Reklama

Reklama

Bruno Anthony vymyslí plán, ako sa zbaviť svojho nenávideného otca. Je relatívne jednoduchý - dvaja cudzí ľudia sa dohodnú na tom, že každý z nich zabije toho, ktorého sa ten druhý potrebuje zbaviť. Ideálnym partnerom pre tento plán sa zdá byť tenista Guy, ktorého stretne vo vlaku, a ktorý sa potrebuje zbaviť svojej manželky Miriam, aby sa mohol oženiť s dcérou senátora Anne... (STV)

(viac)

Zaujímavosti (36)

  • Pri stretnutí s Brunom (Robert Walker) Miriam (Kasey Rogers) líže zmrzlinu a vyzerá pri tom zároveň detinsky i zmyselne, keď upiera naň svoj pohľad. Hitchcock takto vykresľuje postoj, ktorý je zbavený sentimentu. Miriam nie je smiešna sama o sebe, smiešnou je jej situácia, obmedzený rozhľad a nepochopenie súvislostí. Je to komické, no i zlovestné. Takto je predstavený svet, z ktorého sa Guy (Farley Granger) snaží ujsť. Je ním však dosť poznamenaný, skrz úmysly, ktoré odhalil Bruno, a tak on sám už nemôže vyviaznuť zo situácie bez poškvrny. (Biopler)
  • Miriamin (Kasey Rogers) svet je symbolicky vykreslený skrz lunapark. Je to svet zmätku, lacnej zábavy i okúzlenia, ktoré sa stali zmyslom jej života. Bezvýchodnosť reprezentuje kruhový pohyb kolotoča či ruského kola, na ktorého vizuálnom účinku si dal Hitchcock náramne záležať. Režisér v postave Miriam zobrazuje sociálne prostredie a evokuje malomestský život v jeho úbohej a obmedzenej nenápadnosti. (Biopler)
  • Po hádke s Miriam (Kasey Rogers) Guy (Farley Granger) telefonuje s Anne (Ruth Roman) a zdieľa sa s ňou, že Miriam hodlá stiahnuť žiadosť o rozvod. Je tak naštvaný, že vyriekne, že by ju najradšej zaškrtil. Ako to opakuje, práve prechádza lomcujúci vlak symbolizujúci miesto stretnutia s Brunom (Robert Walker). Hitchcock následne strihá na Brunove ruky a definitívne potvrdzuje vzťah medzi oboma mužmi. Bruno bude vykonávateľom Guyovej túžby. (Biopler)
  • Miriam (Kasey Rogers) pracuje v obchode s gramofónovými platňami. Spojitosť s otáčavými predmetmi je príznačná a zdôraznená fatálne v lunaparku. Avšak naznačuje aj začarovaný kruh manželstva, z ktorého sa Guy (Farley Granger) snaží dostať. Jeho nedostatok vnímania druhých je zobrazený vo vlaku, kedy sa nedokáže rázne postaviť voči Brunovi (Robert Walker) a nechá sa zatiahnuť do jeho nekalých hier. Pôvodcom je jeho nízke sebavedomie a vo vzťahu s Miriam je nám ukázané, že aj tu ťahá za kratšiu časť povrazu, resp., že je pod papučou. (Biopler)
  • Miriam (Kasey Rogers), Guyova (Farley Granger) manželka, predstavuje jednu z Hitchcockovských postáv, ktorých charakter dokáže vykresliť za zopár sekúnd. Stačia mu k tomu gestá rúk, pokleslé ústa, vypočítavý pohľad, no aj nemožné okuliare s niekoľkonásobnými dioptriami. Taktiež jej chúťky po rozmare deklarované proklamovaným stiahnutím žiadosti o rozvod. (Biopler)
  • V priebehu rozhovoru vo vlaku je Guyova tvár bez akéhokoľvek tieňa, zatiaľ čo Brunovu pretínajú jemné pruhy tieňa akoby symbolizujúce mreže. V prvej polovici snímky je Bruno prakticky stále vykresľovaný v spojitosti s tieňmi a následnou temnotou. Priebeh filmu je možné ilustrovať aj ako Brunovu snahu vybojovať si svoje miesto na výslní a získať uznanie. (Biopler)
  • V postave Bruna sa podarilo Hitchcockovi stvoriť presvedčivý typ vtieravej osoby, ktorej sa ťažko zbaviť. Použil ho ako zosobnenie deštruktívnych pudov, ktoré hoci sú potlačené, existujú v každom človeku. Tým, že Guy mlčky schvaľuje vraždu manželky, Bruno je stelesnenie túžby, ktorá v ňom doteraz driemala. (Biopler)
