Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adar a jeho armáda táhnou na Ostirith. (Prime Video)

Videá (1)

Ukážka z filmu

Recenzie (120)

Sany33 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Príbeh: Adar sa spamätáva s lstivej frašky vo veži a berie si svoju armádu aby dobil dedinku pod horou. Ako na zavolanie sa ale objavujú armády Numenoru na čele s krásnou Galadriel aby im pomohli. Prevedenie: Konečne poriadna akcia. Nedá sa to síce porovnať s bitkou o Minas Thirit ale tiež sme iba v prvej s plánovaných piatich sérií. A mne sa to teda páčilo dosť. Ten koniec s výbuchom bol teda fenomenálny. časti som dal plný počet lebo po takto nabitej časti určite Ďalšia bude plná kecov a vysvetľovania. 90% ()

Anet21 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

⚪Nie je to o veľa lepšie, a ak niekto tvrdí, že áno, tak iba preto, že päť dielov bolo úplný brak s nulovou gradáciou, toto vytiahlo úroveň asi na ,,level menší brak," keďže sa dej niekam pohol, a hneď to niekto považuje za skvelý počin. Ľudia sa nechajú strašne ľahko nachytať.⚪Tie patetické dialógy plné pátosu, kde každá myšlienka je hlboká pravda sú tak strašne napísané a strašne podané, že je to kombo na bolesť očí aj uší.⚪Trochu lepšia kamera vo večerných scénach určite nezachráni zlé masové scény, ktoré ani masové nie sú - v najdrahšom seriáli na svete vyzerajú masové bojové scény ako akési zfilmovanie nízkorozpočtovej stredovekej bitky niekde na hrade Trenčín, pričom na oboch stranách bojuje tak 30 ochotníkov. Kde je komparz, kde je obrovská masa monštrier, či neboli peniaze na masky pre stovky ľudí? Vážne neboli peniaze? Veď už len to, že aj v tomto dieli sa počítačovo hromadia ľudia na scéne, než aby sa zohnali komparzisti je mimo. Ach.⚪Ďalšia záležitosť je choreografia, tak ako v minulom dieli, aj tu pripomína skôr divadelnú choreografiu bojov, všetko je umelé, neprirodzené, ľudia sa teatrálne zaháňajú rukami, i keď už z diaľky je jasné, že by sa netrafili, všetko je neskutočne neprehľadné, niečo sa deje, no vďaka strihom vôbec nevidno, čo a podobné hrôzy. A áno, v divadle je takýto typ bitiek štandard, vo filme ani náhodou nie, ale to očividne tvorcovia vôbec nechápu. Každá bitka skončí skôr ako začne (moja obľúbená je úvodná scéna bitky, kde elf strhne nejakým záhadným úkonom celú vežu, pričom z luku páli rýchlosťou samopalu), o nejakom napätí nemôže byť ani reč, bitka v dedine je tiež asi nejaká forma paródie, to, že ľudia nespoznali, že pod maskou nie sú obludy, ale ľudia, aj keď majú napr. odlišnú stavbu tela atď., radšej pomlčať. ⚪To, že elf má s krčmárkou natajno rodinu sa dalo vydedukovať už v prvom dieli, spojenie linky dedinčanov a Galadriel je jednak úplne nasilu, keďže neviem, odkiaľ vedeli, kam ísť a jednak ani nedáva zmysel (rýchlosť presunu, to, že v jednon strihu je noc a v druhom jasný deň, čo už je fakt začiatočnícka chyba), no krasojazdkyňa silná žena Galardiel, ktorá na koni robí kúsky ako kaskadérka je highlight dielu :D, rovnako jej vzťahovačnosť a neschopnosť priznať si vinu (scéna s Adarom, kedy sa mu vyhráža a pomaly ona je záporák len preto, že jej povedal pravdu o jej povahe je skvost).⚪Rovnako ako to, že si táto silná žena neskontrolovala, čo je zabalené v handre. Čo sa dá pochváliť je maximálne chorálová hudba, niektoré zábery na krajinu a záverečné cgi sopky (a to, že sme sa zase obišli bez hobitov), inak áno, niekam sme sa pohli, ale to sme sa mali už dávno, kvôli tomu seriál určite chváliť nebudem.⚪ ()

