Reklama

Reklama

Manželské etudy po 35 letech

(seriál)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Dokumentaristka Helena Třeštíková se po uplynutí dalších několika let vrátila k partnerským párům, které poprvé na kameru zachytila při uzavření manželského svazku. (Česká televize)

Recenzie používateľa Autogram k tomuto seriálu (6)

Ivana a Pavel (2018) (E01) 

Jednoznačne tu dosiahla Třeštíková vrchol svojej tvorby v rámci série Manželské etudy. Dlhoročné skúsenosti poznať v každom zábere, každej replike, strihu alebo nevyslovenej otázke, na ktorú účastníci odpovedajú. (pozor spoilery) Tak sa nám po dlhých rokoch postupne rozpadá snáď najnormálnejší vzťah zo všetkých etúd a rozpadá sa pozvoľne a celkom neštandardne. Pavel ani netušil, ako svojím zaujímavým výrokom o nevere už v prvej časti pred 35 rokmi trafil do čierneho. Alebo už vtedy tušil? Deti sú už dospelé so svojimi životmi a rodičia sa venujú svojim záľubám a novým vzťahom. Z Ivany sa vykľul zvláštny úkaz, keď presedlala na akoby kočovný spôsob života, s vervou šoféruje obrnený transportér a nerobí si starosti. U Pavla znovu biliard, večierky, zábava, šport a u "malej" Ruženky tanec, tentokrát trochu dráždivejší. Koľko sa do tohto dielu zmestilo je obdivuhodné, sú to udalosti, emócie a záver nabáda k ďalšiemu pokračovaniu novou generáciou. Zostáva len pani Třeštíkovej zaželať pevné zdravie, veľa tvorivých rokov života, alebo aj vychovanie nasledovníkov v rámci svojho tímu, ktorí by nás oblažovali etudami ďalšie desaťročia, a snáď tu etudy budú aj keď my už tu nebudeme. –––– Jsem šťastná. – Jsem šťastný. Jsem šťastný, ale... ()

Marcela a Jiří (2018) (E02) 

Začína sa zopakovaním posledných udalostí a už po pár mesiacoch to viditeľne nie je tá Marcela, ako bola, nech už predtým bola akákoľvek. Prekvapuje Tomáš, ktorý sa zo všetkých dostal asi do najlepšej pohody, v rámci možností svojho rodinného prostredia. Ale životný masaker pokračuje. Až človeku napadajú myšlienky, že každý kto okúsi život s Marcelou, zažije stret s koľajovým vozidlom. Síce z roku 2012, ale ten billboard s Babišom tam sadol dokonale: „Věnujte chvilku budoucnosti našich dětí.“ Palec hore bystrému oku kameramana. A všetky hviezdy hore režisérke za profesionálne odvedenú prácu a výdrž s týmto príbehom, ktorý je ťažké sledovať na obrazovke, nieto ešte v blízkom kontakte. –––– Jednoho dne mi dojde trpělivost a zešílím třeba z toho. Ze všech problémů. Já už chci prostě klid. Já jsem si taky za svůj život, i když jsem mladej, tak jsem si přežil dost. Chci se v klidu vyučit, pokuď mi to půjde. Chci v klidu pracovat, v klidu žít. –––– Hele, Tomášek odjíždí. Tomášek ti jede pryč. Ahoj. Zamávej ocáskem. Tomášek se stěhuje. ()

Zuzana a Stanislav (2018) (E03) 

Trochu v tomto pokračovaní unikajú osudy rodiny a sústreďuje sa na osud jedného nízkoenergetického domu. Základnou otázkou pri stretnutí už nie je „Co je nového?“, ale „Kolik jste letos protopili?“ A samozrejme vynálezy, vynálezy a vynálezy. Na technicky zameraného človeka má ale okolo domu celkom slušný zverinec, pričom sliepkam ráno otvára dvierka časový spínač. Veľká škoda, že druhá strana odmietla natáčanie, a mal som pocit, že natáčanie unavuje aj samotného Stanislava. Že by sa podarilo natočiť dokumentárny film o ľuďoch, ktorým sa nič hrozného nestalo? Z toho pohľadu asi áno. Ale politika tam teda už nemusela byť. ()

Zuzana a Vladimír (2018) (E04) 

Je super, ako si Vladimír na konci povedal, že jeho starosť o rodinu po 35 rokoch definitívne skončila, pričom sa zo všetkych dokumentov zdá, že nikdy ani nezačala. Škoda, že Zuzana nevydržala natáčanie až do konca, a tak sa to muselo uzavrieť furt tými istými dookola omieľanými rečami. –––– Hele, už se těším do důchodu. Jen nevím, jak se v tom důchodu uživím. –––– Já myslím, že svoje boje jsem si už vybojoval. A hodně blbě. ()

Mirka a Antonín (2018) (E05) 

Tak nie, naozaj neexistujú rodiny úplne bez problémov. Ale fotenie pod orlojom opäť po 30 rokoch, tým sa nemohol pochváliť žiadny iný pár z manželských etúd a dokonca prišlo prekvapenie - let balónom ako zo Svěrákových Vratných lahví. Škoda len, že sa nezúčastnila celá rodina. Zase som vďaka Třeštíkovej o ďalších 35 rokov starší a je to celkom nevšedný zážitok prežiť takú dobu za jeden večer. Určite je to celkom iný pocit oproti hranému filmu, a to množstvo práce a trpezlivosti musím vysoko oceniť. Stretnutie všetkých rodín na premiére filmu, dokonca aj s Marcelou, muselo byť silné. –––– Tak miláčku, bereš si mě na dalších třicet let? ()

Ivana a Václav (2018) (E06) 

Prišli aj dramatické udalosti, ktoré nikto nečakal, to je daň za hektický život. Druhá, pokojnejšia polovica filmu začína Honzovým skvelým neobratným akoby požiadaním o ruku popri vylievaní cesta na koláč z misky. Záhadou celej tejto série mi zostáva, ako sa dá 20 rokov žiť z neprosperujúcej predajne nábytku, do ktorej nikto nechodí. Na konci prichádza v plnej paráde slávnostná premiéra filmu Strnadovi. Lepší záver ani nemohol byť, takže ja s percentami určite nebudem trocháriť. –––– Po těch letech, co jsou spolu, třicet let, si myslím, že úplně zlatí. Jezděj na výlety, hubičkujou se, objímají se, jsou v pohodě. Občas nějakej průser, ale to je vždycky nějakej, viď? Je to tak naopak, že blbnou oni, když to tak vezmem. –––– No tak pani Spáčilová nám dala 70 %. Jenom 70 %! My jsme si vždycky říkali, jestli dostanem aspoň 45. ... A teď jsem si říkala, jestli těch 70 % je za kameru, za zvuk, nebo jako za hereckej výkon. Protože oni lidi si myslej, že je to hereckej výkon, ale to není hereckej výkon. –––– Tisíckrát si promítni tu misku, jak jsi míchal, a už to nikdy nedělej. Nikdy už to nedělej! ()

Reklama

Reklama