  • Brunov životný príbeh je plný chaosu. Musel kvôli pitiu a hazardu odísť z troch univerzít, prežíva len kvôli drobným napätiam jeho bláznivých nápadov. Riadil tryskové lietadlo, šoféroval auto so zaviazanými očami v rýchlosti 150 km/h a má teóriu, že človek by mal vyskúšať všetko než zomrie. Pri zoznámení sa s Guyom mu závidí s dodaním, že byť významnou osobnosťou musí byť vzrušujúce, zatiaľ čo on je niktoš. Dojem neschopnosti je jednak podávaný ako sexuálna impotencia, súvisí s tým, ako sám až voyeristicky nahliada do Guyovho milostného života. Taktiež to možno usúdiť zo vzťahu s matkou, ktorú spoznávame skrz darovanú gýčovú kravatu, ktorú nechce nosiť, no kvôli nej ju nosí. (Biopler)
  • Guy, tenisová hviezda, usiluje o politickú kariéru skrz vzťah so senátorovou dcérou. Pre Hitchcocka je politika, vláda či symbol demokracie vždy spätý s predstavou usporiadaného života. V tomto filme je to snemovňa Kongresu, vo filme Sabotér (1942) to bola Socha slobody, v neskoršom Na sever severozápadnou linkou (1959) to je súsošie prezidentov Mount Rushmore. (Biopler)
  • Už v úvodných záberoch snímky sa režisér snaží charakterizovať oboch mužských protagonistov na ich ceste do vlaku za pomoci ich obuvi. Najprv zobrazuje okázalé, čiernobiele topánky Bruna, potom jednoduché topánky k obleku Guya. Vizuálny kontrast je načrtnutý okamžite a „topánková cesta“ pokračuje aj vo vlaku až kým si páni nesadnú k stolu, pričom vždy je ako prvý snímaný Bruno, až potom Guy. Už tu režisér naznačuje, kto bude vo vzťahu dominantný. K počiatku konverzácie dá však podnet Guy, lebo zavadí pod stolom o nohu Bruna. Hitchcock dáva týmto jasne najavo, že Bruno stretnutie neinicioval, napriek tomu, že vie o Guyovi všetko. Skôr to vyzerá, akoby čakal na náhodné stretnutie, o ktorom vie, že musí prísť. Z ich stretnutia sa vykľuje akési nie úplne prirodzené a vysvetliteľné puto. (Biopler)
  • Počas nakrúcania filmu posadil Alfred Hitchcock svoju dcéru Patríciu na ruské kolo, nechal ju vyviesť úplne hore a odišiel natáčať do inej časti Hollywoodu. Nechal ju tam pol dňa, až začala prepadať panike. (shimik77)
  • Kasey Rogersová musela při natáčení nosit silné brýle, protože si to Hitchcock přál. Ve skutečnosti ale s brýlemi téměř vůbec neviděla, což ji dělalo značné problémy. (ČSFD)
  • Do jedné z rolí Hitchcock obsadil i svojí dceru Patricii. (ČSFD)
  • Ruth Romanovou Hitchcock musel obsadit do role proto, protože jako jediná herečka měla podepsanou smlouvu se společností Warner. Při natáčení spolu pak neměli příliš dobrý vztah. (ČSFD)
  • Muž, který se plazil pod neovladatelným kolotočem, nebyl ani žádný herec, ani kaskadér, ale kolotočář, který se dobrovolně nabídl. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock uvedl, že původně měl film končit záběrem na Guye (Farley Granger) v zábavním parku poté, co byl zbaven obvinění z vraždy vlastní ženy. Chtěl, aby v poslední větě, kterou Guy ve filmu pronese, označil Bruna (Robert Walker) za "velice vychytralého chlapa". Takový závěr ale nebyl pro Warner Brothers přijatelný. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Mezi knižní předlohou a filmem lze zaznamenat několik rozdílů. V původním románu se Bruno Antony jmenoval Charles Anthony Bruno, Anne Morton se jmenovala Anne Faulkner a Guy Haines nebyl tenista, ale architekt. (Dreadd)
  • Ve filmu debutovala Marion Lorne. (Kulmon)
  • Když byl film v roce 1952 uveden v Německu, bylo z něj vystříháno asi 5 minut, které byly považovány za surové a sadistické (Kulmon)

Súvisiace novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (viac)

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (viac)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (viac)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (viac)

Reklama

Reklama