Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
Trailer 2
Dráma / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózny
Nemecko, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Réžia:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrajú:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (29)

Dark (2017) 

Plným hodnotením si nie som úplne istý, avšak predpokladám, že druhé pozretie by ma v ňom utvrdilo a možno si seriál v blízkej dobe zopakujem. Ideme v stopách Lost, všetkých Matrixov, Stranger Things, všetkých vážne mienených drám a trilerov o cestovaní v čase, alebo nedávneho seriálu OA. Nemeckí tvorcovia takpovediac nejdú divákovi príliš naproti, ten musí neustále premýšľať a prehodnocovať videné. Na druhú stranu ale rozviazanie celého uzlu do detailu nie je podmienkou toho, aby ste si všetky tri série mohli poriadne užiť. O čo ide a aké sú pravidlá hry, je totiž pomerne jasne vysvetlené a veci pomáha aj jednoznačný záver, kde paradoxne nemusí všetko byť vysvetlené, ale aj tak sa všetko vysvetlí... ()

Season 1 (2017) (S01) 

Temný mystery sci-fi seriál dostál skutočne svojho názvu a pripravil vážne depresívnu záležitosť. Pripravil nám síce otrepanú hru s cestovaním v čase, časovými paradoxmi a kriminálnou zápletkou a vychádza z viacerých predobrazov, ale jeho mytológia je celkom slušne vymyslená a prepracovaná, či to ale skutočne tak je, sa asi dozvieme až v nasledujúcich sériách. Tvorcovia miestami ešte tápu, občas zbytočne dej naťahujú, asi by postačilo osem epizód. Všetkých odpovedí sme sa ešte nedočkali, osudy postáv sú "husto" otvorené, o čo ale v podstate ide, je jasné už od prvých epizód a s dávkovaním informácií sa pracuje našťastie s citom. Asi by to chcelo ešte zlepšiť v dialógoch, občas mi k vizuálu nesadla hudba, miestami sa tlačí na pílu, ale v celku som veľmi slušne s výsledkom spokojný a určite sa pustím do ďalších sérií. ()

Tajemství (2017) (S01E01) 

Pilot sa snaží predovšetkým navodiť tú správnu temnú atmosféru, ako sa na seriál s týmto názvom patrí. A darí sa mu to dokonale, divák má dojem, že ho nakrútil Fincher, prípadne podobná kapacita. Ak máte okrem toho dojem, že sledujete bračeka Stranger Things, OA alebo Černobyľu a ste fanúšikmi týchto sérií, tak proste nie je o čom. Tvorcovia celkom friško odkrývajú karty a dávajú aj vedieť, odkiaľ fúka vietor, vzhľadom na popularitu seriálu ale my oneskorenci vieme, že ono sa to bude celé poriadne komplikovať. ()

Lži (2017) (S01E02) 

Osobne mi pripadá druhá epizóda temnejšia a atmosférickejšia než pilot, akoby už tvorcovia hneď našli ten správny vizuálny smer, akým sa poberať ďalej. Niektoré zábery pôsobia ako od Lyncha, ďalšie ako od Finchera a občas máte dojem, že sledujete veľmi temnú severskú kriminálku. Zároveň je jasné, že nepôjde o žiaden pokus o nemecký Stranger Things, pretože Dark je temnejší a menej nostalgický seriál a dá sa predpokladať, že nás čaká do budúcnosti hustá depka. Už sa neviem dočkať. ()

Minulost a současnost (2017) (S01E03) 

Tak hneď potom, ako napíšem, že so Stranger Things sa Dark bude asi dosť míňať, tak tu máme časť z roku 1986 s hlavným hrdinom okolo jedenásť rokov a s nejakými tými zábermi zo školy. Skôr ide teda o rozširovanie univerza, kedy je nám predstavený aj charakter inej časovej, respektíve dejovej línie. No a deje sa tu taktiež to, čo v "súčasnosti", z neba padajú vtáky, strácajú sa deti a všetci sa tvária depresívne. ()

Dvojí životy (2017) (S01E04) 

Mne paradoxne prišlo, že vo štvrtej epizóde sa toho až tak veľa nestalo, vlastne jediná poriadna zápletka sa ukázala na konci ako lichá. Atmosféru to má, len to tajomno tu bolo dosahované skôr práve ňou, zvukom, hudbou a zopár osudovými rečami. Proti mudrovaniu o čiernych dierach ale vážne nič nemám, pokojne by ich mohlo byť aj viac. ()

Pravdy (2017) (S01E05) 

