Reklama

Reklama

Kursk

  • Česko Kursk (viac)
Trailer 4

Film zobrazuje skutočnú katastrofu, ku ktorej prišlo v roku 2000 na palube jadrovej ponorky K-141 Kursk. 154 metrov dlhá jadrová ponorka K-141 Kursk je „nepotopiteľnou“ pýchou Severného loďstva ruského vojenského námorníctva. Počas námorného cvičenia v auguste 2000 sa na palube nachádzalo 118 členov posádky. 12. augusta otrasú trupom Kurska mohutné explózie, ktoré plavidlo pošlú do hĺbky 108 metrov, na dno arktických vôd Barentsovho mora. Pre námorníkov začína zúfalý boj s časom. Záchrannú operáciu komplikuje zastaralé vybavenie a odmietavý postoj ruské vlády prijať zahraničnú pomoc… (Magic Box)

(viac)

Diskusia

 (hodnotenie, recenzie)

Je kurva hodně zajímavé jak o Kursku nejvíce vědí ti filmaři, kteří ho v životě neviděli a nikdy se k němu nepřiblížili na víc jak několik tisíc kilometrů natož, aby věděli co se na palubě opravdu dělo. Primitivní filmová  sračka na politickou objednávku. Jak jinak v tomhle skurveném hampejzu.

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

SeTTi

Suchoj je trošku zvláštny príklad pre námornú oblasť, ale budiš. :-) Letectvo študujem okrajovo, ale myslím, že u Su-35 pekne vidieť, ako sa dá z dekád starej konšturkcie Su-27 spraviť lietadlo (4,5 g.) blízke 5. gen. A nie len u neho (stále modernizované Mig-29/Mig-35, Tu-160 k novému Tu-160M, nesmrteľné F-15 atď., tam sa toho dá nájsť).

"Zajímavé, že se nevydali cestou Japonců, kteří novou Mayu oproti Atagu natáhli, aby pojmula řídící kapacity a víc zbraňových šachet.  Přeci jen to je stále jen upravený AB." Berme ale, že Arleigh Burke Flight IIA a prichádzajúce III sú podstatne zväčšené oproti starším verziám (hlavne kvôli hangáru pre helikoptéry). Japonsko zväčšenie robilo už s predchádzajúcimi triedami torpédoborcov so systémom AEGIS v základe konštrukcie, od počiatku ich konštruovali tak, aby prijali modernizácie a bol pre nové systémy priestor.

LCS...z nich nakonec udělají dobrým doplňkem pro soutěžení s Čínou v tamních vodách." Aj keď plavidlá určené pre pobrežné oblasti potulujúce sa v blízkosti čínskeho pobrežia by asi dlhú životnosť nemali.

"Navíc teď mají problém s tím, že jak potřebují narvat na DD co nejvíc raket, aby mohl suplovat CA, tak jim snižují multifunkční schopnosti." Hmm, síce majú o 1/4 menej striel než Ticonderoga, ale na druhú stranu nevidím v nich nejaký pokles elektronického vybavenia. Navyše niektoré iné námorníctva konštruujú špecializované lode s jednotným zameraním, ako  VB s triedou Daring (niektoré síce dostali Harpoony na starých odpaľovacích zariadeniach) určené na protiletecký boj (len sa im to môže vypomstiť, úzke zameranie palety zbraní bol jednou z príčin strát niektorých lodí u Falklandoch). Alebo Rusi, ktorí prekvapili s ich korvetami v Kaspickom mori schopnými zasahovať ciele na úrovni moderných raketových torpédoborcov a krížnikov.

SeTTi

SeTTi (hodnotenie, recenzie)

Ne, ne. Narážím na to, že samotné loděnice a firmy podílející se na vývoji připouští, že nemají dostatek odborníků se zkušenostmi. Prý je to i jedna z největších potíží při modernizacích Ticonederog. Loděnice je po opravě, kterou nestihnou v termínu (únava materiálů, nutná úprava rozvržení agregátů lodě) lodě smontují, ale následné zařazení do provozu je kvůli montáži pokročilých systémů a jejich zprovoznění zdlouhavé. No a vývojové kanceláře postrádají zkušenost z minulosti. Oni umí letadlovky nebo výsadkové lodě, ale torpédoborce a křižníky pocházejí ještě z dob studené války. Jedna věc je postupná modernizace (viz Su-23) a druhá zbrusu nová konstrukce sofistikovaného plavidla.

