Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stará eskymácká legenda po téměř 1000 letech ožívá na filmovém plátně. Lovec Atanardžuat je neprávem obviněn z vraždy, a aby se zachránil před smrtí, prchá tundrou, pronásledován svými soukmenovci, vedenými zhrzeným sokem v lásce. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (68)

Fr 

všetky recenzie používateľa

„DNES VEČER SE SEJDEME A NAVŽDY ZAPUDÍME ZLO, KTERÉ NÁS TAK DLOUHO SOUŽILO…“ /// Všechno je tak zkurveně bílý! Jestli jste na ty vejlety do jinejch kultur (a zrovna nemáte nic novýho z Islámskýho státu), vřele doporučuju tuhle zimní atrakci. Nečekejte nezapomenutelný herecký kreace (ty vole, i když možná…), Oscarovej příběh a odvážný sexuální scény (tak tady trochu kecám, protože – znáte to, ve stanu se votočíte a najednou máte péro v nějaký bábovce…), ale legendu o složitosti života eskymáka. Nejde vo to zjistit, že tam „za kruhem“ se to nehemží jadernejma fyzikama, ale spíš to, že přes maximální odlišnosti mají všechny kultury společný - ZLO. Opravdová kulturní lahůdka! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když se mi postaví, musím dávat bacha, ať se mi nezlomí (ne vole, nejsu černoch…). 2.) Zatejká mi do iglů. 3.) Thx za titule ,,mechac163“ a „risokramo“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

lakikaki 

všetky recenzie používateľa

Na to, že ide o prvý inuitský film, ide o prekvapivo kvalitný kúsok. Okrem fimového zážitku však diváka čakajú tiež informácie o každodennom živote Inuitov, ktoré sú minimálne tak rozsiahle ako z nejakého dokumentárneho filmu zameraného na inuitskú kultúru. 2 veci sa mi však na Rýchlom bežcovi nepáčili: 1.) Prvú polhodinu som bol trochu zmätený a strácal som sa v postavách, lebo všetci Inuiti mi pripadali rovnakí. :) 2.) Minútáž filmu je vyslovene smrteľná a skrátenie o takých 20 minút by snímku nijako neublížilo, poslednú hodinu som sa často nudil a mal som dosť veľké problémy prinútiť sa zotrvať v stave bdelosti (takéto filmy nie je dobré pozerať v noci). Inak ide o veľmi zaujímavý film, ktorý rozhodne stojí za pozornosť. ()

Reklama

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Tady opravdu není nad čím se rozmýšlet. Děj a jemu podřízené dialogy tu splývají s prostředím - a všechno s životem rodinného klanu, jehož cílem je přežít s co nejmenšími strastmi a s co největšími radostmi. I tady to tak kdysi bylo. Cenné informace o tomto inuitském eposu o Atanardžuatovi, který se v mnohém podobá Mahábháratě či Nartským legendám, je možno dostudovat v knize Michaela Roberta Evanse "The Fast Runner: Filming the Legend of Atanarjuat" - na pozadí boje dobra a zla se odehrávají (běžné) lidské osudy... obdivný pohled Atuat na Atanardžuata se dneska už nevidí, i když je naprosto věrohodný. Atanardžuat jako zástupce dobra ve sféře lidí sice zvítězí, ale soudit v této sféře nesmí. Doporučuji se podívat i na polohu místa děje Igloolik, Nunavut, Kanada; teď je tam oblačno, -19 °C, 14:10, zatímco tady taky oblačno, -5 °C, 20:10. ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Na tomto filme najviac obdivujem to, že ma neskutočne roztiahnutú minutáž, čo môže predovšetkým odpútať od jeho vzhliadnutia. Je však prekvapujúce, že ten film nenudí ani minútu. Pozerala som ho večer, no nedokázala som sa od neho pohnúť. Lákali ma nové situácie a udalosti obratne a svižne spracované, čiže to napriek relatívne jednotvárnemu životu Eskimákov neskĺzalo do nudy, čo je istým spôsobom zázrak. Vďaka nášmu ubehanému životu nás môže táto snímka príjemne prekvapiť, pretože Eskimáci boli v tomto filme vykreslení autenticky a len vtedy si uvedomíme, že nás život je v porovnaní s ich životom skvelý. A mňa tí Eskimáci fascinovali. Vydržať celý život mimo civilizácie a bez tých úžasných vymožeností? ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Prvý celovečerný film v inuitskom jazyku priniesol fascinujúce obrazy zo života eskymákov v dobrodružnom prerozprávaní prastarej ságy o dobre a zle. Príbeh je zasadený do oči páliacej snežnej beloby, len občas prerušenej tlmeným osvetlením vnútrajška iglú, či na niekoľko týždňov prichádzajúceho leta, kedy sneh mizne, objavujú sa obnažené okruhliaky a pomedzi ne sem tam rastúci farebný kvietok. Nielen muži sú vo filme zvodcovia, či pomstychtiví vrahovia. Kunuk totiž nerobí zo žien žiadne svätice, či zmierovateľky klanových rozporov ale poriadne potvory (priam iniciátorky zla), ktoré zamotajú mužom často hlavu tak, že ide doslova o život. Trojhodinovej dĺžke svedčal jemný zostrih. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (2)

  • Jedná se o první film natočený Eskymákem. (Pavlínka9)
  • Tento film je úplně prvním, ve kterém se používá jazyk Inuktitut. (formelin)

Reklama

Reklama