Reklama

Reklama

Koza

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Cesta bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou. Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, prezývaný Koza, býva so svojou družkou Mišou v gete pre sociálne prípady. Žijú zo dňa na deň a stále sú bez peňazí. Miša nečakane otehotnie a je rozhodnutá nechať si dieťa vziať. Núti Kozu, aby zohnal peniaze na potrat. Koza, ktorý už dlhšie netrénuje, sa rozhodne opäť vstúpiť do ringu, aby zarobil a zmenil Mišine rozhodnutie. So svojim manažérom Zvonkom sa vydávajú na "turné", v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.
Vo filme vystupuje Peter Baláž, účastník OH v Atlante, a v úlohe trénera Ján Franek, účastník OH v Moskve. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (75)

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Kdyby bylo trochu víc rozumět tomu, co postavy říkají, nebo aspoň film dostal plnohodnotné titulky... Kamera je dokumentární, ale herci nejsou herci ale reálné postavy (všichni debutující). Nadšením neřičím, ale společenskou hodnotu to má, například může společnosti předložit otázku, co dělat se špatně vystudovaným slovenským Romem, jenž má kebuli rozmlácenou z boxu. To nemají na Slovensku nějakou diskotéku, kde by Koza vyhazoval? Možná že mají, ale jako maximálně velter by možná nestačil... Neurazilo, tolik filmů nad 60 % je mnohem horších. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Dokumentaristé vnesli do slovenského hraného filmu opravdovost, kterou mu v Čechách můžeme jen závidět. Příběh skutečného slovenského boxera se sice točil podle vymyšleného scénáře, ale o to tu nejde. Boxer a jeho manažer jsou smutnou dvojicí, kde netrénovaný a podvyživeně působící Koza opakovaně dostává na hubu, ale opět se zvedá, aby vydělal trochu peněz, protože nic jiného neumí. A ten jeho manažer naštěstí také není jen jednoduše načrtnutou klišovitou figurkou, ale je nejednoznačnější. Režisér si je dobře vědom hereckých limitů svých představitelů a dovede s nimi dobře pracovat. A nevím si vůbec nevšímá romské identity hlavních protagonistů, což je česko-slovenském prostoru věc nevídaná. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

Rozporuplný film - ako dokumentárna sonda je ovplyvnený zásahmi tvorcov do deja, ako hrané dielo zase pôsobí veľmi staticky. Kamera je zaujímavá skôr iba miestami a povedal by som, že na pľaci bola iba jedna jediná. Zvuk na nízkej úrovni. a pri druhom pozretí na ČT 2 som bol vďačný za pridanie titulkov počas ťažko zrozumiteľných dialógov. Bez urážky, ale z hľadiska technickej kvality i celkovej hodnoty mi to z veľkej časti prišlo nakrútené ako na mobilný telefón. (387. hodnotenie, 32. komentár k filmu) ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Ja som bol príjemne prekvapený. Film je pomalý s uhrančivou atmosférou. Hlavný hrdina je sympatický a jeho cesta sa šťastím lemovaná ťažkými situáciami. Nejedná sa pritom o sociálnu drámu, ale pomerne odľahčený road movie s veľmi silným artovým feelingom a krásnou kamerou. Koza možno nespĺňa veľa atribútov, ktoré majú fanúšikovia slovenskej kinematografie radi. Zároveň si ide ale svojou cestou a mne osobne sa táto cesta páči. Niečo ako Tsai Ming Liang, len na Slovensku. A nie je to vôbec zlé. Naozaj málo chýbalo k plnému počtu. ()

HarryBlock 

všetky recenzie používateľa

Po druhom pozretí uznávam, že je to ďalší slovenský pseudohumanizmus. Na rozdiel od takej Epizody zo zivota zberača železa je tu hlavná motivácia hrdinu vymyslená tak, že prvoplánovo apeluje na naše city. S hrdinom musíme súcitiť až sa z toho stáva také gýčové dojímanie sa nad vlastným dojatím. Predvídatelnosť príbehu a nelogickosť niektorých situácií tomu tiež nepomáhajú. Koza síce pôsobí v niečom konzistentnejšie ako väčšina slovenských sociálnych drám, ale nedokáže sa zbaviť typyckých neduhov, ktoré sú zakorené hlboko v slovenskom mužsko-režisérskom rožmýšľani o filme. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (16)

  • Ide o štvrtý dlhometrážny majoritne slovenský film, ktorý si Berlinale vybralo do oficiálneho programu. (Zdroj: dennikn.sk)
  • Staré putiky, zanedbané krčmy a celková šeď priestorov, v ktorých sa protagonisti hýbu, sú symbolom, že socializmus je stále akoby na povrchu prítomný a že nežná revolúcia nevyriešila všetko. Dôraz na kulisy vytvára dojem depresie, ktorý je pre Kozov život príznačný, lebo už dlhšie nevidí nádej na zmenu. Kontrastom je úvodná scéna snímky, kedy VHS záznam z OH v Atlante 1996 akoby nostalgicky spomína na zašlú slávu boxera i nový nádych postkomunistickej krajiny. (Biopler)
  • Prezývku Koza dostal Peter Baláž ešte ako malý chalan, pretože pil veľa kozieho mlieka. (Biopler)

Reklama

Reklama