Reklama

Reklama

The Orville

(seriál)
  • USA The Orville (viac)
Trailer 2
USA, (2017–2022), 31 h 43 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvorcovia:

Seth MacFarlane

Hrajú:

Seth MacFarlane, Adrianne Palicki, Penny Johnson Jerald, Scott Grimes, Peter Macon, J. Lee, Mark Jackson, Jessica Szohr, Halston Sage, Anne Winters (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(36)

Dej seriálu odohrávajúci sa 400 rokov v budúcnosti prináša dobrodružstvá prieskumnej vesmírnej lode Orville. Členovia posádky, ľudia a mimozemšťania, sa stretávajú so zázrakmi aj nástrahami vesmíru. (Disney+)

Recenzie používateľa probablito k tomuto seriálu (12)

Identita, časť II (2019) (S02E09) 

Nemôžem si pomôcť, ale druhá epizóda mi nepripadala taká dobrá ako prvá. Nie je tu nič prekvapujúce, proste len nepriateľská flotila letí k Zemi, kde sa desiatky lodí rozprášia na atómy za rámusenia nudnej a otravnej inštrumentálnej hudby bez akýchkoľvek zaujímavých motívov. Odboj na palube Orvillu obsadeného Kaylonmi ma tiež zrovna nepresvedčil: podobne, ako v piatej epizóde Obi-Wana, v ktorej je Leia jediná, ktorá sa zmestí do údržbárskeho priestoru, aj tu si scenáristi vymyslia nejakú úzku šachtu, do ktorej sa zmestí len doktorkine decko. Kto do tých priestorov normálne vstupuje? Deti? Trpaslíci? Mercer's gelatinous friends? Yaphit prepašuje uväzneným oficírom dve zbrane, aj keď ich bolo v zbrojnici plno, mohli sa vyzbrojiť a skúsiť Kaylonov premôcť, a nie čakať, či sa im vydaria všetky back-up plány - a akože, vyjdú všetky, žiadne strachy :D. Kayloni držia v hangári takmer celú posádku (mínus tých, čo postrieľali), ale kľudne by ich mohli vykydliť, pre svoj plán potrebujú len zopár oficírov na mostíku. Kapitána a tak. Vlastne, keď tak nad tým rozmýšľam, rozhodne by spravili lepšie, keby ich všetkých vypustili do vákua a vysrali sa na ten ich drbnutý plán, že Mercera donútia, aby presvedčil admiralitu, či koho, na Zemi, že prilietajú s Kaylonmi, ktorí chcú vstúpiť do Únie. Áno, tých asi dvadsať kaylonských lodí v závese za Orvillom vôbec nie je podozrivých :D. Za normálnych okolností by proste prileteli k Zemi, kde aj tak nebol dostatok lodí Únie, pretože tie boli povolané až na základe správy, ktorú odoslal podvýživený doktorkin klučina a nemuseli by vôbec využiť Mercera. Problémový klučina aj s ostatnými mali byť vysatí do vákua! Scenár je proste vyumelkovaný blábol. Čo sa týka hrozby v podobe UI a všelijakých mechanoidov a robotov, ktorí chcú vyhladiť všetok organický život vo vesmíre - to vážne nemohol Seth vymyslieť niečo menej otrepané. Pravdupovediac, na Kaylonoch mi nepripadá zaujímavé absolútne nič, od ich motivácie všetko zničiť po designy ich lodí. Čím viac nad tým rozmýšľam, tým menej chápem odkiaľ toto mohlo nabrať deväťdesiat percentný rating. ()

Nové obzory (2022) (S03) 

Za mňa teda najslabšia sezóna. Z desiatich dielov sa mi naozaj páčil len jeden (Lehke kapky deste), ostatné buď celkom fajn (feel good záverečná epizóda, alebo Dvakrat za život), naprosté priemernosti (Elektrická ovce, alebo Pulnocni modr), alebo príšernosti typu Stínové ríše. Súčasne som pozeral aj druhú sezónu Discovery, prvú sezónu Picarda a Lower Decks a musím povedať, že aj keď ani tieto seriály nie sú bez chyby, po režijnej, scenáristickej, hereckej a hudobnej stránke sú stále o pár kvalitatívnych stupienkov vyššie než Orville (ktorákoľvek sezóna, nielen tretia). Stačí si porovnať finálnu epizódu druhej sezóny Discovery Such a Sweet Sorrow a z Orvillu trebárs podobne akčne ladenú časť Domino: v Discu sa odohrá originálna, nápadmi sršiaca vesmírna bitva, v Orville len ďalšia variácia na zameniteľné vesmírne boje bez akéhokoľvek napätia, akých tam bolo za krátku dobu trvania seriálu zo poltucta a všetky vyzerajú rovnako. Scenáre tretej sezóny sú občas vcelku bystré a inovatívne, častokrát ale skĺznu do ťažkopádnosti (žeby kvôli dlhšej stopáži?), alebo režijnej/scenáristickej bezradnosti (prvé tri epizódy, ale aj trebárs koniec Dvakrát za život, alebo celé Domino). Takže nie, nie je to lepšie ako nový alebo starý Trek, a keď mi to bude niekto tvrdiť, tak sa mu schuti zasmejem do tváričky. 5/10 ()

