Reklama

Reklama

Mafiáni

(seriál)
  • Slovensko Mafiáni na Slovensku (pracovný názov)
Slovensko, (2015–2017), 12 h 55 min (Minutáž: 30–55 min)

Réžia:

Tibor Szilvási

Hrajú:

Marek Majeský (rozprávač), Milan Žitný, Jaroslav Ivor, Anton Heretik, Peter Majtán, Milan Lučanský, Peter Tóth, Daniel Vražda, Desana Dudášová (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(25)

Recenzie (75)

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Hodnotenie je zatiaľ dočasné (a v tomto prostredí vyzerá mierne kacírske). Nechcem sa dostať do polemík ohľadom vybrúsenosti sprievodu zápisníc a rozborov jednotlivých prípadov. To zázemie, svedecké výpovede a spôsob opisov zväčša prvej polovici deväťdesiatych rokov je vierohodné, správne pesimistické. Možno troška zazlievam za častú subjektivizáciu, niektorí svedkovia si taktiež zaslúžia "prezradiť" o svojej úlohe, ako dozerali na "parťákov", ktorí sú v base a tiež by na nich vedeli kadečo vytiahnuť. Možno som alergický aj na stav prítomnosti, ako sú politické špičky priamo zaangažované v oligarchii, ktorá používa podobné metódy ako hrdlorezi, ktorým prial spomínaný čas minulý a verejnoprávna RTVS by nemusela spať na vavrínoch a vo všetkom pritakávať. A možno sa aj dozviem, prečo je nutné mať taký obrovský odstup od hnusných ľudí, keď stále väčšina z nich sa bez okolkov pohybuje medzi nami (drahí právnici - ktorých si slušný človek nemôže dovoliť, podvolná polícia, nefunkčné súdy) a v base je len provizórne minimum. S Gustávom Murínom sme prehodili zopár slov v našom rozhovore aj o Mafiánoch (2015) tu: http://www.9em.sk/rozhovor-s-gustavom-murinom-o-jeho-novej-knihe-v-tieni-cernobyla-tv-seriali-mafiani-a-globalnych-temach/ ()

Paldiny

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý prierez mafiánskych bossov z obdobia, kedy nový režim ešte nestihol nahradiť ten starý. Seriálový dokument je plný rozhovorov s novinármi, redaktormi, podnikateľmi, barmankami, historikmi, analytikmi skrátka všetkými, ktorí mali k téme čo povedať a nebáli sa predstúpiť pred kameru. Najzaujímavejší asi sympaťák Reichel, ale z toho všetkého, čo nabonzoval očividne krysa, ktorá rovnako nebola svätá. Pri zásadnejších udalostiach sú z archívu vyňaté zostrihy z reportáží večerných novín. Absencia drsnejších záberov mi neprekáža, rovnako som si zvykol na úsmevný prológ vyzývajúci k nenasledovaniu podobného typu života. Čo som vnímal menej kladne je spracovanie podaktorých epizód, aké nie vždy držali pozornosť. Predsa len bratislavský život a rozhovory s taxikármi, čo dostali cez papulu preto, že nezastavili taxameter, mi prišiel zaujímavejší, než mdlé historky od Prešova a Oravy. Zaujalo tiež vyjadrenie vďačnosti mafii z Dunajskej Stredy, aká nedovolila preniknúť Albánskej hávedi na naše územie. Rovnako silný záver prvej série so zábavným dielom o Piťovcoch a detailmi prešpikovanou dvojepizódou s Mikulášom Č. Dokument hodnotím kladne, dovolil mi pospájať si súvislosti a zaspomínať na ranné roky v TO, kedy v povedomí miestnych detí budili strach Dolinajovci, akým pripisovali každú bitku, ukradnuté autorádio či pohodenú šupku od banánu. Jo, v 90tkach to žilo, teda, ak ste stáli na správnej strane barikády. (videl 1. sériu) ()

Reklama

Krt.Ek 

všetky recenzie používateľa

Vlastně dost repetitivní (úvody a závěry působí spíš směšné; materiálu také nebylo mnoho, tvůrci si museli vypomoci "mluvicími hlavami", které občas jen zopakují, co řekl předřečník), občas trochu matoucí (Slovensko je přeci jenom trochu malý rybník; ti, kdo ve světě zločinu něco znamenali, se navzájem znali, občas se tedy "na scéně" mihne mafián, který ještě nebyl představen, a člověk se slovenským podsvětím neseznámen, to pak nestíhá sledovat - viz kupř. J. Svoboda nebo M. Černák, o kterých se nutně mluví dřív než v 9., respektive 11. a 12. epizodě), každopádně dost důležité (vivat nastavování zrcadel!), nadto ještě velice vtahující (protože prostě zločin je sexy, co si budeme povídat). Fascinující (ve smyslu: a to se fakt mohlo stát?!) pro mě byly obzvlášť osudy R. Holuba, M. Sýkory, Pápayovců a samozřejmě (informačně nejhutnější) příběh Mikuláše Černáka. 80% ()

borec999 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Mafiánske filmy a klasiky ako Godfather,Kasíno,Goodfellas,Scarface, či Carlitova cesta zbožňujem. Práve preto ma tento dokument od STV zaujal dvojnásobne a skutočné príbehy mafiánov z našich končín som si vychutnal a sledoval veľmi rád. Pochvala v prvom rade Marekovi Majeskému za komentár a v neposlednom rade STV za poctivú dokumentárnu prácu a tiež aj efektné spracovanie a podanie divákovi. Mimo iné dokument potvrdzuje, že aj u nás v období mečiarizmu (najmä) organizovaný zločin bujne prekvital a dosť často sa príslušníci týchto organizácií uchyľovali k rôznym drsným a krutým praktikám. Holt, nie sú všetky dychberúce prípady a zločiny len z USA, Talianska,Mexika či Japonska či iných krajín. Viď napríklad i Najväčšie kriminálne prípady Slovenska (2006). Podobne ako tento dokument sú aj Mafiáni pecka, ktorú môžem doporučiť každému človeku, kto sa o podobné veci zaujíma. Klobúk dole, STV. 95% ()

Gothar 

všetky recenzie používateľa

Výborný dokumentárny seriál o slovenských mafiánoch z 90tych rokov. Obsahuje veľa dobových záberov, reportáží a výpovedí ľudí, ktorí to zažili "z blízka". Trochu ma prekvapilo, že Reichel je tu od začiatku označovaný za podnikateľa a až na konci seriálu sám spomenie, že bol odsúdený. Najlepší je dvojdiel o Černákovi, pretože obsahuje asi najviac autentických záberov, vrátane rekonštrukcií vrážd a záverečnej reči Černáka. A navyše k tomu aj príbehy od Reichela, ktorý bol jeho kamarát. Bohužiaľ, niektoré epizódy boli spracované neprehľadne a prospela by im dlhšia stopáž. 85 % ()

Zaujímavosti (6)

  • Scenár seriálu napísal Gustáv Murín, autor kníh o slovenskom podsvetí, odborný poradca celého seriálu bol bývalý novinár a bezpečnostný analytik Milan Žitný. (Paldiny)
  • Trinásty diel pôvodne ani nemal vzniknúť, no keďže počas nakrúcania 12 dielov tvorcovia získali mnoho zaujímavého materiálu, rozhodli sa pripraviť aj špeciálnu 13. epizódu. Keďže však nebola dokončená v požadovanom termíne, museli operatívne pristúpiť k posunu vysielania. Premiéra tak bola presunutá na 24.6.2016. (Paldiny)

Reklama

Reklama