Reklama

filmfanouch 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Režisér třetí, čtvrté a páté epizody seriálu Pán prstenů: Prsteny moci Wayne Che Yip se sice vrátí k režii závěrečné osmé epizody 1. série, u šesté a sedmé epizody ovšem režijní povinnosti předal švédsko-francouzské filmařce Charlotte Brändström. A ta nastavila v rámci šesté epizody laťku tak vysoko, že jí bude mít problém nejen následující sedmá epizoda, ale i následující finále. Udûn je prozatím bezpochyby nejlepší epizodou celého seriálu, která od počátku diváka strhne a nepustí až do samotného cliffhangeru. Jak se dalo snadno nadávat na to, že má seriál příliš pomalé tempo a dává si na čas s expozicí postav a světa, šestá epizoda šlápla na plyn a představila možný vrchol, kterým je rázem částečně možné se vyrovnat i trilogiím Petera Jacksona. Adar je v podání Josepha Mawlea rázem díky nově odhalenému pozadí ještě o poznání zajímavější záporák, rázem je snadné stát na každém dialogu a především v rámci akčních sekvencí dochází k důkazům, že na seriálu rozhodně nešetřilo. A vzhledem k výsledným kvalitám to rozhodně není zahozená investice. Komplexněji se rázem kouká na skřety a celý konflikt přitom nepůsobí úplně černobílé. Opět poté dvakrát nesejde na tom, jak moc ruku v ruce to jde s předlohami J. R. R. Tolkiena, samo o sobě to totiž funguje zajímavým a vtahujícím způsobem. Stejně tak se ukáže, že pomalé tempo přineslo to nejlepší ovoce, kdy se již dá o prakticky každé stěžejní postavě něco říct, pochopit její motivace a činy. Doposud nejvýraznější v rámci celého seriálu je poté i samotný vizuál, který akci v Jižních zemích prodává ještě o poznání víc. Hodně jí poté dopomáhá i skvělá a přehledná choreografie, samotné akci navíc prospívá fakt, že spousty postav bylo exkluzivně vytvořených pro seriál. Nikdo tak nečeká, že Galadriel a Isildura čeká brutální úmrtí, osud spousty postav ovšem visí na vlásku a i proto v tomto případě funguje napětí. Samotná akce je navíc poměrně brutální a vyvolává naději, že podobné akce bude v následujících epizodách a sériích víc a víc. Je obdivuhodné sledovat, jak vývoj postav a velkolepá akce jdou ruku v ruce, především ovšem skvěle funguje i vyvrcholení epizody, které naplní jednu očekávánou teorii a ukáže, že je příběh skutečně na samotném počátku. Jestli mají v nějaké formě Prsteny moci fungovat jako důstojná konkurence Rodu Draka a dalších moderních fantasy seriálů, tohle je přesně ta forma. Stačí jen doufat, že si tuto formu seriál udrží i po dobu následujících dvou týdnů a ideálně i po dobu dalších čtyř plánovaných sérií.... ()

Martrix 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Návrat k Tolkienovi je velká událost a já bych si to velmi rád užil. Ale nemůžu. Ne, kvůli malichernostem ohledně barvy vlasů, nebo kůže elfů, či trpaslíků. Ani mi nevadí, že najednou to všechno vedou ženy. Je to kvůli "scénáři". Jako by ho někdo napsal po cestě pendolínem do práce. Dialogy jsou škrobené, události předvídatelně hloupé, nebo nepředvídatelně divné. Souboj maxiskřeta s elfem...co to mělo být? "Šokující" odhalení po bitvě? Vážně? V předchozích epizodách se mohli trikaři uanimovat, aby udělali velkolepý Numenor, scénář sliboval záchranu div ne celé civilizace, vezl se jim král....pro jednu vesnici? Předmět nesmírné důležitosti, se dá klukovi, který po něm touží s instrukcí, aby ho strčil nějakému námořníkovi, který ho má hodit do moře? Fakt? Tvůrce evidentně zaujala pasáž z LoTR, kde Galadriel projeví svou temnou stranu. Asi jde o nějakou vrozenou vadu, která dost nabourává dosavadní představy o elfech. Jistěže mohou být elfové povýšení a sebestřední parchanti. Ale o tom, že by jeden z nich surfoval na "temné straně", snad tento seriál být nemá. Závěrečná scéna s azbestovou Galadriel byla příznačná tečka scénáristickému paskvilu. Podle mě je v pořádku, srovnávat tento seriál s filmy a knihami. Jsou to etalony kvality prověřené miliony čtenářů a diváků. Není důvod, dělat něco horšího a podlézat nastavenou laťku. Přestože jde o první epizodu v červených číslech a spousta fanoušků asi bere seriál na milost, tak pro mě je jedna z těch horších. Jen to tak na první pohled nevypadá. Zklamání. ()