Elektrická ovca (2022) (S03E01) 

Téma "samovraždy" mi prišla spracovaná v druhej sezóne Picarda omnoho emotívnejšie. Tam som i slzičku uronil. Neviem, tu som len mykol plecom, a tak nejak mi bolo jedno, či sa ten plecháč preberie. Navyše, je tu fakt podivne koncipovaný spôsob skúšky nového bojového raketoplánu, kedy pilot náhodne pokropí strelivom aj samotnú stanicu, - na druhú stranu, design nových raketoplánov je totálne vymazlený. Trochu som dúfal, že s novou sezónou príde aj iná hudba, ktorá asi od polky druhej sezóny znie strašne seriózne a inštrumentálne, ale zároveň bez zaujímavých motívov a nudne a ani tu sa zatiaľ nič nezmenilo. ()

Ríše tieňov (2022) (S03E02) 

Na túto epizódu som sa dosť tešil, keďže sa malo jednať o explorerský kosmický horror. Objaviteľským dielom v Star Treku som nikdy nepovedal nie, práve naopak, bring more. Počas prvej tretiny sa sľubne buduje napätie, potom sa výsadok v štýle Alien Covenantu ide poprechádzať bez skafandrov po veľmi podozrivo vyzerajúcej stanici, z ktorej sa ozýva volanie o pomoc. Samozrejme nikomu nenapadne, že by to mohla byť pasca, aj keď Krillovia ich upozornili, že je to extrémne malevolentná oblasť. Všetko budované napätie však zo mňa razom opadlo, akonáhle sa objavili príšery: vyhotovené v kombinácii reálnych kostýmov/masiek a smiešneho CGI. Na papieri to asi vyznelo lepšie, v reále čisté béčko s gumovými, prípadne počítačovými obluďákmi lezúcimi po plafóne, ktorých vysmaží jedna strela a je vystaráno. ()

Paradox smrteľnosti (2022) (S03E03) 

Ak by niekto dumal nad tým, kam sa z Orvillu stratil humor, tak sa teleportoval do Strange New Worlds. Okej, k epizóde: Kým sa posádka prechádzala po škole v snahe zistiť vo co gou, tak ma to celkom bavilo a pripomenulo mi to jeden podobný školský diel v asi Outer Limits. Keď sa ale začali presúvať cez ďalšie prostredia, tak som si musel priznať, že je to proste akési nezáživné, ale ešte som tak nejak dúfal v zaujímavú záverečnú pointu, v ktorej nebude figurovať žiadny mimozemský experiment, a ani žiadne simulátory, halucinácie, či holoprojektory. A tak nič. Inak, tak sa mi zdá, že bez humornej kamufláže, ktorá sa vytratila niekde v polke druhej sezóny začína Orville ukazovať svoju pravú tvár a to, že sa vlastne jedná o pomerne ťažkopádnu napodobeninu ST. ()

Jemne padajúci dážď (2022) (S03E04) 

No konečne. Trvalo tri sračkové časti, kým sme sa dopracovali k výbornej epizóde. So vzťahom Mercera a Teleyi to trochu pripomína obdobnú vzťahovú "romancu" z výbornej prvej sezóny Star Trek Discovery, ale to vôbec nie je na škodu, aj tu to funguje skvele. Jedinou výtkou tak asi ostáva ono inštrumentálne rámusenie počas vesmírnej bitky - kto nechápe, nech sa pozrie, ako je ohudobnené Picardove skotačenie v La Sirene pred romulanskou flotilou (posledný diel prvej sezóny Picarda), verím, že zachytí ten rozdiel. No a na stranu záporov by som ešte prihodil občasný úchylný úsmev Eda Mercera, ktorý si nezadá s tými najchlípnejšími úškľabkami Johna Sheridana! ()

Príbeh dvoch Topaov (2022) (S03E05) 

