Reklama

Reklama

Útok na maratón: Teror v Bostone

  • Česko Den patriotů (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Akčný triler Útok na maratón: Teror v Bostone rozpráva pôsobivý príbeh ľudí, ktorí prejavili neuveriteľnú odvahu a silu tvárou v tvár tragédii a nepriazni osudu. Snímka natočená podľa skutočných udalostí, ktoré nasledovali po bombovom útoku na bostonskom maratóne, detailne zachytáva jeden z najdômyselnejších a najlepšie koordinovaných honov na atentátnikov v dejinách. Bombový útok na bostonský maratón v roku 2013 otriasol životmi ľudí a otestoval nezlomnosť amerického ducha. Bezprostredne po ňom sa však celé mesto zomklo, aby postavilo útočníkov pred spravodlivosť skôr, než stihnú napáchať ďalšie škody. Namiesto toho, aby prepadli panike a strachu, obyvatelia Bostonu spojili svoje sily a v honbe za spoločným nepriateľom uprednostnili vzájomnú solidaritu pred rozvratom. Film čerpá z príbehov skutočných ľudí vrátane tímu záchranárov, vyšetrovateľov i vládnych úradníkov, ktorí neúnavne pracovali na dolapení útočníkov v rekordnom čase, a tiež samotných preživších. (TV Markíza)

(viac)

Videá (8)

Trailer 1

Recenzie (341)

Psychor odpad!

všetky recenzie používateľa

Patriots Day. Jak již název napovídá, jedná se o kýčovitý slepenec plný všemožných klišé, obludného patosu a na všechny strany stříkajícího patriotismu. Celá hollywoodská kavárna včetně Emmericha, Eastwooda či Baye musela při pohledu na tuto Bergovu novinku bezpochyby zblednout závistí. Snad jen americká hymna tentokrát chyběla k dokonalosti. O to více si však užijeme amerických vlajek. Jednorozměrným postavám tohoto údajně faktografického snímku vévodí faktograficky neexistující policista Tommy Saunders, který se kupodivu vždy ve správný čas ocitne na správném místě, a tak, ač sám kulhající, zachraňuje oběti výbuchu, osvobozuje rukojmí či chytá zlé teroristy. Tvůrci podle očekávání dramatizují oficiální verzi událostí, která však s pravdivým popisem skutečnosti nemá cokoliv společného. Prostřednictvím samostatného a usilovného bádání dojde každý důvtipný divák k závěru, že se v případě bombových útoků nepochybně jednalo o klasický false flag, v kterém patrně učinkovali i nastrčení herci. Největší hrůzu však divák zažije, když se prokouše do samotného závěru snímku, kde na něho již netrpělivě čeká Bergovo patnáctiminutové srdceryvné inferno, které z každého definitivně udělá toho správného amerického patriota. ()

pepo 

všetky recenzie používateľa

Veľká spokojnosť a trochu škoda, že sa Bergovi opäť nepodarilo prebúrať žánrové mantinely, pretože v jednotlivostiach je to fantastické. Dopad útoku mrazivý, jednotlivé sekvencie fakt napínavé, vynikajúca prestrelka aj atmosféra fungujú parádne. Zamrzí, že sa tu nepodarilo zakomponovať samotný Boston ako jednu z postáv (spomeňme si Affleckove Gone baby gone, Mesto alebo Scorseseho Departed). Ten absolútne patetický záver by mal omnoho väčšiu silu aj opodstatnenie. Najlepší Bergov film 8/10 ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