Zumwalt a LCS ukázaly, že přílišná snaha o automatizaci a schopnost přizpůsobení dané misi také není řešení. FREMM údajně protlačil kongres, ale je to dobrá cesta pro námořnictvo samotné i když si je ověšují předraženou výbavou. Nový velký torpédoborec/križník už bude také konvenční. LCS nakonec také nejsou tak tragické jak se zdá - jsou kopací balón námořnictva, ale dostanou vylepšený pohon, dostávají lepší zbraně a reálnější podmínky nasazení.  Rychlost, nízká detekce, rozměry , menší posádka, zbraně s delším dosahem z nich nakonec udělají dobrým doplňkem pro soutěžení s Čínou v tamních vodách.

Navíc teď mají problém s tím, že jak potřebují narvat na DD co nejvíc raket, aby mohl suplovat CA, tak jim snižují multifunkční schopnosti. Zajímavé, že se nevydali cestou Japonců, kteří novou Mayu oproti Atagu natáhli, aby pojmula řídící kapacity a víc zbraňových šachet.  Přeci jen to je stále jen upravený AB.

na príspevok reagoval Echelon1

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

SeTTi

U Zumwalt sa v pomere cena-technológia celkom prepočítali, no. Ticonderoga (vraj) stále udržujú hlavne kvôli ich štábnemu zabezpečeniu pre vyššie velenie, čo Arleigh Burke priestorovo postráda. U LCS by som to ani nenazval "detské choroby", celá tá konštrukcia sa ukázala ako chybná. "jejich průmysl není schopný vyrobit nový křižník." Nerozumiem, konštruujú väčšie projekty (Ford, Columbia), ale asi narážaš na ich prijatie európskych fregát. Nuž, aj to má zrejme pôvod v tom, ako USA odchádza zo svojho niekdajšieho postavenia a potrebujú skôr technologicky a finančne prijateľnejšie riešenie. Ono ale už sa párkrát ukázalo, že európske krajiny vedia v námornej oblasti tromfnúť iných výrobcov. 

SeTTi

SeTTi (hodnotenie, recenzie)

Echelon1

Vždyť já neřešil vojenské lodě, ale ty podpůrné. Ukrajinci také neměli prachy na modernizace a údržbu drahých válečných lodí, takže udržovali primárně logistické - tankery nebo výsadkové lodě. Před Krymem měli jen jednu kvalitní loď pro modrou vodu, fregatu která se ale naštěstí vracela z nasazení v Perském zálivu.

Oni Amíci mají problémy s údržbou lodí. Křižníky Ticonderoga procházejí zdlouhavými modernizacemi, které se nevejdou do rozpočtu ani časového plánu, Zumwalty strádají a stále nemají adekvátní výzbroj, LCS lodě vykazují vážné dětské nemoci, a torpédoborce AB mají mnohem delší dobu nasazení než byla plánovaná, která se projevuje na stavu lodí a následné údržbě. A ukazuje se že ani jejich průmysl není schopný vyrobit nový křižník. 

na príspevok reagoval Echelon1

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

SeTTi

To, čo som spomínal ja, bola nákladná loď. Po ZSSR za dlhý čas bola každá flotila v katastrofálnom stave. Ale aj tu pamätajme, že stále mali ešte pred modernizáciou flotíl v posledných 10-15 rokoch ako súčasť keď už len spomínanej Čiernomorskej flotily (než nedávno dostali moderné fregaty Admiral Grigorovič) lode ako krížnik triedy Slava (Moskva) a ďalšie menšie postsovieske raketové plavidlá. 20-30 rokov spätne sa nejednalo o slabé lode, v triede Slava sú navyše doteraz považované za nebezpečné lode.

na príspevok reagoval SeTTi

SeTTi

SeTTi (hodnotenie, recenzie)

Echelon1

Nebolo to presnejšie tak, že len odkúpili jednu bývalú vyradenú ukrajinskú loď od Turecka (myslím, že mala ísť do šrotu)?

Ne Černomořská flotila až do nedávné doby byla spíše kotvící, rezavějící ostudou. Drtivá většina peněz v námořnictvu šla do ponorek, takže se jim obsazené lodě hodily. Ukrajinci tři z nich pár let předtím opravili, takže byly v solidním stavu. Poslední lodě vrátili až ve 2018.

na príspevok reagoval Echelon1

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

SeTTi

"přičemž jim zůstaly ty, které se nedokázaly s ponorkou spojit." 