Epero 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Toto už ani nie je možné. Geniálny plán na začiatku, ako prekabátiť orkov je zhodiť na nich vežu. Mohli napríklad zhodiť most a získať tak čas. Takto dostanú pár orkov na nádvorí, keďže sa tam všetci nedostanú. Ale to hlavné je, že veža zhotovená pre vojenské účely, drží pokope len pár lanami. Ani vo fiktívnom stredoveku by do takej veže nik príčetný neliezol. Jeden výstrel a veža je dolu. Ľudia sa presunú do dediny, ktorá im vraj poskytuje výhody. Hoci je v miernom údolí, kde sa nemajú ako brániť, nepostavajú prekážky, pasce, nerozmiestnia hliadky. A diery orkských tunelov založia doskami. Zjavne dedinčania nevideli predošlú epizódu, kde sa orkovia prekopali cez kamene a dosky ich domov. Keď ľudia prehrajú, tak s orkami zatočia numenorčania. Scéna, kde je Isildur pri kráľovnej nedáva žiadny zmysel. Prečo je pri nej, keď je pomocník v stajni? A prečo mu dá zrazu povolenie zapojiť sa, ale ostatní pri nej zostanú čakať? A ako títo začiatočníci dokážu tak ľahko zmasakrovať skúsených orkov? Adar sa dá na útek a falošný Aragorn ho nie len predbehne, nadbehne si ho tak ďaleko, že ho Adar a Galadriel ani nevidia a zrazu cvála oproti nim? Adara zajmú a Galadriel keď ho vypočúva, tak sa mu vyhráža, že bude mučiť orkov, na ktorých mu zjavne záleží. Je to smutné, že nejakú hĺbku tu má jedine darebák na ktorom vidíme, že má odpor voči Sauronovi, záleží mu na orkoch, má cieľ získať pre nich domovinu (hoci ju majú v Mordore), aj keď zlým spôsobom. Povie jej čo sa stalo a tvrdí, že zabil Saurona (čomu samozrejme neveríme a je to aj blbosť, aby bol Sauron tak slabý). Ale vidíme, že Adar je niečo ako antihrdina, zajatý, mučený, týraný, skazený temným pánom, konal pre nich zlo, ale keď Sauron začal obetovávať orkov, Adarove deti, tak sa mu vzoprel a odviedol ich. Áno, robí odsúdeniahodné činy a zaslúži si trest, ale zároveň k nemu človek cíti aj ľútosť. A hrdinka seriálu mu povie, že ho nechá žiť, ale zabije všetky jeho deti, aby trpel ešte viac a potom zabije aj jeho. Egoistka posadnutá pomstou, ochotná obetovať všetkých okolo len pre svoje ciele. A ju máme mať radi. Ju poháňa len pomsta, Isildura snaha o slávu (ideálne bez ťažkej práce predtým), kráľovnú záchrana Numenoru, čarodeja snaha o príčetnosť, hobitov čisté prežitie, čierneho elfa len platonická láska, falošného Aragorna depresia (a potom Galadrielina lož). Adar je tu vážne jediná postava čo má viac vrstiev. Ľudia sú potom nadšení, že majú nového kráľa, keďže falošný Aragorn potvrdí, že je ich kráľom. A oni mu to len tak veria a tešia sa, hoci sme doteraz ani nevedeli, že na nejakého kráľa čakajú. Úžasné efekty na záver. Zjavne tie peniaze nesypali do scenára, alebo nejakú jeho kontrolu. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (7)

  • Název epizody Udûnje odkazem na několik míst ve světě Pána prstenů. Jde o údolí hned za Černými branami, které tvoří vstup do Mordoru ve Třetím věku a také druhé jméno první Morgothovi pevnosti, jinak známé jako Utumno. Utumno znamená v řeči Quenya „podsvětí“, kdežto Udun značí „peklo“ nebo „temnou jámu“ v sindarinštině. Zde Udun symbolizuje temnotu, v níž se jižní pláně mění s výbuchem hory Doom. (spacemaster)
  • Orci skandují: „Nampat,“ před útokem na Ostirith. „Nampat“ znamená „smrt“ v černé řeči. (spacemaster)

Reklama

Reklama