pre pochopenie neustálu trpezlivosť a bystrosť, lebo je veľmi zložitý a mal som problémy stíhať dej, strácal som sa, no našťastie človek z tohto filmu má zážitok aj napriek tomu, lebo podstata je pochopiteľná. Moja druhá, možno ešte väčšia výčitka je, že záver hrá na nôtu akejsi spravodlivej pomsty smrťou kolektívom voči jednotlivcovi. Možno by tu hral veľkú úlohu pre mnohých aj sociálny aspekt, keby podaktorí vrahovia neboli ozaj bohatí, či úspešní, ale vzhľadom na to, že obeť bola asi najbohatšia, pre niektorých to takpovediac môže hrať aj na túto nôtu. Záver s alibizmom prenechania rozhodnutia na druhého a neinformovanie miestnej polície s oboma verziami a s chýbajúcim procesom, kde by sa rozhodlo, či taký trest smrti bol oprávnený, čo si ja myslím, že nie, je pre mňa veľkým morálnym zlyhaním napriek genialite filmu v atmosfére, v časovej rozloženosti, v zvratoch, tajomne, vytáčaní sa, vtipných, či bláznivých momentoch v správaní niektorých ľudí, z ktorých mnohé sú aj dnes prekuknuteľné. Veľmi dobrá a hlavne zaujímavá a dosť originálna kriminálka napriek tým mojim výčitkám. ()

novoten 

všetky recenzie používateľa

Od záplavy páry a optimistického startu náhlého dobrodružství až po dusivé vyústění všech stop a lavinu sněhu. A mužíček Poirot ve změti podezřelých činů a náznaků od prvního nástupu na vlak až k finálnímu odhalení. Ta pointa přitom nijak těžká není a při chvilce zmateného hádání by ji určitě trefil každý. Ale ta důmyslná a atmosférická cesta k ní je nezapomenutelná. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Poirotovka plná sedmdesátkového manýrismu stála na počátku nové éry adaptací Agathy Christie. Protože během autorčiny aktivní spisovatelské kariéry vznikla sice celá řada zajímavých filmů nebo televizní přepisů, ale to hlavní se stále odehrávalo na stránkách knih, časopisů a na divadle (ideálně v její dramatizaci). Dnešní kultovní status se rozvinul prakticky až po té, co Albert Finney přenechal Poirota Ustinovovi a posléze Suchetovi. V pozadí bohužel zůstaly takové perly Die Abenteurer G.m.b.H. (1928), And Then There Were None (1945) nebo Witness for the Prosecution (1957). Tato Murder on the Orient Express je naopak neustále k dispozici pro stále nové a nové oceňování hereckých koncertů Bacall, Bergman, Bisset, Redgrave, Conneryho, Yorka a dalších. A samozřejmě i pro ten příběh inspirovaný tragédií Lindbergova dítěte, kterou ale mnohem lépe zpracoval Branagh. ()

Galéria (123)

Zaujímavosti (28)

  • Všetky zábery na idúci vlak sa nakrúcali vo Veľkej Británii, nie na filmovom Balkáne (classic)
  • Kromě skvělých kostýmů a kamery se podařilo ještě umocnit nádech autenticity vypůjčením skutečných vagonů ze slavného Orient-expresu v mezinárodním muzeu lůžkových vozů. (Agatha)
  • V roce 1929 Orient Express směřující na západ se zasekl ve sněhu po dobu 5 dnů v Tcherkesskeuy (130 km od Istanbulu). Tato mimořádná událost inspirovala autorku detektivky. (Teres)

Súvisiace novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (viac)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (viac)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (viac)

Reklama

Reklama