 

To však nebola vina záchranný ponoriek samotných. Ano, boli prítomné dve zastarané ponorky (pochádzajúce ešte z dekád studenej vojny, svojej doby ale zaujímavá konštrukcia, už len pretože boli súčasťou materskej záchrannej ponorky, konštrukčné riešenie, aké vtedy nebolo). Dôvod prečo sa nepodarilo jednej z nich (Priz) spojiť je, že únikový poklop na Kursku bol v polohe, kedy sa vyžaduje pre správne napojenie spomínanej miniponorky (a resp. jej sesterskej Bester) spolupráca posádky zvnútra potopenej ponorky (vo filme ukázali dôvod nemožnosti teda nezmysel). Napájať sa začala až v stredu 16. augusta, pritom v ponore boli pravdepodobne (podľa lekárov) všetci mŕtvi už večer okolo 19-20 hodiny 12. augusta (ešte vtedy záchranné akcie ani nezačali), v Kursku už nemal kto pomôcť pri tej operácii. Čo sa ale stalo, tak vždy pri napojení sa a snahe vyrovnať tlak sa ale poklop začal plniť vodou, otvárať sa a prerušilo sa spojenie. Navyše tie ponorky - ako som spomínal - už ani neboli na výlučne pre nich skonštruovaných materských ponorkách (obe už boli vyradené - dokopy teda ZSSR malo 4 záchranné ponorky na 2 materských) triedy India (u ZSSR/ruských ponoriek používam radšej kódové označenie NATO, je 100x prehľadnejšie), ale na lodi Michail Rudnicky. Tá musela ponorku spúšťať ku Kursku  žeriavom, na to bolo ale potrebné kľudné more a záchrannej ponorke hrozilo poškodenie o bok lodi. Západné miniponorky tiež používajú rovnaký systém (keď teda príležitnostne nie sú napojené na nejakú materskú ponorku), avšak ich systém spúšťania bol ďaleko modernejší. Tak bola spustená bezproblémov aj britská LR5, ktorá sa úspešne napojila na Kursk ako prvá a aj bez pomoci. Mala obruč, ktorá umožnila pripojiť sa na rôzne poklopy a povrchy (tá stará postsovietska sa musela pripojiť presne na konkrétny poklop, ako vrchnák, čo tiež nepomáha pri takýchto kritických situáciách).

 

"Vždyť oni i při angažmá v Sýrii pro přesun materiálu a paliva museli používat lodě ukradené Ukrajině"

Nebolo to presnejšie tak, že len odkúpili jednu bývalú vyradenú ukrajinskú loď od Turecka (myslím, že mala ísť do šrotu)?

"V námořnictvu, které balancuje nad propastí a které je prolezlé korupcí se nedá divit tomu, že je zisk preferován před připraveností. "

No, pozri sa na to, tak ,že sa rozpadla superveľmoc, celá krajina prestala existovať a Rusko sa síce ťažko, ale predsa udržalo, pritom dokázalo vykonávať a konštruovať aj v 90. rokoch stále rôzne vojenské projekty  (síce ale mnoho bolo zastavených alebo sa plavidlá dostavali až v novom tisícročí + vyvíjali ďalej iné projekty aj v obrnenej technike) a k tomu sa ešte zúčastniť vojen v Čečensku. Pozri sa na ich námorníctvo teraz a technologicky pokrokové zbrane, ktoré na svete nemajú buď obdobu, alebo prekonávajú náprotivky.

na príspevok reagoval SeTTi

SeTTi

SeTTi (hodnotenie, recenzie)

Echelon1

No... sice to byla fáma, ale reálný základ měla. Vhodné přeživší Ruské záchranné ponorky byly a jsou pronajímány k vědeckým účelům přičemž v době události se nacházely na druhém konci světa přičemž jim zůstaly ty, které se nedokázaly s ponorkou spojit. V námořnictvu, které balancuje nad propastí a které je prolezlé korupcí se nedá divit tomu, že je zisk preferován před připraveností. To co jim v přístavu zůstalo tabulkově splňovalo požadovanou funkci. Vždyť oni i při angažmá v Sýrii pro přesun materiálu a paliva museli používat lodě ukradené Ukrajině protože ty jejich byly v příšerném stavu. Přičemž je za pár let vrátili totálně vybrakované.

na príspevok reagoval Echelon1

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

Lord_Denvil , Lord_Denvil

"Film je natočen podle knižní předlohy známého anti-sovětského a později anti-ruskeho autora a se skutečnými události má jen promalo společného"

 

To aj samotný film s jeho knihou. A nie len tou. Jedná sa o čisto drámu na základe námetu, samotná štruktúra deja je číry výmysel.

 

"Například, že "Mir-1" prodali Američanům (i s náhradními baterií) aby mohli vozit turisty k Titaniku?!!" 

 

Ono sa tá nezmyselná fáma skutočne objavila, ale do tohto filmu to zakomponovali tak (hovoriť to akože britský admirál), akoby sa jednalo o samozrejmý fakt.

na príspevok reagoval SeTTi

Uživateľ shuster zmazal svoj príspevok.

Hakob

Hakob (hodnotenie, recenzie)

At mi někdo řekne, nějaký dobry důvod, proč by neměly chcipnout ti okupanty? Jen tak dal.!!!