Stále mám dojem, že by to išlo aj svižnejšie, ale Dark je aj tak vťahujúci, skutočne temný a vzbudzuje očakávania do budúcnosti. Obe časové roviny sa začínajú pravidelnejšie prestriedavať a občas sa musíte sústrediť na to, ktorú sledujete, pretože tá atmosféra je v podstate rovnaká. Vedecké, filozofické a náboženské reči o čase, vesmíre a tak podobne naberajú na intenzite a som veľmi zvedavý, kam budú smerovať. ()

Sic Mundus Creatus Est (2017) (S01E06) 

Pokiaľ som doteraz nespomenul jeden z inšpiračných zdrojov, tak určite treba uviesť Twin Peaks, kde tiež nejde ani tak o tú záhadu, ako skôr o to, že pod fasádou mestečka plného kvázi úspešných ľudí sa skrýva niečo zhnité, čo je tu dokonca povedané jednou z postáv priamo na plnú hubu. Atmosféra sa dá opäť krájať, najviac ale poteší cesta jednej z dôležitých postáv k jadru celej záhady v podzemí. Kto sem tie dvere dal? Takže opäť ide aj o tú ústrednú záhadu, ide o to, aby tvorcovia dokázali v rámci celku jednej série tento pomer správne vybalancovať. Len to tempo by občas mohlo byť svižnejšie... ()

Rozcestí (2017) (S01E07) 

Milovníci rôznych rozvetvujúcich sa grafov si prídu na svoje, konečne sa dozvedáme informácie typu "tož múj táta není múj táta?" a navyše sledujeme opäť na striedačku obe časove línie. Nie som si úplne istý, kto je kto v rôznych časových líniách, pretože nemám pamäť na mená, snáď sa to časom utrasie. Len je škoda, že aj napriek tomu, že smerujeme k záveru série, je tempo stále rovnako pomalé, ale pred nami sú ešte tri epizódy... ()

Jak zaseješ, tak sklidíš (2017) (S01E08) 

Pokiaľ vám nestačia dve dejové línie, tak nech sa páči, tu máte na podnose ďalšiu, a to v roku 1953. Elektráreň ešte nie je na svete a hlavná postava začína premýšľať spôsobom, že ak by odstránil istý neskôr nepohodlný člen ich aj tak zhnitého mestečka, bolo by na svete v budúcnosti krajšie. Inak ide o "najvedeckejšiu" a možno aj najfilozofickejšiu časť doterajšieho priebehu, čo mi nesmierne vyhovuje, takže môžem bez problémov konečne jednej z epizód udeliť plný počet. ()

Vše se děje teď (2017) (S01E09) 

Kedy dať do epizódy všetky tri dejové línie, keď nie tesne pred finále. Napriek tomu to nemá také grády ako predchádzajúca časť a ide skôr o "povinný" nádych pred finále, ako sme už boli svedkami pri viacerých mystery seriáloch. Nie som si istý, či je príbeh už natoľko rozbehnutý, aby nás finále dokázalo naplno presvedčiť o výrazných kvalitách celej prvej série, ale nechám sa rád prekvapiť. ()

Alfa a omega (2017) (S01E10) 

Finále prvej série pôsobí oproti predchádzajúcim epizódam tak trochu konvenčne, myslím v rámci sci-fi žánru a jeho známych rozprávacích a vizuálnych prostriedkov. Dôjde tak na očividné vizuálne efekty typu vznik malej čiernej diery a samozrejme nesmieme opomenúť samotný záver, ktorý sa tak nejak dal celý čas očakávať, keďže sme sa stále hýbali iba smerom do minulosti. Dokonca sa už stretáva niekto so samým sebou, čo viselo už riadne dlho vo vzduchu. Takže v krátkosti zhrnuté, finále mohlo byť ako horšie, tak lepšie a je z neho jasné, že sa počítalo od začiatku minimálne s druhou sériou. ()

Season 2 (2019) (S02) 

Tvorcovia sa v druhej sérii poriadne odviazali a tá pôsobí konzistentnejšie a akosi sebavedomejšie, než trochu rozcuchaná prvá sada tohto mystery sci-fi príbehu. Je vtipné, že ak vám niekto rozpovie komplikovaný dej týchto ôsmych dielov, môže vám pripadať, že máte pred sebou nejakú paródiu na množstvo filmov o cestovaní v čase, ale našťastie sa tvorcom darí držať pevne všetko v rukách a vedia, ktorý kúsok na aké miesto v mozaike patrí. Pričom je jasné, že akékoľvek zaváhanie by spôsobilo rozpad celého konštruktu. Dúfam, že tretia séria bude ešte viac zovrenejšia a zážitok bude dokonalý. ()

Začátky a konce (2019) (S02E01) 

