Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (viac)
Trailer
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Predloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrajú:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(12) / Epizódy(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(viac)

Recenzie používateľa IZFNP k tomuto seriálu (8)

Murder House (2011) (S01) 

V žánre absolútna bomba. Výborne napísaná atmosferická lahôdka s množstvom skvele obsadených prepracovaných charakterov a množstvom kvalitných príbehov. A so skvelým koncom. ()

Útočisko (2012) (S02) 

Po vynikajúcom Murder House prišla absolútna rana do čierneho. Potenciál AHS využitý na maximum, hororová atmosféra, čo dokáže zaplniť celú obývačku a zmes šialenstva, originality a geniality tvoria na poli televízneho hororu jeden z jeho vrcholov. Opäť famózne ukončenie celého príbehu a hudobný sprievod kvalitný tak, že sa mi o ňom i sníva. Nápady, s ktorými prišla táto séria, postavy, ktorých príbehy nám ukázala, a zápletky, ktoré riešila... Nemám slov, American Horror Story at its best. ()

Coven (2013) (S03) 

Scenáristicky a dejovo slabšie než zvyšné série, ale opäť so záplavou svojských prvkov, jedinečnou atmosférou a skvelým hereckým obsadením. Od hororu séria ustupuje úplne, čo je trochu škoda, no predstavuje jedny z najzaujímavejších postáv AHS. Hudobne dokonalá, atmosférická chuťovka pre fanúšikov námetu. ()

Freak Show (2014) (S04) 

Horor, zdá sa, už natrvalo ustúpil bizarnosti. Už štvrtý raz sa tvorcom podarilo seriál naplniť naprosto unikátnou atmosférou, s novými výrazovými, vizuálnymi i obrazovými prvkami. Kamera na najvyššej úrovni, čo však zamrzí, je nehybný scenár. A pri tom je tu toľko zaujímavých postáv v podaní tak famóznych hercov! Séria sa navyše môže pochváliť najdojemnejším dielom celého AHS (s Pepper, of kórs) a oživením hrátok s divákmi (po vzore Murder House). Celé je to strašne freaky, novými tvárami sa to len hemží, hudobné covery z prvých dielov sú super, no neviem sa zbaviť pocitu, že sérii niečo chýba. Tešila som sa ako malá, no potenciál zďaleka nie je využitý. ()

Hotel (2015) (S05) 

Hotel mal opäť svoje špecifické "niečo" čo do atmosféry, to do spracovania, a i keď by som si priala, aby svoj potenciál využil naplno, sklamaná nie som. Zamrzel ma vlastne len fakt, že celý stred série bol chaotický, akoby si Murphy ukrojil väčšie sústo, než bol schopný zhltnúť. Inak je to však mnohostranný génius, nakoľko sa mu podarilo vytvoriť už 5. svet, ktorý som mu žrala. Obsadenie ako vždy nesklamalo, zas a znovu opakujem, že Sarah Paulson je nedocenený klenot a jej odchod by ma mrzel ďaleko viac ako odchod Jessicy Lange. Kamera bola unikátna, scenár podarený, soundtrack počúvam dokola. Rozvrhnutie postáv bolo geniálne a posledná epizóda bola tak krásnym happy endom, že ju pasujem za jednu z naj v celej sérii. Škoda, že sa Hotel toľko sústreďoval na Lady Gaga, ktorá vôbec nebola zlá, len jej proste bolo zbytočne veľa na úkor iných postáv. Neviem, či je vhodné sérii vyčítať určitú nelogickosť v režijnom prístupe, tak to radšej nechám tak. Sex, krv, intrigy, brutalita, móda a štýl. Art deco ako sa patrí, pojatím neskutočná pecka. ()

Kapitola šestá (2016) (S06E06) 

Každý normálny divák od začiatku vedel, o čo v tejto sérii ide. A preto tento zvrat nie je ani tak prekvapením, ako skôr zaujímavým pojatím druhej polovice série. Nejde len o to strašenie, ktoré ostáva v rovnakej rovine - duh, čo by ste od jednej série chceli - ale i dramatické a na sledovanie neskutočne zábavné interakcie "hercov", "reálnych ľudí" a "štábu". Za mňa teda spokojnosť najvyššieho kalibru, Ryan Murphy sa vytasil s niečím, čo v televízii opäť nemá nápodobu a mňa to baví. ()

Kapitola devátá (2016) (S06E09) 

Začalo to sľubne, pokračovalo výborne, a končí to nudne a hlúpo. No nevadí, uvidíme, čo nové nám zdelí ešte posledný diel, každopádne séria ako celok je stále veľmi podarená. ()

Double Feature (2021) (S10) 

A to mne sa druhá (menšia) pólka Double Feature páčila viac ako prvá. Aliens beat vampires. Pobrežná upírovina mala zaujímavý námet, ktorý ale narazil na to, že mal menej priestoru a postavám chýbal potrebný rozmer. V čoho dôsledku som paradoxne bola rada, že námet nespracováva plnohodnotná séria, lebo ma to proste nebavilo. V druhom príbehu postavy rozmer nepotrebovali, čo pomohlo, a i na tak malej ploche 4 krátkych epizód chalani zo scenára vytrieskali, čo mohli: Area 51 experimenty, Earhartovej zmiznutie, pristánie na mesiaci, análne sondy, reptiliáni medzi nami… Vlhký sen všetkých konšpirátorov. Už dlho volám po alienovskom AHS, a nesklamalo. Vlastne ma skôr mrzí, že daný námet M&F takto “odbili”, a že bol spracovaný hriešne málo strašidelne či mrazivo.  PS: Kaia Gerber nevie hrať, netreba ju volať do ďalších sérií. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (viac)

Reklama

Reklama