Reklama

Reklama

Vábenie výšok

  • Slovensko Vábenie výšok - 1. diel: Ivan Gálfy (viac)
Trailer
Slovensko, 2017, 105 min (televízna verzia: 2x53 min)

Obsahy(1)

Himaláje - najvyššie hory našej planéty. Pre niekoho len čísla v štatistike a miesto na mape. Pre iných náročné výzvy. Muž, ktorý stál ako prvý na Evereste, v tom má jasno: "Mierte vysoko, v ľahkom víťazstve je málo statočnosti." Víťazstvá a prehry však oddeľuje tenká čiara. Slovenské horolezectvo v 80. rokoch prežívalo na osemtisícových štítoch hviezdne hodiny. Niektoré z úspechov boli zaplatené životom. Dokumentárny film Vábenie výšok mapuje vývoj slovenského himalájskeho dobrodružstva od jeho počiatkov až po prelomové udalosti na Mount Evereste, ktoré vyvrcholili v tragické okamihy slovenského horolezectva. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (25)

Santino7 

všetky recenzie používateľa

Ďalší spomedzi Barabášových vydarených vysokohorských dokumentov, tentoraz so zameraním na československé horolezectvo v rámci minulého režimu, sledujúc jeho vývoj od počiatočných fáz cez prvé zahraničné výpravy a s tým spojené príkoria až po najväčšie úspechy/zdolané vrcholy. Gró dokumentu je venované osobnosti Ivana Gálfyho a teda nazeraniu na tématiku skrz jeho činnosť, ktorú bezpochyby možno považovať v rámci onoho horolezectva daných rokov za najzásadnejšiu. Páčilo sa mi zakomponovanie pomerne slušnej porcie dobových záberov/fotiek, svedectvá zúčastnených a taktiež občasné vsunutia dobových novinových útržkov. Rozhodne prínosný a pekný dokument, ktorý odporúčam jednak zanieteným/rekreačným horolezcom resp. ľuďom ktorých daná tématika zaujíma, ale takisto laickej verejnosti, ktorej - podobne ako mne - skrátka vyhovuje Barabášov pohodový dokumentaristický štýl. Poznámka - videné v celovečernej kino verzii. 80% ()

Cedr 

všetky recenzie používateľa

Zdaleka ne tak poutavé, ucelené a inspirativní jako podobně koncipované "České himalájské dobrodružství", ale jako portrét Ivana Gálfyho solidní. Jako svědectví o slovenském dobývání (nejen) osmitisícovek by to chtělo trochu víc rozvinout. Vyprávění "pamětníků" je však chytlavé a dává cenné svědectví o tom, že mnohdy nešlo "jen" o boj s horou a fyzickými schopnostmi, ale také mezi horolezci samotnými a v neposlední řadě pochopitelně i komunistickým aparátem. ()

Reklama

tomo41 

všetky recenzie používateľa

Videné ako celovečerák v Kine SNP. Vábenie výšok je viac dokumentom o Ivanovi Gálfym ako o našich horolezcoch v Himalájach. Ale to nemyslím, ako výčitku, skôr ako konštatovanie. V každom prípade je to aj krásny dokument o fascinujúcich výkonoch horolezcov (nielen) v najvyšších horách sveta. Výpovede jednotlivých aktérov sú dychberúce a tých 100 minút ubehne ani neviete ako. ()

Makky 

všetky recenzie používateľa

Tento dokument je obrovská pocta československého himalájskeho horolezectva a jeho otca Ivana Gálfyho. Hodnotný, obsažný a miestami dokonca dramatický pohľad na rôzne expedície sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Osobne som o týchto výpravách doteraz nevedel a počúvať majstrov vo svojom remesle spomínať na svoje najlepšie roky bolo skvelým zážitkom. Najviac priestoru dostal pán Róbert Gálfy (syn Ivana Gálfyho), ktorý má neskutočne príjemný hlas a užil by som si to, hoci by čítal telefónny zoznam. ()

Polcas 

všetky recenzie používateľa

Prvý diel je viac-menej pocta Ivanovi Gálfymu. S tým nemám najmenší problém ale po tom čo som si pozrel Everest, the Hard Way musím uznať, že diel druhý pôsobí chaoticky a neucelene. Človek sa začne strácať v tých expedíciách, menách, kto akú horu a kedy liezol. V Everest,the Hard Way som tento problém nemal, Navyše výpovede Fialu,Boningtona a ďalších lepšie ozrejmia čo sa tam vlastne stalo. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (16)

  • Róbert Gálfy: "Dodnes si spomínam, ako som sa zvalil do útočného stanu. A Mirek, s tým svojim kľudom, mi vyzul topánku. Typický Mirek Šmíd – „neboj sa, ja ti tie prsty rozohrejem." O chvíľu cítim spálené mäso. On mi ten prst zohrieval nad varičom až mi ho priškvaril." (Zdroj: K2 studio)
  • Zoltán Demján: "Stena, ktorú sme liezli – južná stena Lhotse – bola nedotknutá, nikto ju predtým nepreliezol. Ale Messner sa o to pokúšal. Vyhlásil, že je to problém roku 2000. Na jar 1984 mal Ivan toľko guráže, aj keď to Messner nazval problém roku 2000, on sa nezľakol." (Zdroj: K2 studio)
  • Ivan Fiala: "Výstup na Makalu je veľmi hodnotný, ale zatienený. Na Makalu pri dvoch expedíciách zahynuli dvaja ľudia. Taký úspech sa ťažko nazýva úspechom. Predsa ľudský život je to najcennejšie." (Zdroj: K2 studio)

Reklama

Reklama