Reklama

Reklama

THX 1138

  • USA THX 1138 (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerný debut svetoznámeho amerického režiséra, scenáristu a producenta Georga Lucasa prináša temnú víziu budúcnosti, v ktorej je človek zbavený svojej individuality a premenený na biologický stroj. V monštruóznom podzemnom labyrinte žijú uniformovaní obyvatelia, ktorým ich holohlavé lebky dodávajú odľudštenú vizáž. Ich životy sa riadia presným stereotypom a príkazmi "zhora", celé ich životné snaženie je nasmerované výlučne na zvyšovanie produktivity. Hlavný hrdina je jedným z mnohých nádenníkov v tomto ohromnom ľudskom mravenisku a i jeho osobnosť - rovnako ako osobnosť jeho kolegov - je symbolicky zredukovaná do znakov jeho mena - THX 1138. V tomto svete bez individuálnych ľudských životov, emócií a vášní nie je priestor pre nepredvídané a nevypočítateľné. Preto sú všetci obyvatelia povinní užívať denné dávky sedatív, utlmujúcich akékoľvek spontánne ľudské prejavy. Za ich nepovolené vysadenie hrozí prísny trest. THX 1138 pomôže k precitnutiu a následnej vzbure až základná ľudská emócia - láska. George Lucas dôslednou vizuálnou štylizáciou sveta budúcnosti do spektra sterilných studených farieb a sugestívnou prácou so zvukom vytvoril hrozivý orwellovský svet, ktorý sa od súčasnej reality možno nelíši až tak veľmi, ako sa na prvý pohľad môže zdať. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (29)

  • Mnoho komparzistov pochádzalo z liečebného centra (neskôr cirkvi a kultu) Synanon, keďže jeho stúpenci si museli povinne holiť hlavy. (BUBO26)
  • Film bol inšpiráciou pre skladbu „99“ od soft rockovej kapely ToTo. K pesničke bol natočený aj videoklip, ktorý mal pripomínať celkovú "sterilnú" atmosféru filmu. (Hudino)
  • Väčšina filmu sa nakrúcala v San Franciscu. Filmári plánovali snímku natočiť behom 35 až 40 dní, čo sa im prakticky podarilo, keďže filmovanie odštartovalo 22. septembra 1969 a skončilo v novembri toho istého roku. (classic)
  • Po dotočení THX 1138 v listopadu 1969 se věnovali Lucas, jeho žena Marcia a Walter Murch skoro šest měsíců střihu a pracovali prakticky bez přestávky sedm dní v týdnu. „Filmové pásy se odvíjely čtyřiadvacet hodin denně“ - poznamenal Murch. [Zdroj: kniha George Lucas: Život stvořitele Star Wars - Brian Jay Jones] (phoenixer)
  • Úloha LUH připadla Maggie McOmie, býválé kancelářské síle, která neměla takřka žádné zkušenosti s hraním, ale byla ochotná oholit si kvůli filmu své dlouhé zrzavé vlasy - což trápilo více Lucase než ji. [Zdroj: kniha George Lucas: Život stvořitele Star Wars - Brian Jay Jones] (phoenixer)
  • Pod úvodními titulky je slyšet mix dvou skladeb. Jedna z nich se jmenuje „Stabat Mater Dolorosa“, je z roku 1736 a napsal ji barokní skladatel Giovanni Battista Prgolesi. Můžeme ji slyšet v méně časté sborové úpravě. (Svatopluk.Vi)
  • Film je mnohdy stylizován spíše jako dokument, George Lucas se k tomu přímo vyjádřil; chtěl prý natočit dokument o budoucnosti. (nerrti)
  • Director's Cut verze obsahuje některé přidané CGI efekty. (Corpsegrinder)
  • Jedna z posledních scén, ve které projíždí THX s autem v mohutném tunelu, se natáčela v nedostavěné části metra v San Franciscu. (Listeroman)
  • Mnoho hereček role odmítlo, protože si nechtěly kvůli natáčení oholit hlavy. (Listeroman)
  • Průměrná délka jednoho záběru je 6 vteřin. (Listeroman)
  • Bílý automobil, který řídí THX (Robert Duvall), je upravený závodní vůz Lola T70 MKIII. (Saur.us)
  • Název filmu byl údajně vymyšlen podle telefonního čísla, které v jistou dobu patřilo režisérovi Georgi Lucasovi. (Vojcl)
  • George Lucas na tento film odkazuje v mnoha svých dalších snímcích. Poznávací značka jednoho z aut v American Graffiti (1973) je "THX 138". Ve Hvězdných válkách (1977) je zase "vězeňská cela 1138". (Bajda)

Reklama

Reklama