Reklama

Reklama

Himaláje

  • Česko Himaláj - Karavana (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Režisér pri tvorbe svojho celovečerného debutu využil skúsenosti, ktoré nadobudol ako fotograf pre National Geografic v odľahlých končinách Nepálu. Príbeh filmu sa sústredí na život obyvateľov nepálskych hôr žijúcich podľa starých tradícií v kmeňovom zriadení. Je nielen fascinujúcim hraným etnografickým dokumentom o unikátnej, do seba uzavretej, sebestačnej a tradičnej komunite, ale aj takmer mytologickým príbehom o boji nového so starým, osudu so skutočnosťou, priateľstva s nenávisťou. Vyniká nesmiernou fotografickou krásou, značnú pozornosť venuje vykresleniu rituálov a zvyklostí obyvateľov osady. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (106)

Galadriel 

všetky recenzie používateľa

Film, který ukazuje život Himálajských domorodců tak, jak snad ve skutečnosti vypadá (působil na mě velmi opravdově), podpořen úžasnou kamerou snímající nádherné scenérie a podmanivou hudbou. Neřeší nic zásadního, jenom se nám snaží ukazát tradice, těžkosti i všednodenní starosti lidí z vesnice, kteří rok co rok vyrážejí s karavanou jaků do dalekého údolí, aby vyměnili sůl, které mají dostatek za obilí, kterého sami nemohou vypěstovat ve svých končinách dostatek. ()

Radyo 

všetky recenzie používateľa

Velmi neobvyklý film, zachycující alespoň krátký náhled do života domorodých obyvatel pohoří Himaláj. Mám za to, že většina herců byli skuteční domorodci, protože ve svých rolích občas vypadali až příliš skutečně. Film byl po zásluze oceněn dvěma Cézary a patří mezi to lepší, co v Evropě koncem 90. let vzniklo. ()

Reklama

Karush 

všetky recenzie používateľa

Himalaya vyrozpráva príbeh na 10 minút za 108 minút. Prekrásne oblasti a fantastické zábery máme možnosť vidieť, pričom od takéhoto príbehu očakávané múdrosti dostávame. Ale bolo z toho všetkého cítiť režisérovu dokumentárnu minulosť, čo veľmi poznačilo celkovú úroveň filmu. Himalaya je určite film, ktorý ostane ešte dlho v pamäti, ale skôr kvôli bravúrnej hudbe a záberom ako kvôli samotnému príbehu. Jednoducho povedané je to viacej krásny film ako dobrý. Podobné filmy: Nanouk, The Naked Prey, Dersu Uzala. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Krásny film, ktorý v záplave obvyklej produkcie pôsobí osviežujúco, ako nechlórovaná voda z himalájskych bystrín. Neviem, či ho nazvať dramatizovaným dokumentom alebo zdokumentovanou drámou. To ani nie je dôležité. Dôležité je, že 108 minút sledujeme drobné radosti i vážne problémy v živote nepálskych horalov. Neskutočná kamera a mystická hudba vytvárajú rámec autentickému zápasu o vplyv a moc vo vnútri kmeňa, ale nezriedka aj zápasu o holé prežitie v drsnom prostredí veľhôr. Takže nečakajte rozprávku o tom, ako Pasang s Norbom a jakmi prešli sedmoro hôr a sedmoro údolí, až uvideli po prvýkrát v živote strom. ()

Bobek15 

všetky recenzie používateľa

Vždy ma uchvátia filmy, ktoré mi umožnia nahliadnuť do iných kultúr, ktoré sú svojimi tradíciami a spôsobom života tak nesmierne vzdialené tej našej (pritom však nemám na mysli iba tú vzdialenosť v kilometroch). Tento film ponúkol nahliadnutie do života domorodého kmeňa v Himalájach, ktoré bolo tak autentické, že by sa až zdalo, akoby kamera chodila pomedzi tých ľudí počas ich bežných dní, pričom oni o nej ani nevedia. Himalaya je unikátny hraný dokument, obsahujúci okrem dychberúcich lyrických záberov, ktoré verne dopĺňa hudba s príhodným hlavným motívom, aj fascinujúci príbeh o rodine, priateľstve, boji o prežitie, či sile nevzdávať sa. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (6)

  • Francouzský distribuční název filmu lze přeložit jako "Himaláj: Dětský vůdce". (Tristan Rafael)
  • Film se natáčel přes devět měsíců v horských oblastech Dolpa, kam se lze dopravit pouze pěšky. (Tristan Rafael)
  • Režisér Éric Valli, ač francouzské národnosti, žije v Nepálu, který mu byl inspirací pro snímek už od roku 1983. (Tristan Rafael)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené