Reklama

Reklama

Eichmann: Strojca konečného riešenia

  • Slovensko Operácia Eichmann (viac)
Trailer 2

Po skončení druhej svetovej vojny strojca holokaustu Adolf Eichmann zmizne, ďalší nacistickí vodcovia spáchajú samovraždu a nikoho z nich už nemožno súdiť za spáchané zločiny. Peter Malkin, tajný agent Mosadu, pri love na nacistického vojnového zločinca zabije v Rakúsku nesprávnu osobu, čím významne poškodí reputáciu izraelskej tajnej služby. Medzitým v Buenos Aires si Sylvia Hermannová začína románik s mladým Klausom netušiac, že je to syn Adolfa Eichmanna. Na večeri s jej otcom Lotharom sa Klaus vyjadruje negatívne o Židoch v Nemecku a tvrdí, že jeho otec zomrel vo vojne. Podozrievavý Lothar nahlási jeho meno Mosadu v Tel Avive. Do Buenos Aires pricestuje operatívec Zvi Aharoni a vyfotografuje Klausovho otca, ktorý tu žije pod menom Riccardo Klement. Po potvrdení Eichmannovej identity ho tím Mosadu plánuje zajať a uniesť do Izreala. Eichmanov letecký únos z Argentíny však nebude jednoduchý, pretože jeho rodina už upozornila miestnu políciu  na nelegálnu operáciu na území suverénneho štátu. Dokonca ani izraelská letecká spoločnosť El Al nesúhlasí s prepravou Eichmanna proti jeho vôli. Začína sa boj s časom a nervami všetkých zložiek, ktoré sú v akcii zainteresované... V apríli 1961 sa všetci agenti a ich spolupracovníci stretnú na Eichmannovom procese v Izraeli, ktorý bude trvať niekoľko mesiacov, až kým v decembri súd nevynesie spravodlivý rozsudok. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (121)

mira.l 

všetky recenzie používateľa

A nešlo to tak o dvacet, dvacet pět minut zkrátit?? Popravdě jsem to stáhnul asi jenom kvůli Mélanii Laurent. Nic tak mimořádného tady zase nedostala prostor předvést a ten zbytek? První asi půlhodinu jsem se v osobách a místech ztrácel natolik, že jsem musel oslovit tetičku Wiki, abych se trochu dostal do obrazu. Ani pak mě to nikterak nezaujalo. Odškrtnuto, smazáno. Tečka. ()

Klajondr 

všetky recenzie používateľa

Operation Finale je film, ve kterém se dovídáte, jak proběhlo dopadení jedné z nejhorších nacistických osobností. Děj je sice hodně přikrášlen a zakčněn, ale za to se nikdy nezastaví. Jediné, k čemu mám výtku, je snaha autorů udělat z Eichmanna "krásnou" lidskou bytost, která přece taky chybuje. Je dobré si proto na konci uvědomit to hrozné číslo obětí. ()

Reklama

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Samozřejmě se nabízí srovnání s filmem Eichmann z roku 2007. U tohoto filmaři kladli větší důraz na rekonstrukci celé akce Mosadu byť o emotivní momenty zde není nouze. Dnes už to nikomu nepřijde jak strašně důležité bylo lapit kata židovského národa a jak důležité jej bylo postavit před spravedlivý soud byť každý měl stovky důvodů jej osobně zaškrtit či nechat zlynčovat. Dost mně překvapilo, že volba herce pro tuhle lidskou nacistickou zrůdu padla na Kingsleye. Ten už hrál snad ve všem včetně Gándhího a Eichmann je tedy další historickou postavou do jeho herecké sbírky. Kupodivu jsem musel uznat i přes jeho typický orlí nos, že byl svému originálu celkem podobný. Zápletka v podstatě odpovídá skutečnosti a tak není moc co filmu vytknout. Lapení tohoto netvora byl zcela jasný signál všem pochovávaným nacistickým zločincům, že by neměli mít klidný spánek, protože ať jsou kde jsou, Izrael si pro ně může kdykoliv přijít. Co zaujalo mne a ve filmu o tom nic nepadlo, že řada přeživších teprve až po soudu s Eichmannem začali postupně vyprávět své hororové zážitky z koncentráků o nichž do té doby nemluvili. Soud jako by pomohl traumatizovaným lidem promluvit o v sobě dušených zážitcích a o jejich nočních můrách způsobených strašlivými zážitky z holocaustu. A hlavně, jsem rád, že se někdo toto téma zase rozhodl oprášit a natočit o tom film. Proto dávám o hvězdu více ! * * * * ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Kdyby se tahle látka dostala do rukou Stevenu Spielbergovi, mohl z ní být klidně druhý Mnichov, nicméně neznamená to, že by Operation Finale byl špatný film. Vůbec. Příběh má co říct, je velmi dobře natočený a pomáhá si skvělou hudbou Alexandra Desplata, no a hereckému obsazení kralují Ben Kingsley a Oscar Isaac, ačkoliv ani ostatní - méně známí - nejsou vůbec špatní a v malých rolích se neztratili. Některé věci je stále třeba připomínat a tohle je dobrá připomínka, ať už se drží faktů, nebo ne. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Operation Finale" bolo pre mňa očakávaným filmom. Bol som zvedavý ako bude zachytený film o Eichmannovi a musím povedať, že sklamaný som neostal. Osobne som neočakával nič svetoborné, no mám pocit, že film mi aj reálne niečo na konci dal. A najviac za to môžu práve Oscar Isaac a Ben Kingsley a scénky, kde vedú medzi sebou dialógy. Pre mňa je to skutočne skvelé sledovať a počúvať. Pretože mám pocit, že sa film snaží zachytiť aj Eichmanna ako človeka. Je to síce zaujímavé, že by chceli nacistické svine prezentovať ako ľudí, no pravda je, že ľudia sme všetci. Alebo povedané slovami Bena Kingsleyho - "Všetci sme zvieratá, len niektorí z nás majú ostrejšie zuby". A to si myslím, že je v mnohom pravda. Nebudem sa hádať o tom, že to nie je absolútne autentické, no mne to nevadilo. Pri filme si človek chce aj oddýchnuť. A v prvom rade je pravda, že ma film zaujal, nenudil ma, mal dobré tempo a bavilo ma, že chce skúsiť aj niečo nové a relatívne v tom aj uspieť. Ben Kingsley bol absolútne fantastický ako Adolf Eichmann a veril som mu to každou sekundou. Masky možno nie úplne najlepšie, no dávam body za snahu. Okrem toho sa mi páči, že Peter Malkin dodržal svoje slovo, ktoré mu vo filme dal. Nebudem to rozoberať ďalej, no pre mňa ide o jeden z najlepších momentov. Plus sa mi páčilo, že tu aj ukázali absolútny rozdiel medzi nacistami, ktorí nemali problém naďalej mučiť ľudí, aby z nich dostali pravdu, kým Eichmannovi neskrivili dokopy ani vlas na hlave. Bol tu ten únos, ale nikto ho počas filmu nijakým spôsobom nemučil, alebo niečo podobné. Rešpektujem názory ostatných, no mne sa osobne film páčil. Dokonca by som sa nebránil pozrieť si ho niekedy znovu. Takže za mňa hovorím, že ak ste na film zvedaví, pokojne si ho čeknite. Podľa mňa je dobrý. Hodnotenie: B+ ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (5)

  • Ačkoliv tehdejší akce Mosadu na území cizího státu vyvolala značný mezinárodní poprask, je z dnešního pohledu více než pochopitelná. V roce 2006 vyšlo po otevření akt CIA najevo, že o jeho pobytu již od roku 1958 věděli nejspíše jak američané, tak Německá spolková vláda. Nebyl však zájem o jeho dopadení kvůli osobě Hanse Globkeho, jenž byl v letech 1953–1963 šéfem Úřadu spolkové vlády Konrada Adenauera  a panovaly obavy, že by Eichmann odhalil nepříjemné skutečnosti o jeho přímé spolupráci s nacistickým režimem. Ta vyšla plně najevo až po jeho smrti. Eichmann měl i kontakty s KGB a cítil se v Argentině hodně sebejistě. Nohy mu podrazila až ochota poskytnout v roce 1960 zprostředkovaně interview magazínu Life. (webhomeless)
  • Izraelské lietadlo, ktoré chcú vo filme použiť na prepravu A. Eichmanna je Bristol Type 175 Britannia. (MikaelSVK)
  • Adolf Eichmann je do dnešních dnů jedinou civilní osobou popravenou na území státu Izraele. Proces s Eichmannem probíhal v rozmezí 11. dubna až 15. prosince 1961, rozsudek smrti byl potvrzen 29. 5. 1962. Rozsudek smrti oběšením byl proveden 1. 6. 1962, tělo bylo spáleno a popel vysypán do moře. Proces byl přenášen přímým přenosem do celého světa a poprvé zde veřejně vystupovali přeživší z koncentračních táborů. Stal se tak přesně tím mementem, kvůli němuž byl nacista Eichmann unesen a veřejně souzen v Izraeli. (webhomeless)

Reklama

Reklama