Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, nakrútený podľa životného príbehu desiatnika Wehrmachtu Williho Herolda, evokuje úplnú stratu morálky v nemeckej spoločnosti niekoľko týždňov pred definitívnou porážkou. Mladý Willi sa zachráni pred istou smrťou tým, že si oblečie náhodne nájdenú uniformu po vyznamenanom kapitánovi Luftwaffe. Vo svojej novej „identite“ sa prekvapujúco rýchlo nájde a onedlho už rozhoduje o živote, smrti a masových popravách. Veď ostal nažive a vďaka hviezdičkám na výložkách získal ohromnú moc. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (109)

Maximilianus 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý príbeh, ktorý ale vzhľadom na okolnosti nebol až tak prekvapivý, spracovaný celkom netradičnou formou. Čiernobiely obraz ešte prehlboval dej a vtedajšiu dobu. Príbeh krásne zobrazuje psychológiu postáv a skryté pohnútky osôb, ktoré sa dostávajú na povrch po nečakanom nadobudnutí moci, čo je stále aktuálne aj v dnešnej dobe. Okrem toho sa film môže popýšiť aj hereckými výkonmi na veľmi slušnej úrovni. 7,6/10. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Na otázku, ako si predstavujem dokonalý film o druhej svetovej vojne mimo frontovej línie, bez dlhšieho váhania odpovedám – Der Hauptmann. Tretia ríša na sklonku vojny v čiernobielej vízii zúfalstva a beznádeje režiséra Roberta Schwentkeho, ktorý sa konečne po prvý raz autorsky prebudil a precitol. Herecký výkon Maxa Hubachera, z ktorého mrazí, spustošený bezprávny nemecký vidiek plný rabovania a vrážd, celok podtrhnutý chladivou zimou a monštruóznym, industriálne znejúcim, ba až desivým hudobným podkresom Martina Todsharowa. Aby toho nebolo málo, v snímke absentuje akýkoľvek mizerný herecký výkon, všetci do jedného si idú svoju vlastnú ligu a z prejavov/prednesov je cítiť autoritu. Po rovných 100 minútach však prichádza zlom, kedy sa zo sledovaného stáva úplne iný film (myslené v zlom, podotýkam), čo ale pri zostávajúcej dĺžke stopáže až tak moc nevadí, aj keď je z nej (aspoň u mňa) cítiť nejasnosť a pomerne slabé uchopenie deja v porovnaní s tým, čo sme videli doteraz. Tých posledných pár minút ale môžem seriózne oželieť... ♪♫ (14.9.2018) (9.1.2019) (17.12.2020) (7.4.2022) (13.12.2022) (25.11.2023, vďaka Grco za big screen x) (27.11.2023) ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Režisér RED, R.I.P.D. alebo pokračovaní Rezistencie sa pokúsil o art a nedopadlo to najlepšie. Kruto nevyužitý potenciál a obrovský bordel. Mohla to byť strhujúca štúdia charakteru, veľmi (ale fakt, že veľmi, veľmi) čierna komédia alebo napínavý thriller s obrovským presahom. Takto je to zlepenec štýlovo nesúrodých scén rozprávajúcich fascinujúci a strašideľný príbeh. Veľmi rád by som to videl v rukách niekoho šikovnejšieho. 5/10 ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $108,708Tržby Celosvetovo $345,000▐ Robert Schwentke si vybral dosť ťažkú a náročnú tému na to že holdoval niekoľko rokov skôr čisto akčným hollywoodskym projektom. Na prekvapenie mu vojnová téma v oblasti utečeneckého nemeckého tábora sadla. Téma podľa skutočných udalostí, je z jednej strany dosť drsne pojatá, na nič sa nehrá, dá sa povedať má to svoje vyhrotené napätie. Nakoľko ide plagiatorského kapitána, ktorý robí rázne rozhodnutia po svojom. Miestami z toho saje nepríjemný chlad, až zvrátenosť. /75%/ ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

O tom, ako moc dokáže zmeniť človeka. Der Hauptmann je šialený film o besnení človeka, ktorý prepadol moci a jeho zvlčilosť má stupňujúcu tendenciu lebo môže... Čiernobiely formát je dokonalou voľbou a filmu presvedčivo dodáva punc vierohodnosti. Ku koncu sa snímok síce nevyhne skratkovitosti, pokojne mohli tvorcovia pridať pár minút, aby divákovi zavŕšili osud hlavnej postavy. ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (6)

  • Na uniformě, kterou der Hauptman (Max Hubacher) nosí, je kvalifikační vojenský pilotní odznak Luftwaffe, Železný kříž 1. třídy, Allgemeines Sturmabzeichen (Všeobecný útočný odznak), Fallschirmjäger Abzeichen (odznak výsadkářů), odznak za zranění ve stříbře Verwundeten abzeichen. Na rukávu pak Narvikschild (Narvický štít). (ArthasKarfa)
  • Vůz, který používá kapitán Herold (Max Hubacher), je Mercedes-Benz W31 G4, trojnápravové vozidlo určené především pro špičky Třetí říše. Vyrobeno bylo pouze 57 kusů, přičemž jeden, který měl úpravu pro stání za jízdy, používal i Adolf Hitler. (Saur.us)
  • Lebka na helmě jednoho z fallschirmjägerů se neužívala v německé armádě (WL), ale byly jí označeny helmy finských vojáků ve druhé světové válce během rusko-finské války v letech 1940–1944. (SsgtJira)

Súvisiace novinky

DAS FILMFEST zve na filmové hody

DAS FILMFEST zve na filmové hody

15.10.2018

3 země – 4 kina – 5 sekcí – 9 hostů – 34 celovečerních snímků a další tři bloky krátkých filmů. Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST si letos pro všechny filmové fanoušky přichystal skutečné… (viac)

Reklama

Reklama