Reklama

Reklama

Čierna mačka, biely kocúr

  • Česko Černá kočka, bílý kocour (viac)

Obsahy(1)

Grga Pitic and Zarije Destanov sú dvaja starí priatelia a zároveň rivali, ktorí sa už štvrť storočia nevideli. Veľmi sa tešia na stretnutie po rokoch, ktoré sa však odohrá za veľmi zvláštnych okolností... Syn jedného z nich pokazí pripravovanú vlakovú lúpež a nutne potrebuje peniaze, ktoré sa rozhodne získať dohodnutým sňatkom svojho syna. Nádejní mladomanželia sú však obaja proti a stále sa zrýchľujúci tok udalostí vtiahne všetkých zúčastnených do zbesilého víru komických situácií v rytme strhujúcej balkánskej hudby. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (11)

  • Po komerčnom neúspechu Arizona Dream (1993) a protichodných recenziách na Underground (1995) Kusturica oznámil svoj odchod z filmovej tvorby, len čo mal 41 rokov. Čoskoro zmenil názor a začal pracovať na dokumente o cigánskej hudbe, predbežne nazvanom "Musika Akrobatika", ktorý sa postupne pretavil do tohto filmu. (MTManiak)
  • Od roku 2016 bol zaradený do zoznamu #100 najlepších srbských filmov (1911-1999) a chránený ako veľmi dôležité kultúrne dedičstvo. (MTManiak)
  • Postavy ve filmu mluví romsky, srbsky a bulharsky a často tyto jazyky mezi sebou mění. (thecentre)
  • Jedná se o první snímek, k němuž si režisér Emir Kusturica zajistil hudbu sám se svou domovskou kapelou The No Smoking Orchestra. (Gabrielle)
  • Romové, kteří ve snímku hráli, byli do filmu vybráni z okolí města Skopje. (PavelSm)

Súvisiace novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (viac)

Reklama

Reklama