Reklama

Reklama

Bozk vraha

  • Česko Vrahův polibek (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Davy Gordon je boxérsky šampión, v tejto chvíli sa mu však práve nedarí. Po prehratom zápase sa rozhodne prijať ponuku svojho strýka a stráviť pár dní voľna na farme, ďaleko od hluku a zhonu mesta. Náhodne spoznáva Gloriu, ktorá pracuje v tančiarni pre gangstra Rapalla. Davy Gloriu ochráni pred ďalším z Rapallových návrhov a tak si získa sympatie mladej ženy. Davy s Gloriou sa do seba zamilujú, chystajú sa vziať a odísť na strýkovu farmu. Tesne pred odchodom si Davy ešte potrebuje vyzdvihnúť peniaze od svojho manažéra Alberta a dohodne si s ním stretnutie. Náhoda však kruto zasiahne do života všetkých postáv. Rapallo nezabudol na úrážku, ktorú mu uštedril mladý boxer a chystá pomstu. Pošle svojich zabijakov, aby Davyho zmlátili, tí si ho však pomýlia s Albertom, ktorý zakrátko zraneniam podľahne. Keď sa Davy dozvie o Albertovej smrti, vydá sa hľadať Rapalla. Sokovia sa nakoniec stretnú v opustenej továrni na figuríny... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (121)

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Efektní příklad nastupujícího Kubrickova perfekcionismu pod rouškou sofistikované "noirovky", jejíž hodinová výprava sice nutí občas mrknout na hodinky, ovšem finálních 20 minut zametají veškeré nedostatky. Z komorního obsazení bych snad vytkl jedině Irene Kane a její milenecké postoje k hlavním postavám. Závěrečný souboj mezi figurínami je náležitě vygradovaný, i když v několika málo záběrech poněkud naivní, což asi bude otázka zubu času či diváckého názoru, nevím. Z celkového pohledu se však jedná o hodnotný příspěvek do žánru "noir", to je bez debat. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Velice snadno poznáme, že se jedná o dílo z Kubrickových počátků, avšak oproti mnohým jiným debutům je film rozhodně na dobré úrovni a především stále zajímavý. Kubrick si zde dovolil i kapánek experimentovat (negativ ve snu), což rozhodně není na škodu. Velice krátká stopáž pak zabrání jakýmkoli náznakům nudy, i když film se naplno rozjíždí až při "přestupu" do akčního žánru. Překvapuje mě, jak realisticky a přitom přitažlivě je tu zobrazen boxerský zápas a na konci při oné bitvě mezi nahýmí figurínami jsem si připadal jako na začátku Mechanického pomeranče. ()

Reklama

Trevor 

všetky recenzie používateľa

7.500 hodnotenie na čsfd pripadlo poslednému filmu z tvorby legendárneho režiséra Stanleyho Kunricka (ďakujem za pripomenutie užívateľovi NorseSword24 ktorý rozhodne patrí k tým ľuďom vďaka ktorým je táto databáza stále miestom kde človek dokáže stretnúť inteligentných ľudí, podobne ako k nim patria ostatní užívatelia ktorých mám v obľúbených). Už Fear and desire ukázal že Kubrick má v sebe potenciál, ktorý sa ukáže až o niekoľko rokov neskôr. V tomto filme ako režisér, scénarista a kameraman v jednej osobe ukázal že film noir je niečo čo sa raz stane fenoménom na ktorý bude musieť kinematografia nájsť nové slovo. Z komentárov by som vyzdvihol tie od David.Darco a POMO, pretože máme tu naivné postavy ktoré stvárnia priemerný herci s priemerným príbehom kde až druhá polovica filmu ukáže genialitu samotného Kubricka. Pri záverečnej scéne práve detailné zábery z rôznych uhlov podstatu tohto žánru vystihujú dokonale. Treba však kriticky priznať že napriek tomu že Stanleyho Kubricka považujem za najväčšieho génia filmového plátna ani on v prvej polovici nedokázal ponúknuť nič výnimočné. Avšak už v tom čase sa dokázal vyrovnať Orsonovi Wellsovi a jeho Dotyku zla. Samotný Orson Wells sa tiež nakoniec dočkal uznania až o mnoho rokov neskôr a jeho Občan Kane, svojho času prepadák sa dočkal zadosťučinenia. Tých 65-70 percent ktoré sa tu v komentároch spomína respektíve ich film na tunajšej databáze má sú odrazom toho ako tento režisér dokázal v tomto období prežiť aby sa raz vypracoval tam kam právom patrí. Na úplný vrchol kinematografie. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

71% není mnoho na tento Kubrickův film-noir, který díky své kratší stopáži neztrácí napětí, má dobrou gradaci a neobsahuje žádná hluchá místa, jež by nudila. Zaujalo mě i celkové zpracování, kamera, prostředí s atmosférou, hudba, ale také samotný box, který působí lépe než v mnoha vyloženě boxerských filmech. Romantická linie mezi Davem a Glorií také přitahuje divákovu pozornost a s blížícím se závěrem je opravdu o zábavu a napětí postaráno. S hodnocením tedy neváhám. ()

lamps 

všetky recenzie používateľa

Kratší formální rozcvička před The Killing, kde už se výrazně projevuje Stanleyho talent pro správnou kompozici scén i celého příběhu - ten bohužel není kdovíjaký a navzdory optimálně zvolené stopáži mu v prvních dvou třetinách schází očekávaný noirovský akcent a náboj, ale geniální tvůrce naštěstí zkouší neotřelé kamerové fígle a většinu záběrů inscenuje tak, že je zkrátka zábavné se na ně dívat. A posledních dvacet minut už je hotová žánrová paráda, byť podobně pozitivně laděný závěr není zrovna to, proč jsem si klasické filmy-noir tak zamiloval... Lepší 3* ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (11)

  • Stanley Kubrick si na financovanie svojho prvého filmu, Fear and Desire (1953), požičal od svojho strýka 40,000 dolárov. Keďže film na seba nezarobil, strýko odmietol financovať jeho druhý filmárskym pokus, a tak si tie peniaze musel zháňať inde. (beso74)
  • Záver filmu odohrávajúci sa v továrni na figuríny sa natáčal 2 týždne, počas ktorých sa zničili figuríny v hodnote 15 000 dolárov (hodnota 147 000 v roku 2021). (beso74)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. září 1965 v New Yorku. (Varan)

Súvisiace novinky

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

Noir Film Festival 2014 startuje již 21. 8.!

16.08.2014

4 dny, 4 místa, 40 projekcí... Unikátní přehlídka noirových filmů, kterou letos hostí královský hrad Křivoklát, se nezadržitelně blíží! Druhý ročník festivalu, který se zaměřuje na inspirativní… (viac)

Reklama

Reklama