Reklama

Reklama

Plukovníčka britskej armády Katherine Powellová (Helen Mirrenová) velí medzinárodnej misii, ktorej cieľom je zajať nebezpečných teroristov v Keni. Keď však zistí, že teroristi plánujú samovražedný útok, cieľ misie sa razom zmení zo "zajať" na "zabiť". Briti do bojovej akcie povolajú amerických pilotov dronov, ale vo chvíli, keď sa na bojovom poli objaví deväťročné dievčatko, pilot Steve Watts (Aaron Paul) pre krízu svedomia nesplní rozkaz, čo vyústi do medzinárodnej roztržky. Protiteroristický dronový útok na území spriatelenej krajiny nevyjde podľa plánu. Okolnosti zovrú všetkých aktérov vojnového konfliktu do slučky a pomaly ju uťahujú. Každé rozhodnutie v neriešiteľnej situácii, či útočiť navzdory obetiam na civilnom obyvateľstve, je zlé a ešte horšie a konflikt účinkov modernej výzbroje a svedomia ľudí, ktorí ju obsluhujú, ďalej graduje. (TV JOJ)

(viac)

Videá (9)

Trailer 2

Recenzie (270)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Včera som si náhodne pozrel druhú časť filmu, zaujala ma, a tak som si dnes plánovane pozrel prvú časť. Aj keď filmy tohto typu nejako zvlášť neobľubujem, tento bodol do osieho hniezda. Ľudia z dedinského prostredia dobre vedia, o koľko je ťažšie zabiť domáce zviera na prípravu jedla, ak mu predtým dali meno. Vojaci rovnako dobre vedia, o koľko ľahšie je stlačiť gombík a zabiť niekoho v diaľke, než použiť zbraň zoči voči. A úplne najlepšia je úloha právnikov a politikov. Tí by všetko chceli riešiť, ako v Němcovej rozprávke O chytré horákyni, ktorú som si v detstve často púšťal z bakelitovej platne. Teda ani vo dne, ani v noci, ani pešo, ani na voze, ani nahá, ani oblečená. A hlavne zbaviť sa akejkoľvek zodpovednosti. Jediný z nich, ktorý zaujal racionálny postoj bol minister zahraničných vecí USA. Vojenské operácie musia vykonávať vojaci podľa vojenských pravidiel bez zasahovania politikov. Politický dohľad nad armádou sa má vykonávať iba na parlamentnej a vládnej úrovni, nie na operačnej a taktickej. Oko v oblakoch považujem za mimoriadny film, ktorý spočiatku ani tak nevyzeral. ()

mm13 

všetky recenzie používateľa

To poskakovanie okolo rozhodnutia vybombardovať cieľ aj s civilnými obeťami vrátane dievčatka predávajúceho chlieb bolo síce odôvodnené tým, že sa jednalo o spriatelenú krajinu, nie Afganistan alebo iné legalizované ciele na dronové besnenie bez ohľadu na počet obetí bez rozdielu veku či pohlavia, aj tak som tomu ale nijako extra neveril. Keby si tam aspoň niekto zo zúčastnených zanadával "To sme ich kurva museli objaviť tu?! Máme ich zacielených v Líbyi, tak toľko netancujeme...". To sa žiaľ nestane. Výsledok je teda niekde medzi odpadom! a "z nejakého dôvodu pozornosti hodným filmom", ale keďže sa tu podozrivo veľa ľudí rozplýva, jednu hviezdu uberám. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Celý film sa vlečie jak rýchlostný závod slimákov. Anglo-americká vojna je dnes už len počítačová hra, je to totálna nuda, ale tento politický thriller je o to horší, že prináša morálnu dilemu, ktorá je totálne nepochopiteľná. Takže doteraz spojenci prinášali demokraciu do islamského sveta bombardovaním nemocníc, škôl a rôznych civilných objektov, samozrejme NECHTIAC, a náhle keď môžu zlikvidovať tri teroristické špiny, tak váhajú kvôli jednej civilnej osobe. Vymyslené a nedôveryhodné. ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

,,Nikdy neříkejte vojákovi, že nezná cenu války! ´´ --- Oko na obloze je perfektním (navíc perfektními herci našlapaný ) válečný thriller. Některé možná v jejich rolích uvidíte dokonce poprvé. Mirren v maskáči plukovníka britské armády, stejně tak Rickman... :-)Je mi jasné, že kvůli filmu bylo lecos mírně natahováno. Konec konců ta videa z jůtůbu, kdy to občas spadne vedle občas přes všechna ta zabezpečení uniknou. Chce se tedy věřit, že likvidace předních teroristů není závislá na prodeji placek. Ale ačkoliv ta korektnost tam byla zdůrazňována až moc, myslím, že dnešní doba je spíše dobou rázných vojenských řešení dle okamžitých úsudků. Pokud se každé povolení ke střelbě bude schvalovat deseti papaláši na mezinárodních úrovních, kdy každý sice bojuje s terorem, ale zároveň se děsí karambolu a ztráty popularity, budeme za teroristy pořád o několik kroků zpět. Právě ta naše korektnost, civilizovanost a promýšlení všech důsledků je neskutečně svazující. Je až neuvěřitelné, jakými hračkami dnes armáda disponuje! Až vám večer bude u hlavy bzučet chroust, dobře bych se podíval zda náhodou očička nemá z led diod a o mechanizovaném RC kolibříkovi ani nemluvě :-). Válka je svině, ale tahle má své jasné důvody. Nebýt militantního islámu (a islám braný podle Koránu je vždy militantní), mohly by si dál holčičky prodávat placky se 100 % pravděpodobností na přežití i bez výpočtů vojáků kdesi v anglickém bunkru tisíce mil daleko. Byly to nervy a konec byl neamerický což na jednu stranu chválím, na stranu druhou mě pochopitelně zasáhl. Výborný film! Pět plastových kbelíků. * * * * * ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

překvapivě dobrý a hutný film,který ukazuje válku tak trochu z jiného úhlu.Ta volba zda obětovat jeden život (navíc dítěte) a tím teoreticky zachránit desítky dalších životů musí být v reálu krutá a víc než těžká (jakkoliv reálném světě to takhle těžko funguje a nedá se úplně věřit že by se řešili podobná dilemata)...sám nevím jak se k tomu postavit...jako otec je to celkem jasné,ale...na minimálním prostoru,s relativně minimem herců ve výsledku mnohem působivější,než leckerý válečný "akčňák"...70% ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (21)

  • Ku koncu filmu je Alia (Aisha Takow) v Nairobi v Keni prevezená do nemocnice, pravdepodobne v neskoré popoludnie. Piloti dronov Steve Watts (Aaron Paul) a Carrie Gershon (Phoebe Fox) v Nevade, USA opúšťajú riadiacu kabínu pri údajnom východe slnka. Plukovníčka Powell (Helen Mirren) odchádza v rovnakom čase v Londýne, ale ukazuje sa, že šoféruje v noci. V Londýne by však malo byť okolo poludnia. (Arsenal83)
  • Rola plukovníčky Katherine Powell, ktorú stvárnila Helen Mirren, bola pôvodne napísaná pre mužského protagonistu. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (viac)

Drony na velkém plátně

Drony na velkém plátně

18.03.2015

Když vyděláte s 50 odstíny šedi půl miliardy dolarů, jak ty peníze nejlépe utratit? Přece za remake akčního béčka z roku 1983! Takhle nějak přemýšlí producent Dana Brunetti (Social Network, Kapitán… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené