Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adam Krajňák (T.Maštalír) je otcom rodiny i hlavou kriminálnej skupiny, ktorá pašuje cigarety cez slovensko-ukrajinskú hranicu. V kruhu svojich najbližších zohráva nenahraditeľnú rolu starostlivého dôverníka, ale aj zásadového a nekompromisného vodcu, ktorému ani v rozhodujúcich okamihoch nechýba temperament. Pokojné spolužitie dvoch prelínajúcich sa svetov sa však začne otriasať, keď novovybudovaná hranica Schengenského priestoru spôsobí nárast nervozity z nejasnej budúcnosti. A keď jedna z pašeráckych zásielok stroskotá, spustí sa nezastaviteľná lavína udalostí, počas ktorých bude musieť Krajňák spochybniť svoje vlastné hranice, ktoré doteraz odmietal prekročiť. Réžia Petra Bebjaka vnáša do kriminálneho námetu s prvkami trileru nákazlivú iskru, ktorá ho na míle vzďaľuje od obyčajnej žánrovej zábavy, a odhaľuje univerzálny ľudský príbeh zasadený do prostredia, v ktorom sa prelínajú kultúry, zvyky i životy... (Continental film)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (317)

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Je dobré, že z prostriedkov európskej únie má osoh aspoň niekto. Fialová či Hric, po ktorých už neštekne ani pes si takto aspoň trochu privyrobili a narozdiel od chudákov pracujúcich Slovákov budú mať dôchodky, ktoré im budú môcť všetci normálny ľudia iba závidieť a so svojim mentorom Kryskom sa na rozdiel od zvyšku Slovenska, ktoré sa živí ozajstnou prácou aj dožijú vysokého veku. Neviem, či počas svadby Krajňákovej dcéry mali na pozadí oslavujúci ľudia imitovať ako to vyzerá na drogovej oslave našich "umelcov", ale evidentne nikdy neboli na svadbe v okolí Sobraniec. A kedže tento brak zatiahla európska múmia, bolo treba zapracovať chudákov imigrantov a rómsku väčšinu a opäť ich vykresliť ako jediných úbožiakov v celej EU rope. A ako inak, liberálny neofašistický odpad, ktorý tento film vytvoril, musel vykresliť policajtov ako skorumpovaných jednodolárovych tajtrlíkov, ktorým cez predné okno visí polmetrový obrázok Krista, aby sa im zle šoférovalo. Ostáva dúfať, že Peter Bebjak už filmy točiť nebude a radšej bude zaznamenávať tajné rozhovory s anakondami v dažďovom pralese. Jedna hviezdička za futbalový zápas syna ukrajinského bossa a vykreslenie futbalových rozhodcov. Asi niekto z filmového štábu zažil "hodový" zápas v Helcmanovciach. Nezáživný príbeh, okrem pani Vášaryovej úbohé herecké výkony. Takúto pochybnú predstavu o situáciu na Slovensku ponúkol za šejkodoláre už iba bývalý minister, ktorý si myslel, že všetci Slováci sú ako on a nastrčia zadok správnym smerom, akonáhle sa objaví päťdolárovka. Veru, pán Kňažko, už iba Hostel bol horším slovenským filmom. 10%. ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Po spackanom traileri veľmi príjemné prekvapenie. Čiara má svoje muchy a nedotiahnuté momenty, ale iba ťažko si vybavujem lepší slovenský film za posledných 10 rokov. Domáca kinematografia sa hýbe správnym smerom, najmä prínos Čiary pociťujem vo vyzretosti, chápaní vnútorných pravidiel žánru, čo žiaľ na Slovensku vôbec nie je samozrejmá vec. Klobúk dole Bebjakovi a Maštalír je slovenský godfather. 4,5* ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Slovensko-ukrajinská čiara s balkánským čarom. Šance, že zde budete formovat prostředí, je mizivá. To prostředí bude formovat vás.. Etnograficky vyladěná gangsterka evropských parametrů, ve které šéfka matriarchátu svou hereckou přirozeností schovává ostatní pod sukni. Jestli je to vinou špatně napsaných postav, nebo umu madam Vášáryové, to ať si každý odpoví sám.. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Dosť dobrý, na slovenské pomery dokonca výborný film. (hoci ja tieto hodnotenia "na slovenské / české pomery" nemám rád, buď niečo obstojí všeobecne alebo čau... ;-)) Bebjak je momentálne asi najlepší slovenský režisér (ak ste nevideli trojdielnu Spravedlnost s Vetchým, tak odporúčam), ktorý dokáže dať filmu európsky vizuál bez toho, aby z toho trčala póza či štylistické cvičenie. Čiara prekvapivo dobre funguje ako gangsterka, nechýba napätie, dobre vystihnutý lokálny kolorit, je tam celkom hutná rodinná dráma a na mňa teda dosť fungoval humor (niekde na Kineme písali, že je nepatričný, ale podľa mňa pekne odľahčoval celkový tón). Herci úplne bez problémov, dokonca mi nevadila ani zranená labuť Fialová, lebo tentoraz nerobila s obočím až také zranené výrazy. ()

verbal 

všetky recenzie používateľa

Popiči režisér + jebnutý strihač = 3,4999. Ďalší silný argument pre kultúrnu Európu k tomu, urobiť uprostred Maďarska kolmú čiaru zo severu na juh a všetko od nej na východ pripojiť k okresu Užhorod, nech si tie animálne jebky deratizuje car Vladimír. Videl by som to tak niekde tesne za Popradom, aby nám v Šengene zostali Tatry a v najväčšom uhorskom popovom hite sa nemuselo začať blýskať nad Fatrou. Prišli by sme síce na chvíľu o Červenáka, kým by sa Ďuro konečne z tej cigánskej riti neodjebal do Prahy a neurobil zaslúženú dieru do sveta. A potom hneď hermetický múr ako hovado bez akýchkoľvek prechodov, ostnaté drôty, nášľapne míny a elektrický plot, aby nám skorumpovaní Hrycovia nevpúšťali do civilizácie to skokotené kriminálne svinstvo a ghetové hnedouhry. No, možno by som ešte pred tým odoslal HOMA späť na salaš, Maďarsko-ukrajinská databáza tam citeľne chýba a ani tomu obskúrnemu bačovskému marketingu by sa tam nikto nesmial. Ináč opäť celkom kulantná prácička, Peťko, len si si mal najať neožraté nožnice a nabudúce by som si prosil šťastný koniec, to znamená nechať tých odkundesov dojebať sa medzi sebou kompletne! ()

Galéria (67)

Zaujímavosti (23)

  • Film Čiara sa nakrúcal na viac než 40 rôznych miestach, prevažne na východnom Slovensku, napríklad v obciach Ubľa, Tibava či Zemplínske Hámre a západe Ukrajiny v Užhorode či Perechyne, vrátanie niekoľkých rôznych lokalít v Bratislave. Natáčanie prebiehalo aj v Kameňolome pri obci Beňatina, okres Sobrance, v ktorom po zaplavení spodnou vodou vzniklo jazero. (_Jimmy_)
  • Film mal predpremiéru v Michalovciach. (_Jimmy_)
  • Ústredná pieseň "Hej, sokoly!" (Хей, соколи), ktorú naspievali I.M.T. Smile a Ondrej Kandráč, je tradičnou ukrajinsko - poľskou piesňou. Za autora je považovaný poľský básnik a skladateľ Tomasz Padura. (vlads)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (viac)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (viac)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (viac)

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (viac)

Reklama

Reklama