Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Veľká Británia The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Štvorica najlepších priateľov prichádza na odľahlé miesto v divokej prírode, aby si uctila pamiatku zosnulého kamaráta. Keď sa cestou späť jeden z nich zraní, skratka cez hustý les sa javí ako ideálne riešenie. Lenže príchodom noci niektorí začínajú mať pocit, akoby ich niekto, respektíve niečo, sledovalo. A majú pravdu... (*CARNIFEX*)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (426)

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Má to skvelo nasnímané lesy, drevené oltáre, runy, idoly a úžasné monštrum, ale postavy sú mizerne napísané, tie akože hlboké motivácie (a snové pasáže) sú smiešne a hrdinovia sa správajú ako banda retardov, že prvá polhodina je pre ich nelogické správanie až neznesiteľná. Ale na druhej strane okultných pohanských hororov nikdy nie je dosť a The Ritual je solídny zástupca žánru. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Nikto nikoho neoprcá.“ – „To sa ešte uvidí, čaká nás dlhá noc.“ Na jednej strane by som strašne rád dal 4*, ale proste je to od istého okamihu monotónne, postavy nie sú príliš zaujímavé, neustále vidiny a halucinácie (a flashbacky do obchodu) sú otravné + to obsahuje plno nudných scén, ktoré v iných filmoch končia na dlážke strižne. Na strane druhej oceňujem absenciu humoru, vážnu atmosféru a skvelú výpravu severských, megatemných, nechutne hustých lesov, kde vám nikto nepomôže aj kebyže ich zapálite. V nočných scénach je to „klasika“: pár stromov a nič nie je poriadne vidieť. Niekoľko s prižmúrenými očami parádne strašidelných scén (najradšej mám asi ten detail s rukou na kmeni stromu) a celkovo vcelku originálny scenár, kombinujúci viacero slávnych filmov resp. hororových pod-žánrov. Trocha ako The Hallow Corina Hardyho (partia civilizovaných, moderných ľudí v súčasnosti bojujúca o prežitie v prastarých, hlbokých európskych lesoch, v ktorých do dnešných dní prežívajú mystické povery). Ale lepšie. Produkcia: Andy Serkis. Nevillov román je prvú polovicu fantastický, ale ku koncu sa mi viac páčil film, ktorý mal relatívne o dosť iné finále. Rozdiely kniha/film sú početné, v románe by ste napr. márne hľadali traumu hrdinov z lúpežného prepadnutia, v knihe majú oveľa drsnejšie a naturalistickejšie zranenia a úmrtia, takisto lesy sú v knižke spracované lepšie, stále v nich prší alebo aspoň mrholí, vo filme sú to až na pár temných výnimiek skoro úplne obyčajné lesy. ()

Reklama

Lucasion 

všetky recenzie používateľa

Tohle se dá snadno zařadit mezi kategorii filmů. Zaprvé – film, u kterého je lepší nečíst obsah a nekoukat na trailer. Zadruhé - film, který má perfektní atmosféru a posledních dvacet minut strašně pokazí. Zatřetí - ano, tady jsem si vzpomněl na Záhadu Blair Witch. Jednoduché, dostal jsem doporučení ve SCORE (tímto pozdravuji a moc děkuji!) a hned jsem se do toho na Netflixu pustil. Parta kamarádů ve Švédské přírodě. Ovšem to by jednoho z nich nesmělo napadnout to vzít zkratkou. Bum, pak už se to s nima veze. Hodina je napínavá jako kšandy a já chrochtám blahem, jaký je to skvělý horor. Nepotřebuje lekačky, nepotřebuje vraždění, nepotřebuje vlastně vůbec nic... Ta atmosféra by se dala krájet. Tak moc hutná a skvělá je. Ovšem konec mi vyskočilo obočí trošku nahoru a ve výsledku jsem z toho rozčarován až zklamán. Kdyby to zůstalo čistě u náznaků a nebylo to pak open-screen, tak bych šel s hodnocením výše. Na druhou stranu když si vzpomenu, jak jsem loni koukal na The Woods (2015) a vyklubal se z toho jeden z nejtrapnějších a nejhorší filmů, co jsem kdy viděl, tak Ritual mě vysloveně bavil. Skvělá atmosféra, jen v konci to ztrácí. Přesto mohu s klidným svědomím doporučit. (60 %) ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

Les je najviac, o tom žiadna. Ale sám o sebe dobrý horrorový príbeh nerobí. V rovine strašenia sme tu napríklad mali Blair Witch, v rovine morálky zase Calibre (a o opustenej chate sa ani nebavme, no že?). A aj by som v súvislosti s tým napísal, že toto tu sa snažilo zbytočne... keby sa to fakt aspoň trochu snažilo, nie iba prišlo, vopred maximálne spokojné s tým, ako nijak extra nevyzerá. Áno, les je najviac! Práve preto si ale s ním a takýmito anemickými návštevami v ňom dajte radšej pokoj. ()

salahadin 

všetky recenzie používateľa

Ritual aneb Bylo nás pět. ////Ať mutant, kříženec či kripl, nebo Lokiho parchant, bych si tipl, měl by dávat většího majzla, na kdejakého anglického hajzla, neochrání ho švédská divočina, neb anglána chrání tesařská širočina. Anglána ochrání i brouk, neb jakmile vyběhne na palouk, z plna hrdla zpívat začne, Duch lesa se toho přednesu divě lekne, divná, divná, divná to věc, že duchy z lesa vyžene kůrovec. Duch si prozatím jen do gatí nadělal, když na něj anglán škaredě zavolal. a tak prostě zkrátka - končí tato švédská jatka. Šílenec či intelektuál - ať shlédne tento Rituál, pak dá si pozor měrou vrchovatou - až půjde do lesa na vysokou. //////// Po hloupé rýmovačce pár technických - ve střední Evropě by mohl strašit nějakej synáček Peruna nebo Striboga v podobě obřího hřibu s nožičkama. Les, déšť, bouřka - tohle by mi bohatě stačilo ke spokojenosti, závěrečné obludárium bych opravdu s chutí oželel. Lesní lidé opravdu bývají tak trochu mešuge, ale méně než ti z filmu. To musela bejt fuška sehnat takový xichty. Podmanivá atmosféra filmu končí vstupem do první chaty, bohužel...pak už se tlačí na pilu. Škoda, škoda, docela mi vadí, že se tyhle slibně rozjetý věci nakonec utopí v okultní fantasmagorii. Tenhle film je v podstatě kopie filmu Descent, jen místo čtyř pěkných bab tu máme čtyři chlapy. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (8)

  • Pôvodne bol pre reklamu na film vybratý slogan "Radšej mali ísť do Vegas." Po masakre, ktorá sa tam odohrala 1.10.2017 sa však slogan zmenil na "Radšej mali ísť na Ibizu." (beso74)
  • Film je natočen dle stejnojmenné knižní předlohy od Adama Nevilla. (Miseet)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září na filmovém festivalu v Torontu v Kanadě. (ČSFD)

Reklama

Reklama