Rewol

Rewol (hodnotenie, recenzie)

Filmy o Rusoch dokážu natočiť len Rusi. Rovnako ako neamerický western je len zlátanina žvástov. Čiže film "Kursk"? Trochu "zlátanina žvástov", kde mnoho vecí príliš bilo do očí... A samotný príbeh ponorky Kurs? Obrovská tragédia, kde mnoho ľudí urobilo mnoho chýb s tragickými následkami. Je si ale potrebné uvedomiť, že dôvody celej tragédie sú niekde úplne inde, než ako sa to poniektorí snažia veľmi hlúpo interpretovať. Je najjednoduchšie zvaliť vinu na vojakov, generálov a pod. No problémom bola celá spoločnosť. Po páde soc. bloku a de facto porážke "sovietov" sprevádzanej rozpadom ZSSR bola celková ekonomická situácia extrémne zlá, čo sa tiež objavuje aj v samotnom filme - námorníci bez výplaty, či samotný veliteľ sa vyjadroval že dané torpédo nemá rád, lebo je lacné a nespoľahlivé atď. Celkové príčiny tragédie Kursku teda sú v tomto a samotní "vojaci" sú viac obeťami daných okolností... 

Lord_Denvil

Lord_Denvil (hodnotenie, recenzie)

Yoshitsune

No, samozřejmě že Wiki... Film je natočen podle knižní předlohy známého anti-sovětského a později anti-ruskeho autora a se skutečnými události má jen promalo společného ;-) Jen propagandistká fraška

na príspevok reagoval Echelon1

Lord_Denvil

Lord_Denvil (hodnotenie, recenzie)

SeTTi

V jakém bídném stavu? Prober se už od te US-propagandy :-D Projekt 949A je jeden z těch novějších, a K-141 na okamžik katastrofy složila nějakých 5-6 let! Ale pokut je pro tebe Rusko nepřítelem, tak se bys možná měl navštívit psychiatra ;-)

Lord_Denvil

Lord_Denvil (hodnotenie, recenzie)

tomas.malo

Protože je hloupost a někdy i čistá lež! Například, že "Mir-1" prodali Američanům (i s náhradními baterií) aby mohli vozit turisty k Titaniku?!! Jako v jakém vesmíru? :-D Ve skutečnosti oba dva "Miry" pracovali na Kursku pár dní po katastrofě, a dnes "Mir-1" je v muzeu (v Rusku, samozřejmě :-D) Pro natáčení Titaniku "Mir" byl pouze vypůjčen a to za dost draho.

na príspevok reagoval Echelon1

Uživateľ Lord_Denvil zmazal svoj príspevok.

SeTTi

SeTTi (hodnotenie, recenzie)

Těžké litovat nepřítele, no ale co. Jim tam holt nic moc tou dobou než sloužit na ponorkách nezbývalo. I když byly v tak bídném stavu. A nějak rodinu uživit musí. Každopádně nevěřím, že došlo k nějaké nápravě. Stát se to letos tak to skončí stejně.

na príspevok reagoval Lord_Denvil, Lord_Denvil

Hawaj

Hawaj (hodnotenie, recenzie)

A natočí taky někdo film o tom, jak nemlčení jedné příbuzné pomohlo zachránit uvízlou ruskou vojenskou miniponorku AS-28 u Kamčatky v roce 2005 zatímco ruská admiralita váhala a lhala o čase nehody. Sám kapitán ponorky neměl důvěru v to, že je jeich vlastní lidé zachrání a tak poslal poslední sbohem své milé a ta zprávu o nehodě a úpěnlivou prosbu o pomoc dostala myslím až do vysílání BBC. Nakonec je zachránili Britové. Putin už si nemohl dovolit další tragédii jako Kursk.
https://www.theguardian.com/world/2005/aug/09/russia.military

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_deep_submergence_rescue_vehicle_AS-28
https://www.theguardian.com/uk/2005/oct/05/russia.world

obregon

obregon (hodnotenie, recenzie)

Hraje tam Milo z Refnova Pushera, pro mě bezmála už ikonická postava:) Tohle musím vidět.

na príspevok reagoval mm13

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnotenie, recenzie)

Lacike

no tak to škrcení, asi bude přátelské škrcení, něco jako "Ukaž Ivane, trochu tě přiškrtím, abys byl rychleji s rodinou". hezké, takové solidární :)) 

Lacike

Lacike (hodnotenie, recenzie)

Neskutocne atmosfericky trailer. Film bude pecka, ale komercne to prepadne rovnako ako K-19: The Widowmaker.

Ludi holt nezaujima ako Rusi po miliontyprvykrat nieco poseru a potom sa to snazia napravit.

Lacike

Lacike (hodnotenie, recenzie)

Keby to rezirovala nejaka priemerna Bessonova podrztaska, tak by som povedal, ze to bude sracka, ale Vinterberg je dobry reziser, takze tomu filmu naplno verim.

Reklama

Reklama