Reklama

Reklama

Tisíc očí doktora Mabuseho

  • Západné Nemecko Die 1000 Augen des Dr. Mabuse (viac)

Obsahy(1)

Kriminálny príbeh o vedcovi, ktorý zneužije vedecké poznatky pre osobné zločinecké ciele. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (14)

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Mabuse je legenda keďže sa v scenári spomína s Hitlerom. Slušne zamotaný príbeh, v ktorom nie je na prvú jasné o čo v ňom pôjde. Záhadný muž, ktorému vidíme len čudnú topánku a záhadný slepec-jasnovidec sú vhodné postavy na zasiatie semienka nepredvídateľnosti deja pre diváka. Film baví, lebo ponúknuté indície len pomaličky odhaľuje vo fakty, no finálnemu rozuzleniu tvorcovia nedávajú dostatočný priestor či gradáciu a celé vyústenie je upečené prirýchlo skrz fingovaného poisťováka. Prerod hlavnej hrdinky, skôr jej prechod na opačnú stranu, je tiež málo jasný či skôr spochybniteľný. Aj tak sa bavíme o slušnej réžii a dôstojnom konci istého velikána svetového filmu. ()

Campbell 

všetky recenzie používateľa

Budu pravděpodobně jedinej na světě kdo řekne že nesnáší filmy od Langa. Tohle je můj pátý film od něho a taky poslední. A zároveň nejhorší. Dobře ne všchny považuju za podprůměry. M(Vrah mezi námi) je hodně slušný. Ale zbytek a hlavně u mě naprosto nepochopitelně nadhodnocený filmy o Mabuse jsou příkladem že těmhle filmům nepřijdu na chuť. A při tom filmy z let minulých považuju za nejlepší. Tak proč, těmhle filmům ne a ne přijít na chuť? Asi je to pomalou režií Langa, nebo tím že jsem čekal něco jiného. ()

Reklama

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Nielen ´´mayovkami´´ a ´´walaceovkami´´ bola nemecká kinematografia 60. rokov živá. Svoj návrat slávil aj jeden z najslávnejších zločincov strieborného plátna, Dr. Mabuse. A kto iný mohol niekoľkodielnu sériu naštartovať, ako jeho filmový otec Fritz Lang. Práve táto postava urobila z režiséra megahviezdu, takže to bolo akosi samozrejmé. Nečakajme však atmosférickú pecku, ako Langove predchádzajúce snímky z rokov 1922 a 1933, ale skôr akčnú kriminálku, ktorá nezošľapne príliš z plynu po celý čas. Myslím, že pán veľký umelec sa s filmovaním rozlúčil viac, ako dôstojne. ()

StaryJano 

všetky recenzie používateľa

Žádný jiný poslední film tak krásně neshrnuje a nekompletuje práci velkého režiséra napříč dekádami. I u Langa se dá tvrdit, že své nejlepší věci natočil, když už mu zrak moc nesloužil. U něj je (ne)schopnost vidět navíc tématizována po celou dobu kariéry, tudíž se jedná o trefný konec evropského mistra, kterého řadím nad ty "woodmanovské". ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Posledným filmom sa Fritz Lang vrátil k postave doktora Mabuseho ( v roku 1933 natočil posledný svoj film o tajomnom zločincovi ) a hoci si to vtedy neuvedomoval, odštartoval novú sériu 6-tich filmov. Na úvod sme svedkami ako komisárovi Krasovi ( Gert Fröbe ) telefonicky oznamuje slepý veštec Cornelius, že bude v mestskej premávke vo svojom aute zavraždený televízny reportér. Napokon sa tak stane, ale prvé vyšetrovanie naznačí, že ide o infarkt. Prekvapenie nastane, ak pitva ukáže, že mužovi bola vystrelená do mozgu tenká ihla a tá bola príčinou smrti... Nasleduje mnoho dejových zvratov, príde i na Langovu neodpustiteľnú vsúvku kritiky fašizmu. Mne ako fanúšikovi nemeckých mysterióznych kriminálok 60-tych rokov neostáva nič iné ako pridať jednu hviezdičku. ()

Galéria (23)

Reklama

Reklama