Reklama

Reklama

Epizódy(5)

Obsahy(1)

Většina z nich po prezidentském křesle toužila. A všichni bez výjimky byli nakonec zklamaní. V letech 1948–1989 se v nejvyšší státní funkci vystřídalo pět jmen. I když si moc v té době přisvojovala jediná strana, nebyla nejvyšší státní funkce ušetřena mocenských bojů a zákulisních intrik. Cyklus Rudí prezidenti odkrývá skryté pozadí výkonu prezidentské funkce v dobách, kdy se o jejím obsazení rozhodovalo v sekretariátech komunistické strany. Každý z pěti dílů je věnován jednomu z komunistických prezidentů Československa: Klementu Gottwaldovi, Antonínu Zápotockému, Antonínu Novotnému, Ludvíku Svobodovi a Gustávu Husákovi. Jejich osobní a politický příběh cyklus vypráví výhradně prostřednictvím archivních materiálů. Namísto historiků tak dostávají prostor dobové zvukové a obrazové záznamy. (Česká televize)

(viac)

Recenzie používateľa Arsenal83 k tomuto seriálu (5)

Sjednotitel ve strachu - Klement Gottwald (2018) (E01) 

Pohľad na žiaľ ešte živého Gottwalda je od žalúdka odporný. Z jeho smradľavého dychu by sa opil celý regiment a aj v archívnych záberoch z neho sála tá opilecká charizma, čo by vynikajúci nástroj na výplach žalúdka. I čiernozub Urválek je riadne dávidlo. Marcové dni roku 1953 boli ale krásne. Čo môže byť lepšie, keď v priebehu 10 dní zdochne Stalin aj Gottwald? Gottwald bol teda Stalinovi verný až za hrob, Chvalabohu. Hrob je to najkrajšie spojenie s ich menami. ()

Muž z lidu - Antonín Zápotocký (2018) (E02) 

To všetci komunisti mali chrup na spôsob hrabľozuba čierneho, ale Zápotocký v tomto celkom vynikal. Usmieval sa ako mesiačik na hnoji, že mu tesák skoro vyskočil, medzitým podpisoval rozsudky smrti, milosť dal len esesákom, dement. Proste človek z ľudu, veď bežný človek je samozrejme vrah ako on. Rečnícky ale zdatný skoro ako Goebbels, no ksichtom ho tiež pripomínal, hoci ušné lopáre mohli pri tom kývaní hlavou spôsobiť aj prievan. A obsah bol ten istý, len židov nahradili kapitalisti. Zápotocký urobil tiež z Ježiška Deda Mráza a ešte deň pred menovou reformou či skôr deformou klamal, že žiadna nebude. Istý čas žil v koncentráku. Škoda, že odtiaľ vyšiel. ()

Těžkosti Antonína Novotného (2018) (E03) 

Nudný a monotónny askéta, ktorý mal Slovákov v zuboch. Pragocentrista, za ktorého sa popravovalo menej, lebo už to nebolo treba. Práve Slováci mu ale vybavili koniec, pretože postaviť sa v roku 1967 proti Dubčekovi, to chcelo politickú vyprahnutosť a stratu súdnosti, čo viedlo k nevídanému javu: Slováci na chvíľu obsadili tri najvyššie funkcie v Prahe. ()

Poslušný generál - Ludvík Svoboda (2018) (E04) 

Svoboda nás tak oslobodil, až sme mohli slobodne žiť v normalizácii. Generál, ktorý mal už toho dosť. A asi už po tých vojnách si povedal, že radšej mať kľud, tak sa podvolím Sovietom, aby som si mohol zakričať: Na večné časy a nikdy inak! Zdá sa, že našťastie tá politická večnosť nie je až taká dlhá. ()

Kněz komunismu - Gustáv Husák (2018) (E05) 

Veľmi zvláštny človek. Človek asi presvedčenia, lebo keď ťa tvoji vlastní takmer zabijú a ty ostaneš verný... a prežiješ toľko útrap... Hodnotiť jednoznačne negatívne sa Husáka nedá, hoci je protipólom Dubčeka. Jeho cirkevné začiatky mu ponechali aj na konci možno trocha svedomia. Rudý bol až do špiku kosti, ale Gottwald to nebol. ()

Reklama

Reklama