Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slovenský film o chlapskej cti a odvahe. Ide o príbeh baču, ktorého škriepnosť a papuľnatosť vyvoláva len spory a hnevy a jeho poctivosť a zmysel pre pravdu a česť v spojení s predošlými vlastnosťami tieto spory len vyhrocuje. Slovenská dedina s jej kolektívnym hospodárením, konfrontovaná s návykmi hranatej povahy, odchovanej ešte súkromným hospodárením, vytvára hlavnú zápletku a konflikt. Súbežne prebieha lyrický motív mladej generácie, ktorej ľúbostné vzťahy sa nestarajú o dávne smiešne hnevy starej generácie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (28)

kikuka 

všetky recenzie používateľa

Fajn, sedemdesiate roky v našich zemepisných šírkach a dĺžkach nie sú filmársky bohviečo. Ale je to lepšie, ako nasledujúca dekáda ;-). Ono to asi nebude celkom zhoda okolností, že o rok neskôr vznikol Hollého filmík Kto odchádza v daždi o dobe zoštátňovania a združstevňovania. Očovské pastorále, podobne ako aj ich režisér, nepatria k pravidelne uvádzaným "zásadným" filmom dekády.Niektoré momenty javia ako úsmevné (najmä vďaka Pántikovmu klasickému patetickému prednesu) a film v zásade "programovo" kritizuje "starokomunistov". Z filmárskeho hľadiska je osud baču, ktorého ovce sa stali družstevnými - podobne ako i on, hoci svojou povahou ostal klasickým gazdom a "dobrým pastierom", ktorý sa i o družstevné staral ako o vlastné a mal z toho problémy, v pevných rukách. [k 7/10] ()

elanius 

všetky recenzie používateľa

(43/2017) / Docela zvláštny film ktorý sa odohráva medzi dvomi úplne rozdielnymi svetmi, bača/salaš a svet komunistických súdruhov. Čakal by som, že tento film nemá šancu prejsť sitom cenzúry. Pántik hrá svoj typický part, celkom sa mu podarilo tomuto inak zapadnutému filmu dať aký taký "ksicht". (6/10) ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Slovenský western. A že by sa námetov na podobné príbehy po holiach a horách našlo. Tam veru platia iné zákony ako dolu. Tam platí zákon drsného slova aj humoru, flinty mieriacej na všakovakú zver (áno aj na tú najchránenejšiu), no o týchto úlovkoch sa svorne a zaťato mlčí. A v tejto komunite platí tiež miesto zákona fľaša trúnku. Rozveselí, vylieči, no dokáže i zabíjať. Pastorálne dobrodružstvo sa fajnie, až na tú dehonestáciu lazníkov. Horali z chalúp, mimo dediny sú tu vykreslení ako tí najkrutejší vrahúni, bez štipky zmyslu pre humor. Realita je ale úplne niekde inde. Osobne mi nikdy nešlo vo filmoch o realitu, no rovnako mi neštimuje ani boľševické rovnostárčenie, ktoré nemohlo (a nemôže) vystáť kopaničiarskych ľudkov, povznesených nad regule sveta tam dole. Túto trpkú pachuť z filmu neprekrylo ani vynikajúce charakterné herectvo a ani trefná kritika hlúpej polície a dogmatických strážcov boľševického družstevníctva. Za zmienenú dehonestáciu horalov idú nekompromisne dve hviezdy dole. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Ja som bača veľmi starý, nedožijem do jari..." Pántik v úlohe baču mal svojich tridsať oviec a iné nepotreboval. Komunisti mu nasľubovali i nemožné, len aby sa staral o všetky obecné. Jeho smola, že z tak veľkého stáda sa dobre kradne... Režisér urobil dobre, že o zlodejoch síce divák tuší, ale či starý bača ukradnuté ovce nájde, sa dozvieme až v samom závere. Škoda, nie celkom dobre využitého Krónera, no poteší vidieť Pántika pri domácej výrobe nábojov do brokovnice. " Bacha na ňu, trhá črevá!..." Prikláňam sa k slabším štyrom. 70%. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Pántik ako bača veľmi starý a Kroner príliš málo výrazný, čo nie je u neho zvykom. Chlapské problémy a chlapské riešenia v nechlapskom svete podvodu a kolektivizácie, až je zvláštne, že takýto film u komunistov prešiel schvaľovaním. Záživnosť mu ale chýba a len veľké Pántikovo majstrovstvo so slovami stojí za zapamätanie. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (2)

  • Nakrúcanie filmu prebiehalo v Zvolene, Vigľaši, Kremničke, Banskej Bystrici, Očovej, Rusovciach i v Slatinských Lazoch. (dyfur)

Reklama

Reklama