Reklama

Reklama

Temná moc slunečního boha

(neoficiálny názov)
  • Taliansko I sopravvissuti della città morta (viac)
všetky plagáty

Obsahy(1)

Rick Spear (David Warbeck) je profesionálny zlodej, ktorý od britského Lorda Deana (John Steiner) dostal v Istanbule náročnú úlohu, nájsť hrobku bájneho Gilgameša a doniesť odtiaľ predmet nevyčísliteľnej hodnoty – legendami opradené a magickou silou obdarené žezlo. Nebude to však prechádzka ružovou záhradou, drahocenný predmet je totiž chránený množstvom dômyselných pascí a Lord Dean nie je jediný, kto si na tento predmet brúsi zuby. (beso74)

(viac)

Recenzie (6)

J.Connor 

všetky recenzie používateľa

Průměrný, ale také poměrně solidní špektákl opět dokazující, že Margheriti byl schopný filmař, který i s malým rozpočtem a dalšími handicapy typickými pro italskou brakovou kinematografii dokázal vykouzlit roztomilá a především koukatelná dobrodružství. Temná moc se tak zařazuje mezi další slušná dobrodrůža jako jsou Margheritiho DOBYVATELÉ DŽUNGLE či TAJEMSTVÍ ŘÍŠE INCŮ. Zde je výhodou i nádherné prostředí turecké Cappadocie, kde Margheriti točil i film Yor nebo post-apo Slipstream. V hlavní ženské roli Susie Sudlow, která nikdy jinde nehrála a obohatila tak mou kolekci tzv. instantních fešand italského trash filmu, viz také May Deseligny (Natura Conto), Sarah Brooks (Iron Girl), Kelly London (Tajemství říše Inců), Brigitte Porsche (Cross Mission) či Anne Knecht (Upíři v Benátkách). ()

tenebrae86 

všetky recenzie používateľa

Funkční osmdesátkový dobrodružný snímek ve stylu Indiana Jonese nebo Uncharted. Osobně jsem čekal trošku větší nářez, víc akce a šílených scén, jak bývám u Margheritiho zvyklý. Pořád jsem čekal, kdy se to rozjede a rozjelo se to až cca v poslední třetině stopáže. A i tak mi to přišlo na italské béčko málo odvážné a když nebudu počítat ty doslova úžasné automobilové honičky točené s miniaturama, tak i bez nějakého opravdu neotřelého nápadu. Na druhou stranu, i vzhledem k rozpočtu to nepovedený film určitě není, jako fanda těchto levných žánrových filmů jsem se nenudil, užil si známé tváře, pohodovou atmosféru a občas se i zasmál nějakému povedenému gagu. Takže celkově fajn odpočinková záležitost. ()

Reklama

Kusko.t2 

všetky recenzie používateľa

Taliansko-turecká verzia RAIDERS OF THE LOST ARK nedosahuje ani zďaleka taký rozpočet, akým disponovala americká predloha Stevena Spielberga. Margheriti si bol vedomí svojich limitov. S tým čo mal k dispozícií je až malý zázrak čo sa mu podarilo vytvoriť. Fungujúca chémia medzi hercami, slušná aj keď neoriginálna zápletka a technicky slušne zvládnutá výroba a post-produkcia, to všetko prispelo k pozitívnemu výsledku. Možno trocha úsmevné sekvencie miniatúr sú už len takou malou čerešničkou tvorivého procesu chlapčenskej filmovej zábavy. PS – ten, kto má obzvlášť rád dobrodružné filmy z tohto obdobia v štýle INDIANA JONESa si k hodnoteniu môže pripočítať kľudne ďalšiu hviezdičku. ()

beso74 

všetky recenzie používateľa

Druhé stretnutie s Antoniom Margheritim a jeho poňatím vykrádania kultúrneho dedičstva iných krajín. Nemá síce na natáčanie takmer žiadne peniaze, ale je aspoň férový, jeho Rick Spear je profesionálny zlodej, ktorý sa nepotrebuje skrývať za žiaden diplom z archeológie. Jeho predstaviteľ, David Warbeck, bol v tom čase na vrchole svojej slávy ako neohrozený predstaviteľ v množstve európskych exploitation filmoch, ktorý mal obrovskú smolu, že mu niekoľko rokov predtým tesne pomedzi prsty ušla možnosť zahrať si európskeho hrdinu číslo jeden, či skôr 007. A tak z ľahkosťou sebe vlastnou kombinuje Indiana Jonesa a agenta jej veličenstva do jednej osoby, využíva rôzne technické finesy, aby sa dostal do trezorov chránených lepšie ako Slovenská centrálna banka, má vlastný nápoj (bacardi s mliekom a ľadom) a robí náražky na Rogera Moora. Dej sa odohráva na dvoch miestach, prvá polovica v Istambule a ta druhá, akčnejšia, v Kapadócii. Aj keď je v názve a rovnako aj na prebale videokazety archa, vo filme o ňu vôbec nejde a ani ju divák neuvidí. Predmetom, po ktorom tu každá duša piští je žezlo legendárneho sumerského vládcu a boha Gilgameša. Nechýbajú tu obligátne hady (asi v počte 3), pavúk, krysy, pomocník, ktorý ako keby vypadol z oka Johnov Rhys-Davisovi, únos milovanej osoby (ktorá je tu len pre tento jediný účel), hľadanie skrytých symbolov, v tomto prípade dôjde aj na obľúbenú svastiku a samozrejme, spomínané dve super naháňačky autíčok, ktoré sú fakt rozkošné. Je fakt škoda, že :Antonio Margheriti nikdy nedostal väčší budget a možnosť ukázať svetu, čo v ňom je, pretože talent mu uprieť nemožno... ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Taliáni si povedali, poďme ( opäť ) natočiť vykrádačku DOBYVATEĽOV STRATENEJ ARCHY a nešetrime pritom nápadmi. Film sviští po zabehanej lajne dobrodružných filmov a ponúka presne tú očakávanú zábavu, akú divák chce. Či už v dobrom, alebo zlom. Pre mňa osobne potešenie v podobe herca Aytekin Akkayana ( TURKISH STAR WARS, 3 MIGHTY MEN ) a dve automobilové naháňačky, pri ktorých natáčaní sa používali diaľkovo ovládané miniatúry ( pri tej druhej, si predstavte, použili pri niektorých záberoch aj skutočné autá ). Vyzerá to super ( záleží na uhlu pohľadu )! ()

Zaujímavosti (2)

  • Vo filme sú dve automobilové naháňačky (pri železnici a na púšti), ktoré sa natáčali obľúbenou režisérovou technikou – za pomoci diaľkovo ovládaných autíčok. (beso74)
  • Ve filmu se místy objevuje znělka od Lee Holdridge, která byla původně použitá ve filmu Pán šelem (1982) (Lucina84)

Reklama

Reklama