Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • Česko Rozum a cit (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Pani Dashwoodová sa po manželovej smrti musí so svojimi tromi dcérami vysťahovať z rodinného sídla a nový domov nájde u vzdialeného príbuzného. O dcéry na vydaj čoskoro prejavia záujem nápadníci - Elinor sa zapáči bohatému Edwardovi Ferrasovi, o Marianne sa zasa zaujíma plukovník Brandon. V skutočnosti je však Ferras tajne zasnúbený s inou a Mariane tiež pred uzavretým nápadníkom uprednostňuje iného ctiteľa. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (74)

  • Dom používaný ako miesto natáčania pre chatu Dashwoodovcov v Devone takmer presne zodpovedá popisu Jane Austenovej v románe, má dve izby s rozlohou 16 stôp štvorcových na oboch stranách centrálnej haly, každá so širokými oknami do prednej záhrady a schodiskom do zadnej časti s niekoľkými odbočkami v hornej galérii. Po ľavej časti domu sa úmyselne nerobilo veľa scén - nachádza sa tam totiž moderná príjazdová cesta, garáž a elektrické káble. (Arsenal83)
  • Keďže film ešte nemal dokončenú hudbu, tak v prvých traileroch k filmu sa používal soundtracku k filmu Malé ženy (1994). Stalo sa to už aj predtým, keď v upútavke na Myslite na Henryho (1991) bola použitá partitúra z filmu Cena za nežnosť (1983). (Arsenal83)
  • Tento film získal ocenenie od kresťanskej organizácie za postavu Edwarda Ferrarsa (Hugh Grant), ktorý uprednostňoval stať sa duchovným pred voľbou vojenskej alebo právnickej kariéry. (Arsenal83)
  • Obsadenie Kate Winslet, Emmy Thompson a Grega Wisea je vzhľadom na ich skutočný milostný život ironické. Pred natáčaním filmu Wise randil s Winslet, aby počas filmu začal randiť s jej filmovou sestrou, ktorú si neskôr vzal. (Arsenal83)
  • Priehľadné bodkované mušelínové šaty, ktoré mala Kate Winslet (Marianne Dashwood) na sebe počas bowlingovej scény v Barton Parku, je rovnaký kostým, aký mala Charity Wakefield (Marianne Dashwood) v Norland Park vo filme Rozum a cit z roku 2008. (Arsenal83)
  • Veno slečny Grayovej (Lone Madsen) vo výške 50 000 libier v čase, keď sa tento film odohrával, by dnes predstavovalo viac ako 4 milióny libier. (Arsenal83)
  • Uvedenie tohto filmu a jeho popularita spôsobili návrat románu do zoznamu bestsellerov The New York Times. (Arsenal83)
  • Natáčanie sprevádzali kultúrne rozdiely medzi režisérom Angom Leem a britskými hercami. Obe strany sa však rýchlo s nimi vysporiadali. Herci dokonca začali na popud režiséra meditovať a využívať tai či, zatiaľ čo on im dával na pľaci väčšiu voľnosť a možnosť aj navrhovať zmeny v scénach. Lee spočiatku považoval podobné praktiky za podkopávanie autority, ale potom pochopil, že na rozdiel od čínskej kinematografie, západní režiséri nebývajú takí tvrdí a striktní. (Arsenal83)
  • Kate Winslet priznala, že mala pred Alanom Rickmanom veľký rešpekt a bola z neho v strese, najmä keď boli spolu v maskérni. Myslela si, že si o nej bude myslieť, že je hrozná herečka a vyhodí ju. Po týždni alebo dvoch ho ale spoznala a uvedomila si, že je to príjemný človek. Nakoniec sa ľudsky zblížili a dokonca neskôr Kate pracovala pod jeho réžiou vo filme V kráľových záhradách (2014). (Arsenal83)
  • Emma Thompson vyrozprávala, že počas scény, kde sa plukovník Brandon (Alan Rickman) blíži k Elinor (Emma Thompson) a Marianne (Kate Winslet) na koni, mnohé zábery zničila plynatosť koňa. Nakoniec boli nútení nakrútiť scénu aj s hlučnými konskými vetrami, ktoré boli neskôr vystrihnuté zo soundtracku. (Arsenal83)
  • Kate Winslet nebola so sebou spokojná a počas natáčania sa snažila schudnúť. Emma Thompson ju však od toho odhovorila, keď jej povedala, že to je presne to, čo ona ani jej postava nepotrebuje a že má prijať seba takú, aká je. Odvtedy sú blízkymi priateľkami. (Arsenal83)
  • V titulkoch je uvedené špeciálne poďakovanie Stephenovi Frymu, ktorý bol odborníkom na počítače Apple. Počas práce na scenári sa totiž v počítači Emmy Thompsonovej objavil problém a nedokázala nájsť súbor so svojím scenárom. Odniesla počítač teda k Stephenovi a ten ho nakoniec našiel. (Arsenal83)
  • Napriek uznaniu, ktoré film dostal, nebol Lee nominovaný na Oscara za najlepšiu réžiu (hoci bol nominovaný na Zlatý glóbus), čo niektorí považovali za rasizmus a podceňovanie čínskej kinematografie všeobecne. Lee to však takto vážne nebral. Povedal, že netreba z toho robiť škandál ani národnú záležitosť. (Arsenal83)
  • Podľa Emmy Thompson Lee "prišiel na natáčanie s celým filmom v hlave". Namiesto toho, aby sa sústredil na dobové detaily, chcel len to, aby sa film sústredil na vyrozprávanie dobrého príbehu. (Arsenal83)
  • Režisér Ang Lee pred najatím do filmu Jane Austen vôbec nepoznal. Rozpovedal sa o tom: "Myslel som si, že sa zbláznili: vyrastal som na Taiwane, čo viem o Anglicku 19. storočia? Asi v polovici scenára začalo dávať zmysel, prečo si vybrali práve mňa. Vo svojich filmoch sa snažím miešať sociálnu satiru a rodinnú drámu. Uvedomil som si, že som sa celý čas snažil urobiť Jane Austenovú bez toho, aby som ju poznal. Jane Austenová bola môj osud. Musel som len prekonať kultúrnu bariéru." (Arsenal83)
  • Na dosiahnutie pevne navinutých kučier, ktoré sú módne inšpirované gréckym umením, nosili niektoré herečky parochne, zatiaľ čo iné mali vlasy práve natočené a niektoré spali v natáčkach. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (viac)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (viac)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (viac)

Reklama

Reklama