Reklama

Reklama

20. apríla 2010 došlo na ropnej plošine Deepwater Horizon v Mexickom zálive k jednej z najväčších človekom spôsobených katastrof na svete. Tento film rozpráva príbeh, ktorý sa neobjavil v nijakých správach a väčšina ľudí ho nepozná. Je to príbeh 126 členov posádky, pracujúcich na palube Deepwater Horizon, ktorí tam v teň deň prežili skutočné inferno. Skúsení profesionáli, muži aj ženy, bojovali s ohňom do úplného vyčerpania v nádeji, že prežijú a čoskoro sa dostanú na breh k svojim rodinám. V jedinom okamihu sa ocitli v najhoršej nočnej more a museli pozbierať všetku svoju odvahu, aby zastavili rozpútané peklo, a vo chvíli, keď všetko vyzeralo stratené, zachránili aj jeden druhého. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (21)

Trailer 1

Recenzie (597)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

42 rokov pred Deepwater Horizon bolo nakrútené Sklenené peklo. Aj keď nie je celkom korektné porovnávať oba katastrofické filmy, ten skôr nakrútený vyhráva na celej čiare. Tie novodobé monštrá nazývané plávajúce plošiny sú budované preto, aby sa nielen zo zeme, ale aj z morského dna vyťažila všetka dostupná ropa, aby si dôležití panáci mohli lietať za dôležitými stretnutiami, aby kdekto si mohol svoju riť vyvážať sám v dvojtonovom autiaku a aby takmer všetkým bolo úplne jedno za akých podmienok sa palivo dostáva do ich auta. A keďže ide o veľký kšeft naháňajú sa termíny, prehliadajú sa bezpečnostné pravidlá, čo pri takých komplikovaných výtvoroch, akým je plávajúca plošina, môže byť fatálne. Film nepovažujem za vydarený. Začiatok namiesto nenásilného vytvárania predstavy diváka, akým obrovským a komplikovaným dielom je plávajúca plošina, bol vyplnený nezáväzným tliachaním chlapákov od fachu. Samotná havária bola zmesou ničivých efektov, pričom málokedy bolo zrejmé kde a prečo sa to, či ono deje.  Od zničenia plávajúcej plošiny už uplynulo dosť rokov a nemyslím si, že by v hľadaní ložísk, ťažbe ropy, či racionálnej spotrebe produktov z nej vyrobenej došlo k nejakým povšimnutiahodným zmenám. ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Scenáristicky priamočiare, remeselne skvelé katastrofické peklo s trochou klišé, ale s emocionálne dôstojným, pôsobivým záverom. Pre mňa prvý katastrofický film tak intenzívny, že sa mi ho nechce absolvovať opakovane, len pre potešenie z kvalitnej filmárčiny. Wahlberg ako "ľudový hrdina z predmestia" tradične funkčný, Kurt Russell ako zodpovedný šéf chlapskej party robotníkov najlepší vo filme. A Johna Malkovicha asi presvedčil vysoký honorár. V jeho roli bezohľadného korporátnika by mi viacej sedeli iní adepti, kľudne menej zvučného mena. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

P. Berg má bezpochyby talent. Stačilo málo a mohlo ísť o výnimočný film. Vadilo mi zopár vecí, ktoré samozrejme majú vplyv na celkový dojem. Aspoň ten typický hollywoodsky úvod o dokonalej rodinke a to americké vlastenectvo si mohli odpustiť. Technickej stránke a a efektom sa nedá nič vytknúť. V perfektnej roli arogantného a hrabivého hajzlíka sa po dlhšej dobe objavil J. Malkovich a zaujal i Kurt Russell a roli toho správneho chlapa, čo má vždy pravdu. Ich vzájomný pohľad do očí po výbuchu bol veľmi zaujímavý... Nemuselo padnúť ani slovo, ale každý rozumel: "Nehovoril som to ty nenažratý hrabivý hajzel?" Neviem, či bol M. Wahlberg správna voľba, podľa mňa by bodla menej známa tvár, ale ok. Spočiatku tak trochu dokumentárny prístup, neskôr hollywoodska prehliadka trikov, ktorá bola fakt vydarená a ak by sa niekto na tento film hodil viac ako Berg, tak rozhodne P. Greengrass. Skvelá práca, ale dalo sa to vylepšiť. 80%. ()

whack 

všetky recenzie používateľa

Ničím výnimočný katastrofický film, ktorý je zaujímavý iba preto, lebo je natočený podľa skutočných udalostí. Dej začína niekoľko dní pred haváriou a táto časť filmu aspoň ukazuje jej príčiny, a končí niekoľko hodín po havárii, hneď po záchrannej misii. Ako to býva zvykom, je to typicky zdramatizované na americký spôsob, kamera sa neustále točí (doslova) okolo jedného drsňáka, ktorý behá po horiacej plošine medzi vybuchujúcimi nádržami a zachraňuje ľudí, kým ostatní skáču do záchranných člnov. Potom film skončí; Bez zhrnutia dôsledkov, bez pár slov o vinníkoch, bez zmienky o dopadoch na životné prostredie. ()

Ampi 

všetky recenzie používateľa

Velké riziko občas plodí velký zisk. To je jedna z manter kapitalismu. Když zástupci BP (British Petroleum) chtějí zisk a zisk, tak místo třísek lítají z lesa stromy, v tomto případě hořící ropa z moře. Dobrý film s hereckým obsazením, které k němu sedne. Tento katastrofický film rozhodně není katastrofou. Horší je, že je to podle skutečné události. ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (17)

  • Kate Hudson zverejnila na Instagrame fotografiu s jej nevlastným otcom, Kurtom Russellom, s príspevkom, že sa jedná o prvý film, na ktorom budú spoločne pracovať. (figliar)
  • Film je založený na skutočnej udalosti. 20.4.2010 došlo k výbuchu ropnej plošiny "Deepwater Horizon," čo bola najväčšia ropná katastrofa v histórii USA. Incident si vyžiadal 11 obetí. Požiar trval dva dni a ropa následne 87 dní naďalej prenikala do Mexického zálivu. (Astonko)
  • Posledný deň natáčania bol 8.7.2015. (mivr)

Súvisiace novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (viac)

Reklama

Reklama