Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový epos je príbehom britského dôstojníka, diplomata a archeológa, ktorému sa počas 1. svetovej vojny podarilo zjednotiť arabské kmene v boji proti Osmanskej ríši. Legendárny dobrodružný veľkofilm s hviezdnym obsadením získal sedem Oscarov vrátane Oscara za najlepší film. (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (456)

RUSSELL 

všetky recenzie používateľa

Sir David Lean dal pojmu „výpravný“ nový rozměr. Jeho Lawrence of Arabia je monumentální opus, jenž i dnes zůstává nadčasovým dílem gigantických rozměrů. Film obsahuje vše od velkolepých bojových scén až po politicko-filozofický přesah. Postava T.E. Lawrence je rozpracovaná do sebemenších detailů a zdárně mu sekunduje plejáda úžasných vedlejších postav. I přes skoro 4 hodinovou stopáž mě to ani chvilku nenudilo – děj má spád, a ač se tomu nechce věřit, neobsahuje žádnou vatu. Při odchodu z kina jsem zaslechl tři postarší dámy, jak si říkají, že to jako bylo celkem dobrý, ale chtělo by to prostříhat – s tím já rozhodně nesouhlasím. Z definitivní verze filmu bych nevyňal ani minutu, vše má své jasně dané místo a film je dokonalý tak, jak je. Od začátku do konce jde o jasnou vizi, která byla naprosto perfektně a bezchybně zrealizována. Škoda, že už se takové filmy netočí. ()

-bad-mad-wolf- 

všetky recenzie používateľa

První půle, alias Lawrence chrabrý a nespoutaný, je po všech stránkách úchvatná. Ta druhá, alias Lawrence zlomený a pochybující, už o něco slabší. I přes menší projevy zubu času (zvuk, místy silně afektované herectví) jde však o dílo, které zaslouženě patří do základní výbavy filmového nadšence. Kde by byla Hvězdná brána či David z Promethea, nebýt tohohle filmu... ()

Reklama

Webb 

všetky recenzie používateľa

Obyčejný příběh s výbornou výpravou, dobrou kamerou a hudbou. Písčité exteriéry na které se sice hezky kouká, to mi však ke spokojenosti nestačí. [6,5/10] (Horizon) (Technicolor /// Produkce: Sam Spiegel /// Scénář: Robert Bolt, Michael Wilson podle autobiografie T. E. Lawrence /// Kamera: Freddie Young /// Hudba: Maurice Jarre /// Oscar: Sam Spiegel (nejlepší film), David Lean (režie), John Box, John Stoll, Dario Simoni (výprava), Freddie Young (kamera), Anne V. Coates (střih), Maurice Jarre (hudba), John Cox (zvuk) /// Nominace na Oscara: Robert Bolt (scénář), Peter O'Toole (herec), Omar Sharif (herec ve vedlejší roli)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dlho som čakal na tento film a mal som aj isté očakávania. Ústrednú melódiu som síce poznal mnoho rokov, ale film mi unikal. Nie som ním však nadšený. Bol to drahý, výpravný film s komplikovanými vzťahmi medzi znepriatelenými stranami i vývojom jednotlivých postáv, film s veľkolepými masovými scénami i nádhernými obrazmi. Ale tiež film neskutočne rozťahaný, u ktorého sa prejavilo, že bol nakrútený v dobe, keď sa žilo pomalšie a dnešný divák už nebude mať dostatok trpezlivosti, aby ho sústredene sledoval viac ako tri hodiny. Teda ja nie, pretože nekonečné scény v púšti ma uspávali. Súčasnosť mi pripomenuli zábery na bojovníkov na ťavách, v čele ktorých boli zástavníci s čiernymi, či červenými zástavami popísanými arabskými nápismi. Takže ako mierne nadpriemerný film ho môžem vnímať aj teraz, ale na vyššie ohodnotenie u mňa nedosiahol. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"V té poušti zemřeš, to je psáno!..." Lawrence z Arábie je veľkolepý projekt, aké sa dnes už netočia. Na veľkom plátne alebo zreštaurovanom blueray disku to musí byť nádherný zážitok, hlavne kvôli krásnym exteriérom a pestrým farbám púšte a hôr. Postava dôstojníka je divácky vďačná, pretože svojou vôľou a tvrdohlavosťou predčí i ostrieľaných arabských bojovníkov. Jeho cesta za zjednotením arabských kmeňov nie je jednoduchá, ale je pevne odhodlaný a pre zmierenie rozhnevaných kmeňov neváha vykonať i nečakané a drsné veci. Záchrana jedného z členov arabského kmeňa, ktorého sa Lawrence rozhodol hľadať v púšti napriek riziku, že sám zomrie, patrí k najlepším scénam filmu. Rovnako tak prvé stretnutie s Omarom Sharifom. O to silnejšie pôsobí moment keď tomu istému chlapovi, ktorého zachránil mieri neskôr zbraňou medzi oči...V druhej polovici film trochu zvoľnil tempo, ale i tak je to naozaj pravý veľkofilm. Napriek dĺžke tu nie je mnoho zbytočných scén a strihať by nebolo veľmi z čoho. Ak vás odrádza dĺžka, tak to nie je nič oproti pochodu rozpálenou púšťou. Môžte to skúsiť. "Nic není psáno..." 90%. ()

Galéria (224)

Zaujímavosti (68)

  • Americký filmový institut zařadil snímek v roce 2008 na 1. místo v kategorii epický film. (TheDude)
  • Motocykl, na kterém se T. E. Lawrence zabil, byl Brough Superior. Lawrence jich vlastnil hned sedm. (Kulmon)
  • Natáčení probíhalo 14 měsíců, a to v Jordánsku, Velké Británii a Maroku. Scéna útoku na Akabu a železnici pak byla natáčena poblíž španělského města Almería. Lokace byly převážně na skutečných místech děje, čímž film zprostředkovává realistický obraz jednoho z vedlejších bojišť první světové války. (HellFire)

Súvisiace novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (viac)

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (viac)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (viac)

Pattinson z Arábie?

Pattinson z Arábie?

16.08.2012

Britský důstojník, cestovatel, spisovatel a archeolog Thomas Edward Lawrence je hrdinou jednoho z nejlepších filmů všech dob, i letos ve Varech uvedeného Leanova Lawrence z Arábie. Pro jakéhokoli… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené