Reklama

Reklama

Luskáčik a štyri kráľovstvá

  • Česko Louskáček a čtyři říše (viac)
Trailer 6

Všetko, po čom Klára túži, je kľúč – jedinečný kľúč, ktorý otvorí skrinku so vzácnym darom od jej zosnulej matky. Zlatá niť, ktorú dostane od svojho krstného otca Drosselmeyera (Morgan Freeman), ju ku kľúču zavedie, lenže kľúč okamžite zmizne vo fantastickom a tajomnom paralelnom svete. Tam sa Klára stretne s vojakom-luskáčikom Filipom, myšacou armádou a regentmi, ktorí spravujú tri kráľovstvá: Krajinu snehu, Krajinu kvetov a Krajinu sladkostí. Klára a Filip musia prejsť zlovestným Štvrtým kráľovstvom, kde panuje krutá vládkyňa (Helen Mirren), aby získali Klárin kľúč  a vrátili harmóniu nestabilnému svetu. (Saturn)

(viac)

Videá (5)

Trailer 6

Recenzie (115)

sidzej 

všetky recenzie používateľa

Hrôza typu Wrinkle in Time sa našťastie nekoná ale pod režisérskym dohľadom Joea Johnstona (Jurský park 3) a Lasse Hallstroma (Pravidlá Muštárne) som prúser ani nečakal. Predne musím vypichnúť nádhernú vizuálnu stránku, už prvé sekundy dokážu aj vďaka pôsobivému 3Dčku priniesť tú pravú vianočnú atmosféru a v kombinácií s nádhernou hudbou je to pohladenie po duši. Príbeh je síce jednoduchý a priamočiari a scenár patrí k najväčším mínusom filmu no tento deficit zase zachraňuje celkom fajný casting a vôbec celá rozprávka mi pripomenula vianočnú atmosféru prvej Narnie čo beriem ako kompliment. Pravda niektoré kostýmy zaváňali gýčovitosťou a v druhej polovici už filmu dochádzal dych, napriek tomu mám z neho pozitívne dojmy a to aj vďaka vydarenému slovenskému dabingu. V telke by to bolo za 3 ale na veľkom plátne s 3D verziou to bolo naozaj čarovné za čo dávam 1* navyše. ()

Oktavianus 

všetky recenzie používateľa

Pravda je, že ztvárnění královského paláce a jeho obyvatel je fakt hodně sladký. Napomáhá tomu i vzhled hradu, který dost výrazně kopíruje nadýchanou podobu moskevského chrámu Vasila Blaženého v Kremlu. Že by šlo o alegorii říše, trpící pod domnělým nebezpečím, a tak sama začne nesmyslně zbrojit...? No nic. Lze se taky pozastavit nad překladem, dialogy jsou mnohdy kostrbaté, některé výrazy zbytečně knižní a obraty zastaralé, v dalším dialogu se rozhovor odehrává normálně a s moderními výrazovými prostředky... Ale mnohem důležitější je, že celé dílo je okouzlující tím správným disneyovským způsobem. Z plátna dýchá duch doby starých pohádek, první setkání s démonickým myším králem rozhodně stojí za to, a vůbec mě celý přeslazený kouzelný kraj jako z klasické disneyovky fakt bavil. Velkým plusem je fakt, že Mackenzie Foy je stejně stará skoro jako její postava, a Keira Knightley je ve všech svých polohách Cukrové víly rozkošná (ostatní herci předvádějí jen takovou rutinu, mám pocit, že třeba Helen Mirren to moc nebavilo). A úplně nejlepší je, že film naladí na blížící se Vánoce. I díky melodiím z Čajkovského - škoda, že neměly větší prostor. PS: Na nářky chytrolínů, že louskáček Filip nebo kmotříček ve viktoriánském Londýně jsou ztvárněni černými herci, lze říct jen to, že v pohádkovém syžetu, kdy nikomu nevadí, že se hrdinka setká s myším králem a pobývá ve světě hraček, vyhlížejí tyto stížnosti minimálně nepatřičně. ()

Reklama

Dado 

všetky recenzie používateľa

Úvod filmu zasadený do zasneženého viktoriánskeho Londýna je jedným slovom očarujúci, no potom, čo sa s ním rozlúčime, nastáva veľmi nepríjemné rozčarovanie. Vstupom hrdinky do gýčovo spracovaného paralelného sveta totiž započne otupné dobrodružstvo s predvídateľnou zápletkou a otravnými postavami, ktorým už podľa očakávania vyvolaného trailerom kraľuje Sladkastá víla, zakončené absolútne nezvládnutou akciou v závere. V období Vianoc by ma atmosféra filmu spolu s hudbou, ktorá vychádza zo svetoznámeho Čajkovského baletu, možno dokázali pri hodnotení obmäkčiť. Koncom februára, kedy sa mi film podarilo zhliadnuť, však podobné zahmlenie zmyslov nehrozí. (45%) ()

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

Klasika z pera romantika E.T.A. Hoffmanna ožívá v novém, moderním pojetí: Film nabízí pestrobarevnou plejádu rozličných charakterů a překrásných lokací, že z toho člověku přechází zrak a místy trochu bolí oči, ale i tak bych čistě z audivizuálního hlediska neměl téměř žádných výtek. Příběhově však film poněkud těžce pokulhává až upadá na ústa - chápu, že se jedná primárně o film pro mladší publikum - avšak i v těchto vodách lze vybruslit jiným a trochu méně předvídatelným směrem. Osobně mě nejvíce zaujaly sekvence s Perníkářkou, jejím děsivým příbytkem a bandou klaunů. Keira Knightley se tvářila, jako by čichala místo cukrové vaty něco jiného - ale budiž, její postava taková nejspíš měla být. Mackenzie Foy, která je známá zejména skrze Twilight, měla oproti upírskému výplachu naštěstí vděčnější roli. Snímek, který je na povrchu líbivý jako ono tajemné vajíčko s cylindrickým otevíráním, avšak obsahově je až na pár světlých záchvěvů vcelku prázdný. ()

Triple H 

všetky recenzie používateľa

Tolik práce a přitom taková blbost. Disneyho live action remaky sú momentálne v kurze a idú mu pomerne od ruky, ale všetkým im je vlastná určitá sterilnosť, hra na istotu a príklon k animovaným predchodcom. Luskáčik mal výhodu, keďže celovečerného predchodcu nemá - ideálna možnosť byť viac kreatívny. Z nejakého dôvodu ale padlo rozhodnutie, že film bude kópiou Burtonovej Alice v krajine zázrakov, čo mi príde ako kuriózna voľba keďže sa jednalo o pomerne fádnu záležitosť (ak vtedajšie obrovské zárobky u Disneyho pripisujú filmu a jeho štýlu, sú na omyle). Dej je teda sústredený na Kláru, cukrovú vílu (či čo bola) a ústredný Luskáčik hrá ani nie druhé, ale rovno tretie či štvrté husle. Všetky postavy sú skratkovito nadhodené a nefungujú. Netrafil sa z nejakého dôvodu správne ani tón filmu, ako keby nevedel čo chce poriadne byť. Podľa hereckých výkonov je snaha o pestrofarebnú, rozjarenú, maximálne sladučkú rozprávočku, ale technické prevedenie tomu nezodpovedá. Výprava, kostýmy, efekty a pod. sú pekné, miestami nápadité, je za nimi evidentne veľa práce a celkom zaujímavo kombinujú akúsi divadelnú (papundeklovú) scénografiu s modernými efektmi (a kamera občas vykúzli síce gýčový ale naozaj pekný záber). Problém je, že vďaka spomenutej divadelnosti v superostrom HD pôsobí film umelo (resp. ako drahá televízna inscenácia) a prepálené, karikatúrne herecké výkony do takéhoto vizuálneho guláša úplne nepasujú. Buď to chcelo v prehrávaní ubrať (obzvlášť Keira Knightley strašne tlačí na pílu), alebo vizuál ešte viac vytuniť (nech to teda naozaj je precukrovaná filmová disenyovka se vším všudy). Takto sa magická atmosféra nie a nie dostaviť a jej nedostatok sa zúfalo snaží kompenzovať Howard lozplávkovo cingajúci v každom zábere (hudba bude dobrá na samostatné počúvanie). Vidno aj že produkcia mala svoje problémy a že film bol dosť pretáčaný, lebo dejovo napriek neobjavnosti zostalo len úplné torzo, ktoré ledva-ledva zvládne odkomunikovať nevyhnutné a o nič navyše sa nepokúsi. Proste spackaná vec, na ktorej zamrzí že pre ňu nebola istejšia a rozumnejšia režijná či producentská vízia, lebo minimálne kostýmeri, trikári, kameraman a hudobníci odviedli v rámci možností výbornú prácu. ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (5)

  • Joe Johnston se přiznal, že musel věnovat 32 dnů přetáčení některých scén. (ČSFD)
  • U filmu se vystřídali dva režiséři. Je oficiálně zdůvodněno, že Lasse Hallstrom neměl mezi hlavním natáčením a postprodukcí čas, a tak ho zaskočil Joe Johnston. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (viac)

Reklama

Reklama