Reklama

Reklama

Letecký konstruktér Robert Cummings je svědkem nacistického atentátu na továrnu, ve které pracuje. Během výbuchu je zabit Robertův nejlepší přítel a on sám je obviněn ze sabotáže. Aby očistil své jméno, vydává se na neúprosný hon napříč celou zemí, který vyvrcholí v závěrečném souboji na vrcholku sochy Svobody. Hitchcockův první film pouze s americkým obsazením uhání dopředu závratnou rychlostí skrze atmosféru strachu, z níž jde mráz po zádech, a představuje tak hotové mistrovské dílo napětí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (95)

Madison 

všetky recenzie používateľa

Najnudnejší film, aký som od Hitchcocka videla. Vzhľadom na režisérsky a scenáristický potenciál, ktorý rezonuje v iných, omnoho zručnejších Hitchových filmoch, sa tento javí ako nočná mora. Absolútne nezvládnutá obsahová štruktúra, vďaka ktorej film nepôsobí špionážne, hitchcockovsky napínavo, ale vykľula sa z neho moralizujúca etická agitka s hlúpymi nereálnymi charaktermi ľudí, ktorí by sa v skutočnosti nikdy nesprávali tak naivne, ako sa správajú v tomto filme, postavy s neuveriteľne dobrotivými tendenciami. Nesympatická herecká dvojka to celé iba korunuje. Nechápem tie vysoké hodnotenia, film je napraskaný logickými chybami a pri dialógových scénach je tak nudný, že sa mi nechcelo veriť, že to natočil Hitchcock. ()

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Žiaľ som sa dočkal nepodarenej Hitchcockovky. Pre americkú propagandu, ktorá bije do očí, nie je ospravedlnenie, že Sabotér bol natočený počas druhej svetovej vojny, keďže v ostatných filmoch z tej doby som to tak nepociťoval. Zároveň je vtipné, že utečencovi v hlavnej úlohe takmer všetci cudzí ľudia pomáhajú, aj keď väčšinou nemajú odkiaľ vedieť, že je nevinný. S takou dávkou ľudskej prezieravosti by nemusela byť nielen vojna, ale ani vláda, čiže by tu nebolo čo propagovať. V opačnom prípade ešte horšie, pretože pomáhať utiecť vinnému, by bolo zlé alebo naivné. Teda nič viac ako šikovne natočená medvedia služba. ()

Reklama

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Hlavná línia o úteku neprávom obvineného sabotéra, ktorý si buduje vzťah so ženou, ktorá ho chce udať. je skvelá. Rovnako Priscilla Lane je fantastická. Ale scenár patrí k tomu najhoršiemu, čo Hitchcock adaptoval. V podstate celý stojí na sérii náhod, kedy utečenec stretáva dobrákov, ktorí veria v jeho nevinu a naopak zloduchovia si stále nájdu výhovorku, prečo ho nezabiť. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Od Barryho kúskov sa možno učil aj McGyver, ukazuje nám totiž, ako sa dá napríklad dostať z pút alebo zo zamknutej miestnosti bez možnosti úniku cez okno. Inak mi Sabotér celkom pripomenul 39 stupňov, podobne sa totiž nehrá absolútne na žiadnu realitu, má len baviť svojou thrillerovou kostrou. To naviac, čo je vo filme, až tak tentokrát nežeriem, ale bola vojna a keď sa nad tým tak zamyslíme, možno by práve dnes bol aj celkom vhodný čas na remake s aktualizáciou. Príliš veľa by sa toho meniť nemuselo. Do dokonalosti dotiahol Hitch problém neprávom obvineného muža vo Wrong man, tento film ešte patrí do kategórie pred režisérovým zlatým obdobím, ktorý započal asi Rebeccou, ale aj podľa toho prispôsobujem svoje požiadavky na jeho skoršie diela. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Príbeh cesty krivo obvineného robotníka, núteného neustále sa presúvať z miesta na miesto, unikajúc pred políciou a navyše preukazovať nevinu. Všetko začalo dobromyseľne - zodvihnutím vypadnutej veci z vrecka robotníka a jej následným odovzdaním. Na ceste spoznáva rôzne charaktery. Napínavosť sa nestráca, ani v záverečnej scéne na Soche slobody. Hitchcock z času na čas použil všeobecne známe miesta histórie, či kultúry danej krajiny ako kulisu dramatických scén. ()

Galéria (72)

Zaujímavosti (30)

  • Alfred Hitchcock se ve filmu mihne před novinovým stánkem. (Kulmon)
  • Bare Kane se měl jmenovat původně Barry Ford, Patricia Martin byla Teddie Miller a Philip Martin byl Edward Miller. (Kulmon)
  • Dlouho se nemohlo přijít na to, kdo ve filmu hraje Kena Masona, přítele Barryho Kanea (Robert Cummings). V titulcích není uveden. Herec byl velmi obtížně rozpoznatelný. Hitchcock hledal někoho, kdo by mohl hrát roli Kena, což byla sice malá, ale velmi důležitá postava. Pak ho jednoho dne objevil na place: "To je ten pravý, dostatečně vysoký, dobře stavěný mladý muž, dobře vypadající a sympatický.“ Nebyl to vůbec žádný herec, ale velmi se do té role hodil. Nakonec se stal hlavním kulisákem v Universalu. Jmenoval se Virgil Summers a toto bylo poprvé a zároveň i naposledy, co se objevil na filmovém plátně. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (viac)

Reklama

Reklama