Reklama

Reklama

Bruno Anthony vymyslí plán, ako sa zbaviť svojho nenávideného otca. Je relatívne jednoduchý - dvaja cudzí ľudia sa dohodnú na tom, že každý z nich zabije toho, ktorého sa ten druhý potrebuje zbaviť. Ideálnym partnerom pre tento plán sa zdá byť tenista Guy, ktorého stretne vo vlaku, a ktorý sa potrebuje zbaviť svojej manželky Miriam, aby sa mohol oženiť s dcérou senátora Anne... (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (288)

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Hitchovo režisérske majstrovstvo, invencia, vychytávky a skvelé herecké výkony (najmä Robert Walker) versus absolútne elementárny nelogický scenár a príbeh s totálne infantilným konaním niektorých postáv a najtrápnejším finále na kolotoči, hraničiacim až s groteskou..Najslabší Hitchcock (videl som doposiaľ 14 filmov) a len z úcty k nemu dávam tri ***, sklamanie je veľké.. ()

swamp 

všetky recenzie používateľa

Hitchcock způsobem sobě vlastním vystavěl tento thriller na vynikajícím nápadu, který svým umem dovedl k nepříjemně plíživému napětí. Závěrečná scéna na kolotoči sice není nijak zvlášť dobře technicky zpracovaná (rok 1951) a i školák si všimne, že fyzikální model zrovna moc nesedí, ale přesto je film Strangers on a train perlou mezi klasickými thrillery. ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

7/10 Originálna zápletka zapracovaná v scenári už kultového noirovského spisovateľa Raymonda Chandlera a v réžii Alfreda Hitchcocka. Myslím, že sa z toho dalo dostať oveľa viac, atmosféra a beznádej hlavného hrdinu zďaleka nie sú také dusné, ako to zo začiatku vyzerá (zápletka začína už v prvej scéne). Hlavne stredná časť filmu je dosť pozvoľná. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Ak znovu napisem, ze Hitchcock je genius, budem sa opakovat ako papagaj. Dlhe roky som sa vyhybal starym filmom, ale teraz si uvedomujem, ze aj v polovici 20. storocia sa natacali kvalitne filmy s perfektnymi scenarmi a vobec nezalezi na tom, ci je film ciernobiely, alebo tam hraju neznami herci, ako to bolo aj v tomto filme. Proste staci kvalitny scenar a ked sa vsetko pekne zmesti do 100 minut, tak to moze byt velky zazitok, cim ale nechcem povedat, ze nenavidim troj alebo stvorhodinove filmy, len by nemali byt zdlhave a nudne. Pri takychto filmoch ako Cizinci ve vlaku ma vzdy zaujima, ako dopadne zaver a v tomto pripade som nebol sklamany... 13.04.2010 ________ Farley Granger - (Guy Haines) +++ Robert Walker - (Bruno Anthony) +++ Ruth Mortan - (Anne Morton) +++ Leo G. Carroll - (Senátor Morton) +++ Patricia Hitchcock - (Barbara Morton) +++ Kasey Rogers - (Miriam Joyce Haines) +++ Alfred Hitchcock - (Muž nastupujúci do vlaku s kontrabasou) +++ Produkcia: Alfred Hitchcock) +++ Hudba: Dimitri Tiomkin +++ ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

„Don't worry, I'm not going to shoot you, Mr. Haines. It might disturb Mother.“ Super záběry (zírající Bruno mezi diváky pozorujícími hráče při výměně, ikonický shot škrcení ve skle brýlí) i motivy duality a „swap murders“ jsou postupně přebity naivitou. Od jistého okamžiku byl souboj tenista vs. psychopat už jen uměle udržován při životě a vše se stalo jakousi kolotočářskou zábavou, která sice umí napínat, ale rezignovala na chytrost. Mezi žánry by mělo být napsáno i sportovní, protože tady bylo víc výměn, než měl Bettany ve Wimbledonu.. ()

Galéria (78)

Zaujímavosti (36)

  • V priebehu rozhovoru vo vlaku je Guyova tvár bez akéhokoľvek tieňa, zatiaľ čo Brunovu pretínajú jemné pruhy tieňa akoby symbolizujúce mreže. V prvej polovici snímky je Bruno prakticky stále vykresľovaný v spojitosti s tieňmi a následnou temnotou. Priebeh filmu je možné ilustrovať aj ako Brunovu snahu vybojovať si svoje miesto na výslní a získať uznanie. (Biopler)
  • Po hádke s Miriam (Kasey Rogers) Guy (Farley Granger) telefonuje s Anne (Ruth Roman) a zdieľa sa s ňou, že Miriam hodlá stiahnuť žiadosť o rozvod. Je tak naštvaný, že vyriekne, že by ju najradšej zaškrtil. Ako to opakuje, práve prechádza lomcujúci vlak symbolizujúci miesto stretnutia s Brunom (Robert Walker). Hitchcock následne strihá na Brunove ruky a definitívne potvrdzuje vzťah medzi oboma mužmi. Bruno bude vykonávateľom Guyovej túžby. (Biopler)
  • Do jedné z rolí Hitchcock obsadil i svojí dceru Patricii. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (viac)

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (viac)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (viac)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (viac)

Reklama

Reklama