Tak som sa nechal uniesť a strhnúť úvodnou epizódou druhej série, kde je podľa očakávania všetko väčšie a komplikovanejšie. Keď vám nestačili tri časové roviny v prvej sérii, tak tu ich máme hneď päť a je radosť sledovať, ako má síce každý svoj charakter, ale ako celok má Dark stále veľmi konzistentnú atmosféru. Dostávame sa tak do roku 1921 a 2052, kde sme sa pozreli na pár sekúnd už vo finále. Dozvedáme sa, čo sa stalo so svetom, začíname objavovať zakázanú zónu, do toho počúvame stále filozofovanie nad koncom a začiatkom a tak podobne. Je to síce žánrové klišé, ale ono je to práve to, s rôznymi menšími inováciami, čo od podobne ladeného seriálu očakávame. ()

Temná hmota (2019) (S02E02) 

Celá drzhá séria smeruje zrejme k onej apokalypse, o ktorej sa tu od jej začiatku hovorí a máme ju očakávať o pár dní. Čoraz viac postáv sa stretáva so samým sebou v minulosti, či ak chcete, tak v prítomnosti, ale to je v tomto prípade iba hra so slovami. No a zacestuje si dokonca aj chudák pes. Dokonca už vidíme, ako ono cestovanie v čase prebieha, nie nadarmo sa volá táto epizóda Temná hmota. Nastavený smer druhej série mi vyhovuje, snáď sa v tom časom všetci nezapletieme až príliš. ()

Duchové (2019) (S02E03) 

Prvý diel , kde dokonale fungujú (už aj) emócie. Prestrihávanie medzi časovými rovinami v pravý čas a hľadanie paralel bolo tým kľúčom, vďaka ktorému sa tento impozantný výsledok dostavil. Záhady sa súčasne riešia aj komplikujú a proste sa to zdá byť celé lepšie, než trochu neistá (i keď výborná) prvá sezóna. Po tejto epizóde nemáte na výber a musíte ísť ihneď ďalej a to aj napriek tomu, že čas je len ilúzia a nakoniec je jedno, či si ďalšiu časť pozriete dnes, alebo až o 33 rokov. ()

Cestovatelé v čase (2019) (S02E04) 

Tempo myslím, aj vzhľadom na stopáž epizódy, trochu opadlo, ale nijak zvlášť to nevadí, pretože dochádza k zaujímavým stretnutiam naprieč časom, vrátane tých, kde niekto zistí, ako bude vyzerať v ďalekej budúcnosti a nebude mať z toho veľkú radosť. V každom seriáli ma bavia momenty, kedy niekto niekomu vysvetľuje, o čo v skutočnosti ide a dotyčný pozerá ako teľa na nové vráta. Dej sa tým nutne nemusí posúvať vpred, ale pôžitok je aspoň u mňa značný. ()

Ztráty a nálezy (2019) (S02E05) 

Postupom druhej série začne každému dochádzať, že tvorcovia majú zrejme všetko perfektne premyslené a nestrácajú sa v komplikovanej sieti, ktorú si uplietli. Navyše aj v tejto epizóde dochádza k veľkým stretnutiam, na ktoré čakáme od prvej či druhej epizódy prvej série, takže sa nevyhneme ani silným emóciám. Plný počet nedávam snáď len preto, že som nesmierne zvedavý na záver série a tak ešte nemám celú skladačku zloženú a nemôžem sa z nej tešiť ako malé decko. ()

Bílý ďábel (2019) (S02E07) 

Smerom k finále séria tak hustne, až z toho prechádza zrak a mozgové závity. Opäť sledujeme paralelne príbehy paralelných verzií postáv v scénach, v ktorých vidíme zase metaforické paralely. Som zvedavý, kto na konci seriálu bude kto, keďže cestovanie časom sa pre postavy stáva niečo ako výlet do Mníchova na Oktoberfest. Pardon, všetci bohvieprečo zostávajú celý život uzavretí v tomto prekliatom mestečku, v čom možno bude tkvieť pointa celého seriálu. ()

Konce a začátky (2019) (S02E08) 

Finále mali tvorcovia bezpochyby dobre premyslené, avšak podľa môjho názoru nedokázali vyvolať také emócie, ako sa podarilo v tých najlepších dieloch druhej sezóny. Všetko do seba určite elegantne zapadlo, napriek tomu som záverečnú katarziu nepocítil, asi si budem musieť počkať až na koniec celého seriálu. No a osobne ma potešila "Andrea" z Kobry 11, len myslím, že nepovedala ani slovo. ()

Súvisiace novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (viac)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (viac)

Reklama

Reklama