Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavnými hrdinami príbehu, ktorý je nenásilným spojením katastrofického filmu a kriminálneho thrilleru, sú bratia Stephen a Brian McCaffreyovci (Kurt Russell, William Baldwin). Ten prvý patrí k najuznávanejším chicagským hasičom, druhý je čerstvým absolventom hasičskej akadémie. Napriek Stephenovmu nesúhlasu nastúpi Brian k prestížnej sedemnástej jednotke, kde on sám už dlho slúži pod vedením skúseného veterána Johna Adcoxa (Scott Glenn). Prvá akcia nedopadne pre Briana najlepšie, v horlivej snahe dokázať bratovi, že na to má, zachráni z plameňov ženu, o ktorej vzápätí vyjde najavo, že je iba figurína. Brian po čase uzná, že na takú náročnú prácu skutočne nestačí a prijme ponuku člena mestskej rady Martyho Swayzaka (J. T. Walsh) nastúpiť ako asistent požiarneho inšpektora Donalda Rimgalea (Robert De Niro). Ten práve vyšetruje záhadné výbušné požiare, ktorých obeťami sa stalo niekoľko mužov. Podľa všetkých znakov ide s najväčšou pravdepodobnosťou o dielo pyromana. Časom vyjde najavo, že všetci traja mŕtvi boli Swayzakovými kolegami vo firme Lakeside Dynamics a Brianovi sa s pomocou priateľky Jennifer (Jennifer Jason Leighová) podarí získať dôkazy usvedčujúce spoločnosť z podvodov. Aj sám Swayzak sa takmer stane obeťou vražedného útoku, Rimgale s Brianom ho však v poslednej chvíli zachránia. V prípade začína byť jasnejšie a Brian podľa niekoľkých indícií nadobúda podozrenie, že tajomným podpaľačom je Stephen... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (19)

Kurt Russell

  • Jedním z jeho slavných filmů je hasičský thriller Oheň (1991). Při diskusi o své účasti na katastrofickém Poseidonu (2006) se pak zamyslel nad tím, jestli pro něj byl na place nebezpečnějším živlem oheň nebo voda: "Oheň byl mnohem nebezpečnější z hlediska každodenního nárazového rizika, protože vás v jednom kuse něco doslova pálilo. Občas člověk bez přehánění hořel. Všude létaly jiskry. Trikaři tehdy prostě a jednoduše zapálili nějakou místnost. My jsme se docela nasmáli, když byli nominovaní na Oscara, protože v praxi to vypadalo tak, že všechno hořelo a já coby hlavní hasič postával někde u kamery. Podíval jsem se na Ronnyho Howarda a on povídal: 'Ještě ne. Ještě ne. Ještě ně. Tak jo, kdykoliv budeš chtít.' A já: 'Máme na víc,' a nechal jsem ty plameny vylézt až ke stropu. No a pak jsme na ně vlítli. Ti herci byli skvělí. Absolutně mi věřili, šli za mnou a uhasili jsme to. Samozřejmě, že to občas bylo na hraně. A popálili jsme se snad pokaždé. Byla to souvislá, každodenní bolest. Hodně nepříjemné. Poseidon byl nebezpečný jinak, tak nějak plíživěji. V tom smyslu, že kdyby se stalo něco drasticky neplánovaného, mohlo to být okamžitě smrtelné. Například: Plavete v uzavřených, vzhůru nohama vystavěných kulisách a máte zahnout za roh, přičemž viditelnost je prakticky nulová. Bez problémů byste mohl ztratit orientaci a plavat na špatnou stranu. A kdyby si toho člověk, který vás má hlídat, nevšiml - a zdůrazňuju, že opravdu nebylo skoro nic vidět -, tak máte utrum. V životě vás odtamtud nedostanou včas. V tom to bylo hodně odlišné. Člověk byl často naprosto závislý na cizí pomoci." (NIRO)

Poseidon (2006)

  • V jedné ze scén Kurt Russell (Robert Ramsey) povídá, že pracoval jako hasič. Toho si shodou okolností zahrál v roce 1991 ve filmu Oheň. (Monellito)

Posádka 49 (2004)

  • Okrsek 49 byl v podstatě první film o boji hasičů s ohněm od Ohně (1991). Mezitím se v úloze muže v červené kombinéze objevil jen Arnold Schwarzenegger v Collateral Damage (2002) a Dennis Quaid ve Frekvenci (2000). V těchto filmech byl boj s ohnivým peklem ale odsunutý na vedlejší kolej. The Guys z roku 2002 byl zase adaptací divadelní hry vytvořené na počest hasičům, kteří zemřeli v New Yorku 11. září 2001. (imro)

Reklama

Reklama