Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je rok 1992 a Československo sa rozpadáva. Detektív Krauz z Oddelenia vrážd sa dostáva k prípadu umučeného kostolníka. Jeho smrť mala ostať tajomstvom, ale klinec zatlčený v lebke núti Krauza pátrať aj napriek všetkým varovaniam. Pravdu o prepojení ŠtB a Cirkvi svätej môže priniesť len muž prezývaný Červený kapitán. Stretnutie s týmto „expertom na finálne výsluchy" ale málokto prežije... (Forum Film SK)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (406)

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Summer-Noir s hutnou atmosférou, zalievajúci detektívnu zápletku olovnatými slnečnými lúčmi a neprehliadnuteľne sa odvolávajúci na staré zvyky a obyčaje ukážkovej hard-boiled školy. Žánrovka na Slovensku ožíva vo viac než len slušnej podobe. Aj keď pri demonštrovaní svojej vizuálnej charizmy neraz upadá do samoúčelnosti, vnútorný labyrint plní svoje ciele spoľahlivo. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Veril som, že Červený kapitán bude skvelý film, námet podľa knihy D. dána bol veľmi sľubný. Je veľká škoda, že sa dobrý príbeh nepodarilo skĺbiť s filmovým materiálom k spokojnosti diváka. Jednoznačne treba pochváliť vizuál a atmosféru. S tým si tvorcovia dali prácu a výsledok naozaj poteší. Ďalším veľkým plusom sú skvelé herecké výkony všetkých zúčastnených, najmä O. Kaisera a nečakane i M. Suchánka. Kto by to do neho povedal, že? V tak dobrej roli som ho nikdy nevidel a jednoznačne odkryl svoj skutočný potenciál. Prvá vyšetrovacia polovica filmu má spád a je zaujímavá. V druhej sa režisér unáhlil a chcel to vyriešiť na spôsob "USA thriller" , čo bola veľká chyba. Príbeh sa akosi vytratil, už ani nebolo dôležité kto a prečo. Je to škoda, pretože našliapnuté bolo k skvelému filmu, no vyšiel priemer. 60%. ()

Reklama

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Zpracování námětu považuju za geniální, depresivní, mrazivý, paranoidní, místy jsem si díky atmosféře vzpomněl na Schulhoffovy kriminálky. Jediný problém mám v tom, že chvílemi filmaři lhali sami sobě a dělali z filmu něco, co popíralo samo sebe. Ano, jedná se mně především o druhou půlku, která má v sobě naprosto pitomé (nejen) akční scény (bitka Kaisera, utěk Kaisera světlíkem ???, záchrana před přejetím vlakem atd. ) . Někdy střih posouval děj úplně mimo vyprávěcí výseč. Naštěstí herecký výkony jsou za jedna z hvězdičkou a když začne hrát temná hudba Petra Ostrouchova, tak se prostě koukáš i když nechceš (výtah). Tleskám za syrovost, depresivnost, kde prim hrají herecký výkony, dialogy a atmosféra a pískám za snahu zalíbit se popcornovému publiku. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Dominika Dána mám veľmi rád. Považujem jeho diela za jasný prínos na poli slovenskej literatúry, hoci sa detektívny žáner považuje skôr za oddychový. Jeho cit pre vykreslenie charakterov je ale presný a každí si v nich nájde svojich obľúbencov. Ak pristupujeme k adaptácií tohto diela komplexne nevyhneme sa faktu, že tieto postavy musia dýchať životom aj na plátne. A to sa tu veľmi nedeje. Netvrdím ale že by bol film plochý. Je tu ale citeľný jednoduchý fakt, že tvorcovia neustále balansujú medzi žánrovkou a komerčným filmom a zároveň niečím s nádychom artu. Kameramanské vychytávky - hoc ako nápadité často narúšajú plynulé rozprávanie. Stuhr ale výborný spolu s ostatnými. Poteší prítomnosť Kozu aj štek Genzera - policajt v zelenom, ktorý sa zase otočí naspäť keď uvidí hrdinov pred policajnou stanicou. Kollár pracuje s tým že príbeh už poznáme a preto ho môže posunúť do temnejšej roviny a vyhýba sa odľahčeniu (Váňa a Hanzel strašne nevyužitý spolu s Jimbom). Nadávky začínajú tiež po chvíli pôsobiť samoúčelne, len aby sa nepovedalo. Ale do atmosféry - ktorá je inak veľmi perfektná - sa akosi nehodia. A hoci sú tam nejaké neistoty, film sa nebojí násilia alebo pamätných scén - horiaci dom, chlapec čo sa počúráva, vlaková stanica. Ale Karásek a jeho Kandidát zase fungovali v komerčnej rovine takmer bezchybne. Ak bude pokračovanie budem rád. Takto dávam slabé 4. Jednak z radosti že prišla ďalšia žánrovka, ale aj z faktu, že atmosféra starej Bratislavy je naozaj bezchybná. Len toho strihu mohlo byť možno menej. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Frajerská adaptácia Dánovej predlohy, aj keď ortodoxní dánisti budú frflať, že z príbehu zmizla tá stupídna línia s templárskym pokladom. Jej vyškrtnutie je však to najlepšie, čo mohli scenáristi urobiť – príbeh tak výrazne nabral na konzistentnosti a mohol sa sústrediť na dostatočne nosnú eštébácku zápletku. Herecky je to takmer bez zaváhania – proti svojmu typu obsadený Suchánek je super, takisto Kaiser, Poliak v hlavnej úlohe to utiahne už len tým, že je sympaťák a dokonale vystihol horkokrvného Krauza. Film má dokonalú dobovú atmosféru – z plátna priam sála horúce leto 1992. Sem-tam prebleskne typicky dánovský chlapský humor či ostrá replika a všetko perfektne dolaďuje možno najlepšia hudba, akú som za posledných 20 rokov počul v českom alebo slovenskom filme. Najviac ma potešilo, ako veľmi moderne film vyzerá, ale zároveň to nie je také to okázalé štylistické cvičenie na tému „aha, vieme urobiť záber ako Fincher alebo Scott“, rôzne cool zábery nerušia rozprávanie. Takisto tam nie sú žiadne samoúčelné akčné scény, keď už dôjde na pár po papuli (alebo do tepny), je to jednak výborne natočené, jednak to dáva zmysel v rámci príbehu. Jediná výhrada smeruje k príliš útržkovitému záveru, ktorý tak pôsobí trochu dopletene a niektoré dejové línie sú potom na „kolektívne dovysvetľovanie v krčme“ alebo druhú projekciu. Palec hore a pokojne by som bral od rovnakého štábu a s tými istými hercami adaptácie ďalších Dánových knižiek. Pokojne s ročnými frekvenciami. ;-) ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (30)

  • Arcibiskup vo filme je v knihe spomenutý priezviskom Jastrab. Dominik Dán totiž postavy podobné s realitou v románoch šifruje veľmi okato (Mlynská dolina – Pekárska dolina, SIS – ISI, Róbert Remiáš – Róbert Eliáš a podobne). Tvorcovia filmu meno arcibiskupa zámerne vynechali. Ide o postavu podobnú s arcibiskupom Sokolom, ktorý mal koncom 90. rokov aféru s otvorením zväzkov ŠtB, kde figuroval ako spolupracovník. Román a teda aj filmová línia ohľadom spisu ostala zachovaná. (giaruj)
  • Prvá klapka padla 24. júna 2014 v Olomouci, hoci sa film chystal už viac než štyri roky predtým. Natáčalo sa aj v okolí Olomouca (Šumperk, Žermanice), na diaľnici u Lovosic, v Tepliciach, Prahe, Brne, na lúke za barrandovskými ateliérmi či tiež v centre Bratislavy (Špitálska ulica, Most SNP, kúpalisko Delfín). Bitka sa filmovala v Krakove. (Santino7)
  • Krauz uteká po Kamennom námestí v Bratislave popri Prioru. V pravej časti však chýbajú minimálne dva stánky, ktoré tam v roku 1992 stáli. Jeden bol stánok PNS, druhý, modernejší, stánok stál kúsok ďalej a predávali v ňom sezónne hot-dogy, langoše a varenú kukuricu. (BlueNeon81)

Súvisiace novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (viac)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (viac)

Reklama

Reklama