Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (95)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Od Barryho kúskov sa možno učil aj McGyver, ukazuje nám totiž, ako sa dá napríklad dostať z pút alebo zo zamknutej miestnosti bez možnosti úniku cez okno. Inak mi Sabotér celkom pripomenul 39 stupňov, podobne sa totiž nehrá absolútne na žiadnu realitu, má len baviť svojou thrillerovou kostrou. To naviac, čo je vo filme, až tak tentokrát nežeriem, ale bola vojna a keď sa nad tým tak zamyslíme, možno by práve dnes bol aj celkom vhodný čas na remake s aktualizáciou. Príliš veľa by sa toho meniť nemuselo. Do dokonalosti dotiahol Hitch problém neprávom obvineného muža vo Wrong man, tento film ešte patrí do kategórie pred režisérovým zlatým obdobím, ktorý započal asi Rebeccou, ale aj podľa toho prispôsobujem svoje požiadavky na jeho skoršie diela. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Je v tom pár ne zrovna dobře napsaných dialogů, postavy se párkrát zachovají v danou situaci docela divně a Cummings místy hraje docela prkenně. Ačkoli to může působit, že Sabotérovi vytýkám dost, ve skutečnosti to tak není. Tyhle mínusy v tom jsou, ale všechny v malé míře a jinak tomu už snad nemám co vytýkat. Děj mě zaujal a napínal po celou dobu, má to slušnou atmosféru, sympatického hlavního hrdinu a celkově jsem si ten film dost užil a klidně bych si ho pustil někdy znova. Takže ani tady mě Hitchcock naštěstí nezklamal. 4* ()

Reklama

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

7/10 Co asi nejvic kazi dojem z celeho filmu jsou podprahove signaly k podpore maticky Ameriky, kdyz je v tak tezke chvili, jakou je valka nekde za oceanem. Bijte na poplach podvratny nepritel nikdy nespi - jako diverzantske filmiky v letech 50. - 60. tady u nas. Jsou tam ovsem i nezapomenutelne okamziky potycky na sose Svobody ;]] nebo setkani s cirkusovymi umelci. Do jiste miry agitka, ale to je Kral Sumavy taky.... ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Ja budem v oslavných ódach veľmi skromný a opatrný...Hitch síce je ťažký frajer, jeho trademarky sú v podstate zachované. Problém vidím v rozpačitom scenári, predovšetkým jeho rozháranosti, istej naivite- nielen čo sa týka príbehu, ale aj konania postáv (rok vzniku u Maestra neberiem ako poľahčujúcu okolnosť!). Práve miestami pochybná vierohodnosť a povrchnosť scenára jemne devalvuje Hitchockovo režijné majstrovstvo. Prejavuje sa to predovšetkým pri nefungujúcej romantickej línii a celej prvej polovici príbehu. Rovnako tak hlavný hrdina mi príde toporný, rovnako ako niektoré dosť zlé štúdiové dekorácie. Hitch si za tú kritiku môže sám, nemal si nastaviť laťku tak vysoko:) Btw, milovníkom čierno-bielej obrazovej kompozície vrele odporúčam "vyčistenú", novú HD verziu- pastva pre oči! ()

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

Klasický Hitchcockův biják se sice po obsahové stránce nevyhne několika naivnějším prvkům pro éru klasického Hollywoodu typických, ale musím říct, že oproti pozdějšímu Na sever severozápadní linkou mi tentokrát směs thrilleru, akce a romantiky naplněná spoustou zvratů připadala v dobře namíchaném poměru, bez zbytečné překombinovanosti a já si Sabotéra skutečně užil jako starou dobrou klasiku. Robert Cumming v roli štvance, v zdejších komentářích poněkud rozporuplně přijímán, možná nepůsobí dojmem ryze sympatického hrdinu, ale postupně si mě dokázal získat a když si vzpomenu na dojmy z jiných Hitchckových hereckých hvězd, stále u mě dokáže vést nad Grantem a hlavně Stewartem. Atmosféra na pozadí války dosahuje chvílemi až paranoidních rozměrů, děj s precizně vybudovaným a naprosto pohlcujícím napětím plyne přímočáře, akční scény (obzvlášť honička v řece) mi připadaly ztvárněné nadčasovým způsobem a nedaly vydechnout. Závěrečná scéna z vrcholu Sochy svobody se neobejde bez dnes již úsměvných trikových záběrů během pádů jedné z postav, ale ani ty mi nenarušily celkově ohromující efekt. [75%] ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (30)

  • Hitchcock chtěl nejprve, aby hlavního hrdinu hrál Cary Grant a darebáka Harry Carey. (Kulmon)
  • Hitchock v scéne v kine šikovne spojil akciu na plátne s akciou vo filme. Spojil výstrely na plátne s výstrelmi vo filme. Zároveň dal do kontrastu veľkoplošný obraz plátna, na ktorom je vidieť siluetu strelca (filmová postava Fry) a tak zahrnul nielen divákov v kine, ale aj divákov filmu, do akcie. (Biopler)
  • Kritik Bosley Crowther z New York Times označil dielo ako "rýchly film s vysokým napätím, ktorý sa vrhá takým tempom vpred, že ponúka málo príležitostí obhliadnuť sa späť a hravo zakrýva diery či hrbole, ktoré ho trápia. Príležitostné predstavenie FBI či námorníckej polície ako bandy tupcov, všeobecná ignorácia profesionálnych agentov skôr oslabuje vlastenectvo, ktoré sa pokúsili tvorcovia vo filme zdôrazniť." (Biopler)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (viac)

Reklama

Reklama