Z openingu s avatarským ptakoješterem plachtiacim nad emzáckou pyramídou sa mi nadšením pretočili buľvy, nachystal som si popcorn, koná sa výskumnícky diel, budú sa objavovať nové svety. Áno? NIE!!! Záhy sa totiž na scéne objavuje filozofujúci moklanský klučina, a keď sa koridormi poneviera hento decko, Klyden bude neďaleko. Ježišikriste. Ako chápem, že tam musia byť postavy zastávajúce opozíciu, ináč by nedochádzalo ku konfliktom, ale do prdele, tieto jebnuté moklanské rodinné hádky sú už na povraz - v otravnosti si nezadajú s najhoršími ferengskými DS9 epizódami. Bože, a tak málo chýbalo, aby s tým dementom Graysonová vytrela podlahu, but road not taken, smola. Ku koncu opäť svitne nádej, žiaľ Isaac mu len trochu pokrúti rúčku a to je všetko. Každopádne, posledných asi dvadsať minút je celkom znesiteľných, keď sa človek zmieri s tým, že ho preberané téma aj tak vôbec nezaujíma, ale okej, bol social commentary time, chápem. A Klyden zrejme nadobro vypadol zo seriálu, hurá, takže na niečo tá nekonečná hodina a štvrť dobrá bola. Dopozeral som to ale len z nutnosti. ()

Dvakrát za život (2022) (S03E06) 

EDIT: Inak, kľudne ho tam mohli nechať žiť ďalej s rodinkou, veď už s tým v podstate nemohli nič spraviť, len by im Malloy sľúbil, že nevyprodukuje žiadneho potomka. Jedna z lepších epizód. Výborný nápad, ale namiesto toho, aby z neho tvorcovia vyžmýkali maximum, tak sa sústreďujú na nepotrebné blbiny - napríklad na Isaaca a dievčinu vŕtajúcich do podlahy, kedy sa v podstate nič zaujímavé nestane. Lamar a sekuriťáčka sa na seba vrhnú ako nadržanci po krátkej masáži v strojovni. Haha. Vážne? Gradácia je tiež asi tvorcom neznámy pojem, pretože to celé končí bez výraznejšieho citového payoutu. Tešil som sa, že uvidíme, ako Mercer s kolegami pôjdu po Malloya po druhýkrát a jeho správanie bude v rozpore s prvým stretnutím, ale nič, len vystúpi z raketoplánu a je rád, že je doma. Jo a potom sa ešte päť minút nadsvetelne lieta sem a tam, ale to už ma fakt vôbec nezaujímalo. 7/10 ()

Z neznámych hrobov (2022) (S03E07) 

Tých deväťdesiat percent tam fakt nevidím. Pozerateľná epizóda, ale nič zvláštneho. Inak, ten problémový vzťah Lammara a sekuriťáčky som im nezbaštil ani na sekundu. Jasné, tak veľmi sa Lammar vždy zranil. Ako keby to do nej nemohol nabúchať odzadu. Vtipné by bolo, keby prišiel za doktorkou s urvaným vtákom. Mimochodom, to akože úklidový Kaylon mal v sebe zabudované head kanóny? Dosť nebezpečné. A presne rovnaké, aké mali Kayloni o neviem koľko stoviek rokov neskôr? ()

Polnočná modrá (2022) (S03E08) 

No do riti, tlustoprd Klyden je späť. Celkom dobrý diel, aj to Topine bloumání po lese by som scenáristom odpustil, ale uvedomil si niekto, že Topa tomu jednookému zmrdovi to meno prezradila? A oni ho nechali nažive. Tým pádom, tajná spojka na Mocluse je v prdeli :D. Inak ale nehodnotím, pretože mi tento pridrbaný systém nedovoľuje ohodnotiť to 3,5/5, neboli 7/10. ()

Domino (2022) (S03E09) 

Zbytočne premrštená stopáž? Check. Megalomanské copy paste vesmírne bitvy? Check. Otravná scéna s Klydenom? Check. Inštrumentálne rámusenie bez akéhokoľvek zaujímavého hudobného motívu? Že váhaš. Vykrádačka všetkého možného od Star Wars po ST 09? Why not. Sterilná réžia bez akéhokoľvek umeleckého vkladu? Sure. Dvaja traja orvillskí oficíri vystrieľajú neobmedzené množstvo nepriateľských vojakov? Been there done that. Trápne hláškovanie počas osobných súbojov. Certainly. Smrť vedľajšej postavy, ktorá u diváka vyvolá nulovú citovú odozvu? You can bet on it. Úprimne vzaté, fakt sa čudujem, že Brannon Braga a André Bormanis, zlatí hoši zo Star Treku, dokážu splodiť takéto sračky. ()

Budúcnosť neznáma (2022) (S03E10) 

Síce som tajne dúfal, že to na svadbe Kayloni všetko vystrieľajú (no dobre, tak aspoň Klydena), ale aj tak sa jedná o príjemnú záverečnú epizódu. Síce nič, čo by som si asi pozrel druhýkrát, ale vcelku podarené a dojímavé. 7/10 ()

Reklama

Reklama