Peter sa špecializuje na nakrúcanie filmov, podľa skutočných udalostí, a najlepšie bude, ak si k tomu, prizve na spoluprácu, už osvedčeného Markyho - Marka, a vzniká opäť strhujúci príklad, že ak sa spoja dve zapálené hlavy dohromady, tak to stojí za to ! Ďalšie veľké PLUS spočíva v tom, že Marek je rodákom z Bostonu - Massachusetts, kde sa odohráva tento skutočný príbeh. V roku 2013, sa konal, už v poradí 113. Bostonský maratón „hrdých patriotov” . V jeho cieli, čakalo na súťažiacich a návštevníkov, jedno nemilé prekvapenie, ktoré v sebe nieslo - CHAOS a PANIKU. Dvaja bratia Džochar a Tamerlan Carnajevovi, ( ktorí boli pôvodne zo severného Kaukazu ), tak títo so sebou priniesli dve podomácky vyrobené BOMBY, ktoré pár sekúnd po sebe, jedna za druhou, VYBUCHLI, a ich následky so sebou zobrali 3 ľudské životy + zavraždili ešte jedného policajta, už na úteku + bolo stovky zranených... Od tohto okamihu, sa začal uskutočňovať velikánsky HON na TERORISTOV, po ktorých vyštartovalo tisícky a tisícky nabrúsených fízlov, ktorí si želali, len to jedno jediné... Momentálne sa dá nakrútiť čokoľvek. Dokazujú to aj Berg s Wahlbergom. Lišiacky sa popasovali s jednou myšlienkou. Pôvodné, archívne, dokumentárne zábery z roku 2013, šikovne zostrihali, s tými filmovými, a výsledok, je tak pekne zosynchronizovaný, že normálne nespoznáte rozdiel, čo, je čo. Mal som reálny DOJEM, akoby som sa ocitol, v tom čase a mieste, keď sa to uskutočnilo. Opäť spomeniem jednu filmovú sekvenciu, ktorá ma maximálne upútala. Je to tá, počas nočnej a intenzívnej, dynamickej, divokej PRESTRELKY, v nočných uliciach, s policajtmi, po ktorých bratia vyhadzujú bomby. Pripadal som si, ako v nejakej počítačovej hre. Napríklad Grand Theft Auto. Občas som bol taký napätý, že réžia s kamerou, mi riadne brnkali na nervy, ale tak to má byť. Inak, tento film, je aj poriadny americký PÁTOS, s americkými VLAJKAMI, v popredí, ale popri tomto, sa to dá všetko vstrebať. Je to kvalitne prepracovaná REKONŠTRUKCIA skutočných udalostí, starých, takmer 4 roky, pričom pri pozeraní som mal pocit, že som v centre diania. Výborná práca filmárov, ktorí sprostredkovali všetko tak, ako sa presne stalo... ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tak režisér Peter Berg natočí dvakrát za rok film s Wahlbergom, z ktorého urobí národného hrdinu, dvakrát je to o katastrofe a dvakrát veľmi rozpačité. Film má svoje pozitívne stránky v stredovej línii, keď sa začína vyšetrovanie a naháňanie podozrivých. Vrcholom je scéna s Číňanom. Tým to končí a upadá do trápneho pátosu. Američania na dolapenie jedného - dvoch ľudí potrebujú nasadiť miestnu políciu, špecializované jednotky, FBI, letecké sily i skoro celé vojsko. Úplne trápne. Konečná fáza, pri ktorej máme vyroniť slzičku má svoje posolstvo, ale snaží sa tak trápne tlačiť na pílu, že pôsobí umelo. Koniec koncov mala najväčšiu pravdu jedna z podozrivých, ktorá sa vyslovila, že v Sýrii dennodenne zomiera oveľa viac nevinných ľudí. P.S. Najviac ma rozsekala scéna po výbuchu, kde tam všade navôkol sú kúdele dymu a maratónisti si ďalej veselo behajú, že až Wahlberg musí zakričať nech zastavia závod. Vrchol tuposti. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Ako niekto trefne napísal P. Berg je skvelý po technickej stránke, ale ako rozprávač príbehov je skôr primerný. Asi preto ma prvá polovica filmu až tak nezaujala, prišiel atentát a stále si vravím, čo na tom filme všetci vidia. Keď som jedným okom skontrolobval zostávajúci čas, zistil som, že do konca zostáva viac ako hodina a tušil som, že to pravé ešte len príde. A to fakt prišlo! Zaujímavé to začína byť až po atentáte, prehľadávanie ulíc, pátranie, pouličné prestrelky a hádazanie po domácky vyrobenýcch bômb. Medzi Bergom a Wahlbergom asi preskočila iskra, spolupracujú často, ale tu sa mi Mark nehodil. Tie typicky americké kecy po atentáte, kde manželke hovorí čo videl, ma fakt otravovali. Viac scén tu zaváňalo americkým štandardom -"patriotizmus a súdržnosť američanov za každú cenu". Celkovo slušný film, ale mohol byť výnimočný. Stačilo vymeniť Wahlberga, ubrať z patriotizmu a prvú polovicu o čosi viac oživiť. 80%. ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (27)

  • Obyvatelé Bostonu si tak moc chtěli zahrát v komparzu, že při castingu vytvořili frontu dlouhou přes 400 metrů. (Dr Lizal)
  • Ve Spojených státech amerických byl film nasazený v omezeném počtu kinosálů v prosinci, aby se mohl kvalifikovat do boje o Oscary, regulérní premiéru si pak odbyl v lednu. (Geralt z Rivie)
  • Největší hvězda místního baseballového týmu David Ortiz 20. 4. 2013 pronesl legendární proslov na stadionu Fenway park, který ukončil slovy. "This is our f*cking city. And nobody's going to dictate our freedom. Stay strong!" ("Tohle je, sakra, naše město. A nikdo nám nebude diktovat, jak být svobodní. Zůstaňme silní!") Tohoto proslovu se dočkáme i ve filmu a to přímo z úst Davida Ortize. Jen pro doplnění: Red Sox vyhráli celou sezonu 2013 a první místo, kam fanoušci a někteří hráči po skončení oslav na stadionu zamířili, byla cílová rovinka bostonského maratonu. (kubsov)

Reklama

Reklama