Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lonegeverňáci a Velraňáci sú 2 skupiny chlapcov zo sediacich dedín, ktoré sa nenávidia a s vervou a odhodlaním proti sebe vedú vojnu, ktorej trofejami sú gombíky, traky a opasky. Ich strata znamená nielen potupu na bojovom poli, ale aj výprask, či iný trest rovnako zarputilých rodičov. Film, ktorý bol nakrútený podľa rovnomennej knihy Louisa Pergauda, sa stal jedným z najpôvabnejších a najzábavnejších filmov nielen pre deti, ale pre celú rodinu. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (149)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Považujem za úplne prirodzené, že mimoriadna spokojnosť, ktorú som zažil pri sledovaní filmu pred pol storočím, v týchto dňoch pri repríze vyprchala. Určite je to dobrý a zábavný film, i keď mnohokrát vyvolal rozpačitý výraz v mojej tvári, lebo niečo také deti v tomto veku skrátka nerobia, a to ani vo Francúzsku. A práve kvôli tej miestami silenej a vynucovanej zábavnosti sú tri hviezdičky maximom, ktoré som ochotný dať. Nie každý kult, ani nostalgické spomienky z mladosti pretrvajú. ()

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Účel tohoto filmu je naprosto jasný. Vyronit nostalgickou slzu diváka vzpomínajícího při projekci na zlaté dětské časy. Nezazlívám mu to, filmy jako je tento mají jistě své kouzlo a z hlediska životních hodnot i svou cenu, ale více než 1* prostě dát nemohu. Jednoduše řečeno jsem se zkrátka nudil. Má averze na děti s tím nemá co dělat. Např. naše Pány kluky shledávám za kvalitní film. Chyba bude nejspíš ve mě, ale to mi nebrání prohlásit, že tahle rádoby vtipná záležitost je sračka. ()

Reklama

lobo87 

všetky recenzie používateľa

Možno je na škodu, že ako prvú som videl Barratierovu verziu z roku 2011, pretože v porovnaní s ňou mi prišiel originál trošku menej emotívný, čo asi spôsobil fakt, že v dvojke sa pracuje s motívom vojny. Napriek tomu si myslím, že vďaka skvelým detským hercom ide o veľmi príjemnú rodinnú komédiu... 65% ()

hrona 

všetky recenzie používateľa

Výborný film, po letech jsem ho znovu viděl a jsem opět velmi nadšen. Píseň, ,, že mám v kalhotách díru jak trám,, i slavná věta, která zde stále zaznívá, a to nemluvím o skvělém objasnění postu velitelle, zkrátka paráda. Dílko, které jsem nejdříve četl, a teprve poté viděl a kde se filmaři trefili do mé fantazie. ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

[2,5*]     "Keby som to bol vedel, tak by som sem nechodil."     Tešil som sa na toto staršie dielo režiséra výborných filmov Oteckova sláva (1990) a Mamičkin zámok (1990), lenže vzhľadom na veľmi štedré hodnotenie na ČSFD (85%, 360. miesto) neboli moje očakávania naplnené. Je to hlavne príliš detské, bez nejakej významnej pridanej hodnoty (ktovie, ako by som to vnímal, keby som to videl ako dieťa). Tie chlapčenské vojny ma jednoducho príliš nebavili, a to je na nich postavený takmer celý film. Ani herecké výkony detských hercov nie sú žiadna sláva, predstaviteľ hlavnej role vodcu bandy Lebraca je dokonca vyslovene drevený. Nájde sa ale aj pár svetlých výnimiek, ako je napríklad celkom zlatý predstaviteľ malého Gibusa (10-ročný Martin Lartigue). Je to inak celkom milé dielko, istý pôvab mu nemôžem uprieť, ale to hodnotenie na ČSFD vnímam ako dosť premrštené (pre porovnanie, hodnotenie na IMDb je výrazne nižšie (7,4)). Chápem to tak, že u mnohých používateľov silne zaúradovala nostalgia, a tak si nevšímajú, ako toto dielo zostarlo.     "To by sa malo zapiť. Poďte sem, je tu dosť pre všetkých." ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (6)

  • Postava Petita Gibuse (Martin Lartigue) se tak proslavila v Japonsku, že po něm pojmenovali značku čokolády. (sator)
  • Film měl problém ve Spojených státech kvůli nahým scénám, které šokovaly americkou Ligu ctnosti. (sator)

Súvisiace novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (viac)

Reklama

Reklama