Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

kulyk 

všetky recenzie používateľa

Taváryšči, bystró ku kompjutérom, máme tu pro vás další komentář savětskégo filmá! A nenechte se vyděsit, kravinky, co provádí Leonov před tím, než se děj řádně rozeběhne, naštěstí nedeterminují celek. Po delší době mezi nás z matičky Rusi zavítalo něco, co je přínosné. Umně namíchaný mix vozkyšeňyja velikymy gerojami, či, jak říkáme u nás, obdivu ku velkým grdinům, trošky patosu, pohrdání lidskými životy a historicky nečekaně přesných popisů. Zatímco u některých letů přežili kosmonauti jen tak tak, bylo to takzvaně Vo štok, zde se zázraky snoubily s divy, kluci to měli jenom Vo schod. Maximálně dva. Trošku chybí to dodrcnout, veškerá sláva i tragičnost vyniknou více když se přizná, že Běljajev zemřel ve čtyřiačtyřiceti, pouhých pět let po letu, když, nepoučen, svěřil svůj život do rukou dalším sovětským odborníkům, tentokrát pilulkinům při operaci žaludečních vředů. Ostatně - na podobnou kratochvíli dojel rok po komentovaném dobrodružství i vrchní konstruktér Koroljov, k čemuž tak trošku pomohlo i zdraví, nalomené kutáním zlata v gulagu, kam byl poslán Stalinem popřemýšlet o budoucím raketkování, patrně... No Rusko. Že bych si zkusil zvýšit databázní rating a narval to do zajímavostí k filmu? Proč ne, být za frajera, co se umí progůglit až k widlopedii, to je něcíčko. Tedy vpěrjóď! ()

Helo 

všetky recenzie používateľa

Režijně dobře zvládnuto (až na úvodní scénku s Migem), má to spoustu nádherných nebo obrazově hravých momentů a dokonce i ty podivně nepravděpodobný problémy a jejich řešení, se skutečně staly. Vlastně to asi kazí jen některý horší herecký výkony (promluvy některých lidí mi tam přijdou strašně... prkenný) a asi zbytečně natahovanej závěr se zamrzlým prstem, kterej ve výsledku i přes vážnost situace působil už trochu úsměvně. Jinak spokojenost - je to příjemnej konkurent Apolla 13 (druhý Gravity od toho nečekejte), kterej se nemusí za nic stydět. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

V krátkom čase som sa dostal k ďalšej ruskej vermírnej odysey mapujúci sovietsky vesmírny program. Ako pri výbornom "Saljut-7" tak i teraz ide o komplexné dielo, ktoré podrobne vykresľuje udalosti v čias vesmírnych pretekov počas studenej vojny. Trikovo na vysokej úrovni, kamera pekná, hudba vhodná, trochu naťahované dialógy. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Bajkonur, máme problém. Taký ruský Apollo 13, čo sa týka civilného pojatia. Ale táto misia bola úspešná, pretože Rusi nerobia chyby. A keď náhodou k nejakej dôjde, tak Rusi ich vyriešia, lebo sú kurva Rusi. Celá tá misia o prvom výstupe človeka do voľného vesmíru je čo sa týka postáv pojatá dosť komorne. Film sa viac venuje len trom postavám. Dvom sympatickým ústredným astronautom a mňa najviac bavil vedúci toho celého vesmírneho programu Koroľov. Budil rešpekt a zároveň mal aj srdce a hlavne celý čas zachovával zdravý rozum, zatiaľčo politruci by to hneď už vzdávali a každú chvíľu obetovali kozmonautov. Finále bolo fakt napínavé a doslova som nahlas kričal, tak už vystrel tú blbú svetlicu. Triková stránka je tiež bezchybná a vyrovná a amerikánskym bijákom. Len ten celý príbeh je tak strašne rozťahaný a dejovo sa tam toho veľa nestane. Aj tých pár drobných problémov ku ktorým dôjde sa hneď rýchlo vyriešia, lebo kurva Rusi sa nezľaknú nikoho a ničoho. Takže celkovo aj napriek niekoľkým hluchým miestam to je solídny biják, ktorý stojí za zhliadnutie. 6/10. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)
  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)

Reklama

Reklama