Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stará eskymácká legenda po téměř 1000 letech ožívá na filmovém plátně. Lovec Atanardžuat je neprávem obviněn z vraždy, a aby se zachránil před smrtí, prchá tundrou, pronásledován svými soukmenovci, vedenými zhrzeným sokem v lásce. (oficiálny text distribútora)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (68)

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Tady opravdu není nad čím se rozmýšlet. Děj a jemu podřízené dialogy tu splývají s prostředím - a všechno s životem rodinného klanu, jehož cílem je přežít s co nejmenšími strastmi a s co největšími radostmi. I tady to tak kdysi bylo. Cenné informace o tomto inuitském eposu o Atanardžuatovi, který se v mnohém podobá Mahábháratě či Nartským legendám, je možno dostudovat v knize Michaela Roberta Evanse "The Fast Runner: Filming the Legend of Atanarjuat" - na pozadí boje dobra a zla se odehrávají (běžné) lidské osudy... obdivný pohled Atuat na Atanardžuata se dneska už nevidí, i když je naprosto věrohodný. Atanardžuat jako zástupce dobra ve sféře lidí sice zvítězí, ale soudit v této sféře nesmí. Doporučuji se podívat i na polohu místa děje Igloolik, Nunavut, Kanada; teď je tam oblačno, -19 °C, 14:10, zatímco tady taky oblačno, -5 °C, 20:10. ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Opět jsem se utvrdil ve faktu, že ne všechny filmy jsou pro mě. Přesně toto je ten případ. Takřka tříhodinový snímek, u kterého jsem si po hodině uvědomil, že nevím o čem je. Připadalo mi, že film nemá nijak stanovený příběh a celé mi to přišlo jako sled několika epizod. S "herci" jsem se nedokázal stotožnit a jelikož mi všichni přišly takřka stejní nevěděl jsem kdo je kdo. 2* dávám za vizuální stránku. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Ten film vyzerá, akoby boli Inuiti nielen pred kamerou, ale aj za ňou. Dlhotrvajúci prevažne mdlý dej bez výraznejších sekvencií natočený "surovou" kamerou, ktorý sa ako ľadová kryha pomaly plaví naprieč chladným oceánom. Chladný je iba na prvý pohľad, pretože aj v tomto zamrznutom svete sa dostavájú emócie na povrch a spôsobujú problémy. Zaujme prostredie - v tejto pekelnej horúčave padne veľmi vhod chladivé a bielou farbou zaliate nekonečné roviny ľadu a snehu. Škoda ukrutnej stopáže, vďaka ktorej sa nedá zhliadnuť snímok na jeden krát a nevýrazný príbeh tým pádom vyprchává. Pokojne sa mohlo zostrihať na polovičnú dĺžku a filmu by to vôbec neublížilo. ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Neobyčejný film, neobyčejný příběh, neobyčejně krásně a citlivě nasnímaný a podaný. Točeno na originálních místech v Iglooliku v Nunavutu. Film neztrácí nic z poetické síly drsné přírody, drsného života i drsných, ale zároveň občas i citlivých, lidí. Neni se čemu divit: tisíc let stará historie, opravdoví Inuité, opravdový jazyk a to vše snímáno umělcem v pravém slova smyslu Normanem Cohnem. ()

jondzavid 

všetky recenzie používateľa

4 1/2 - Prekrásny film, ktorý očarí svojou bezprostrednosťou a komplexnou jednoduchosťou. Napriek skoro 3 hodinám vôbec nenudí a plynie si svojim tempom. Všetci (ne)herci svojim naturalistickým prejavom zapôsobia a aj vďaka ním a najmä čarovným exteriérom ožíva táto stará inuitská legenda v plnej kráse so všetkými emóciami. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (2)

  • Tento film je úplně prvním, ve kterém se používá jazyk Inuktitut. (formelin)
  • Jedná se o první film natočený Eskymákem. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené