Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaja nájomní pátrači sú na stope tomu istému chlapovi - Indiánovi. Najprv ide každý z nich svojou cestou, ale napokon sa dajú dohromady a pokúsia sa hľadať ho spolu. Ale prečo po ňom pátrajú? Majú obaja ten istý dôvod? (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (574)

DJ_bart 

všetky recenzie používateľa

"Nezaslech jsem, co bylo v sázce." "Tvůj život, samozřejmě." ___________ Jedním slovem: legendární. Sergio zde prosazuje svůj mimořádný talent vytvořit z banálně triviálních zápletek nesmírně poutavý (až fraškovitě humorný) příběh nejen pro maskulinní osazenstvo, a Clint Eastwood zase ukazuje, že pokud si na scénu vezme svý milovaný zelený pončo a do huby strčí doutník přes kterej cedí jednu cynickou hlášku za druhou, tak posléze onen zážitek fakt stojí za to.... Morriconeho hudba jako vždy excelentní. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Bál som sa, že neviem počítať. Ale už to sedí.“ Jednotka v porovnaní s dvojkou pôsobí ako zastaralá televízna inscenácia. Dvojka dodnes žije a dýcha a to predovšetkým vďaka špičkovému technickému prevedeniu (lepšia výprava, akcia, dekorácie) a tiež vďaka tomu, že Eastwood (ktorý na koňoch jazdí ako surový primitív, kto sa v tom vyzná, dá mi určite za pravdu) tentokrát (na rozdiel od jednotky, ktorá bola jeho one man show) rovnocenného partnera. Konkrétne v skvelom Lee Van Cleefovi. Spolu tvoria dvojicu, ktorá prekvapuje nás i seba a nuda s týmto ostrým buddy párom nehrozí. Dvojnásobne, ak je scenár vcelku kvalitný, hrá do toho hudba Ennia Morriconeho a medzi gaunermi nájdeme takých spoľahlivých prašivcov, ako sú Gian Maria Volontè alebo uhrančivý pošuk Klaus Kinski. Oproti jednotke pribudol drsný chlapský humor („Prečo sa pozeráš na mňa, keď to hovoríš?“) a neznesiteľne (v dobrom) dlhé, extra napínavé scény (klobúk, čakanie na výbuch). ()

Reklama

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Více než dobrý western, který podle mě nebude sedět všem. Hodně detailů na zbran, oči, silná aura okolo hrdinů... To všechno patří k Sergiovi Leonemu. Vše toto podkreslené chvílemi geniální hudbou Moricconeho. Dva lovci, kteří si tak trochu vlezou do zelí, aby si pak vzájemně pomohli... To vše kvůli lupiči co potkal muže, který udělal nejlepší trezor v americe... Sergio z každé sekundy, každé přestřelky a každého pohledy kameru co se dá. Působivé a sebevědomé poddání všech tří hlavních rolí je velmi dobré pro celý film. Správný westernový fajnšmekr by si takové dílo neměl nechat ujít. ()

sportovec 

všetky recenzie používateľa

Klasik žánru, který přivedl americkou tradiční látku k nespornému vrcholu. Sloučení dobrodružných a realistických prvků, násobené mistrovskou prací se stupňováním napětí a skvělými hereckými výkony nenaruší ani opakování některých motivů (western tu, zdá se, přerůstá do báje-mýtu). Propracovaný děj, který víc myslí na kvalitu zpracování a myslícího filmového diváka, dává zapravdu těm, kdo v soudobém akčním filmu odmítají spatřovat vrchol všeho (byť i zde se jistě najdou výjimky vymykající se právě popsanému pravidlu). Je škoda, že velký Ital odešel předčasně. Jeho nezaměnitelný rukopis je nadčasový. A stále divácky vděčný. ()

petero 

všetky recenzie používateľa

Prečo je A Fistful of Dollars tak skvelý? Okrem Leoneho svižnejšej réžie oproti jeho pokračovaniam (ale iba o niečo) a vynikajúcej Moriconneho hudby (okamžite sťahujem OST) je tam famózny Clint Eastwood ktorému tu polovicu stopáže ukradne nie až tak famózny Lee Van Cleef. A finále je tu totálne priemerné na rozdiel od toho fantastického z jednotky. ()

Galéria (190)

Zaujímavosti (46)

  • Námet na film čerpal Leone z príbehov tzv. bounty hunters alebo bounty killers. Boli to stopári pátrajúci po zločincoch s vidinou odmeny a podľa situácie ich buď priviedli šerifovi, alebo ich rovno zastrelili. Leone bol fascinovaný aký realistický bol Divoký Západ. Cintorín sa volal Boots Hill čo odpovedalo skutočnosti, že nebožtíci zomreli v kovbojských topánkach a nie na smrteľnej posteli. Leoneho taktiež zaujal príbeh lovca ľudí, ktorý nosil vo veste ucho. Keď vošiel do salóna a objednal si drink, ucho položil vedľa seba. Patrilo banditovi, na ktorého bola vypísaná odmena 5 tisíc dolárov. Lovec ľudí tak dával najavo, že by bolo nerozumné sa zahrávať s niekým komu neunikol tak cenný zločinec. Postava El India, ktorú stvárnil Gian Maria Volonté, vychádzala z tejto predlohy s malými zmenami - bola na ňu vypísaná odmena 10 tisíc dolárov a na stope mu boli dvaja lovci. (Biopler)
  • Gian Maria Volonté předaboval do anglického znění sebe sama a to i navzdory tomu, že v té době neovládal ani základy Shakespearova jazyka. Ke své práci si přizval překladatele a ten ho učil výslovnost každého slova v jeho dialozích. (DaViD´82)
  • Ačkoli se Eastwoodovo pončo během "dolarové trilogie" nikdy nepralo, muselo se spravit oněch sedm děr po Ramonových kulkách z "prvního dílu". V tomto filmu je pončo nošeno obráceně a v některých scénách jsou stopy po kulkách (nyní za pravým ramenem) jasně patrné. (džanik)

Súvisiace novinky

Kultovní western dostane nové pončo

Kultovní western dostane nové pončo

10.07.2024

"Dobrých předělávek není nikdy dost.", řekli si nejspíš producenti ze stáje Euro Gang Entertainment, když se rozhodli odklepnout to, že ikonický western Pro hrst dolarů se dočká remakeu. Snímek z… (viac)

Reklama

Reklama