Reklama

Reklama

VOD (1)

Film Posledný prípad Sherlocka Holmesa prináša nový pohľad na svetovo najznámejšieho detektíva. Príbeh je zasadený do roku 1947. Starnúci Sherlock Holmes sa vracia zo svojej cesty do Japonska, kde sa pri hľadaní vzácnych rastlín so silnými regeneračnými schopnosťami stal svedkom skazy spôsobenej jadrovou vojnou. Teraz si užíva odpočinok vo svojom odľahlom vidieckom domčeku na pobreží, kde žije iba v spoločnosti gazdinej a jej dospievajúceho syna Rogera, a svoje posledné dni napĺňa chovom včiel. Holmes, ktorého pomaly začína zrádzať pamäť, vkladá do chlapca všetky svoje nádeje pri rozpletení okolností prastarého nevyriešeného prípadu, kvôli ktorému musel odísť do dôchodku. Zároveň túži získať odpovede týkajúce sa tajomstva života a lásky - skôr, než bude príliš neskoro. (TV Markíza)

(viac)

Videá (7)

Trailer 3

Recenzie (175)

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Kdekdo by mohl naznačit, že už je trošku přesherlockováno. Já bych však namítl, že pokud tvůrci přijdou s originálním tématem a nebude se jen vařit s vody, nemám s filmem problém. To je i příklad nového postaršího Holmese, kterého se brilantně ujal Ian McKellen. Film má tři časové linie a ačkoliv je asi půlku filmu nejasné, jak vlastně zapadají do sebe, v závěru se vše krásně propojí a 93letý Sherlock dokáže i zapůsobit..70% ()

StanislachKo 

všetky recenzie používateľa

Chce to poriadnu dávku trpezlivosti, aby si človek uvedomil nakoľko je to kvalitne natočený, ale predovšetkým a nadovšetko NAPÍSANÝ film. Našťastie som si ho pustil zrovna v tomto svojom trpezlivom móde. A dotkol sa ma. Aj keď nemám nič proti uleteným výplachom Guya Ritchieho (vlastne si na nich dosť fičím...), toto je ako taký "pohľad za oponu" postavy, s ktorou sme sa ochotne a radi stotožňovali v neskutočnom kvante variácií. Ďalším recyklátom sa vôbec nebránim, ale inakosť aj keď na úkor zábavnosti som vskutku uvítal. Aj napriek celý čas prítomnej melanchólie vyvierajúcej najmä z McKellenovho uvedomelého a skúseného herectva. Pretože pri filme som vždy radšej všetko len nie smutný. Modré hodnotenie plne chápem, možno by som s ním aj súhlasil... Keby som to vzhliadol v iný deň a inom rozpoložení. ()

Reklama

maddy 

všetky recenzie používateľa

Mr. Holmes ponúka značne odlišný pohľad na slávneho detektíva a zaujímavo sa pohráva s mýtom okolo jeho osobnosti. V podstate ho poľudšťuje a robí z neho obyčajnú postavu, ktorá sarkasticky naráža na to, že slávny klobúk nikdy nenosil a množstvo týchto „mýtov“ sú len literárne výmysly pre spestrenie čitateľovej fantázie. Vo filme tak ani nejde o žiadnu kriminálnu zápletku alebo vyšetrovanie zložitého prípadu (pokiaľ nepočítam tých pár mŕtvych včiel), ale jedná sa o drámu o starnutí a senilite, ktorá človeku strpčuje života a je v podstate jedno, či tým človekom je Sherlock Holmes alebo ktokoľvek iný. Samotný príbeh však nie je obzvlášť prepracovaný a skôr sa jedná o obyčajné nostalgické spomínanie človeka na jeho predošlý život bez nejakých výrazne vzrušivých momentov, bez jediného prekvapenia alebo akéhokoľvek zvratu. Film nefilozofuje, nezaoberá sa hlbokými myšlienkami, ani neponúka výrazný pohľad do psychiky starnúceho človeka, respektíve človeka ktorý senilnie. Iba si to tak celé pomaly a neškodne plynie k záveru a vo výsledku Mr. Holmes síce neurazí absolútne nikoho, no vyslovene nadšený z toho asi tiež nikto nebude. No byť tu niekto iný než Ian McKellen a jeho do bodky precízny výkon stratil by film väčšinu kúzla. CELKOVO: 3* (6/10) ()

VenDulin85 

všetky recenzie používateľa

Čekala jsem trochu propracovanější (více strhující, dechberoucí, s nečekanou pointou přicházející...) zápletku, kterou tam pracující senior Holmes řešil, ale člověk nemá čekat. Celý snímek působil melancholicky, ale přesto zajímavě a uvěřitelně. Dvakrát od různé osoby zazní smutné "myslel jsem, že mě zná líp", které evokuje osamělost, když nás nikdo nechápe. Na celovečerák do kin odvážné, ale Ian a spol. to utáhnout dokážou, co mě jen lehce vytáčelo, byly ty přechody ze vzpomínek z minulosti do přítomnosti, protože... dějová linka minulosti se mi zamlouvala víc. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý Condon stavia na pomalosti a tichosti. Retrospektívy tu majú veľkú dôležitosť a stoja oproti logickosti a faktom. Niektoré úmyselne zamlžujú skutočnosti, alebo ich predostierajú v rámci nových faktov v rovine súčasnosti, kde má pán Holmes 93 rokov a bojuje so svojou senilitou a hľadá vraha svojich včiel. Film si síce vyžaduje divákovú pozornosť a je to tiež iný pohľad na literárnu legendu pohrávajúci sa s mýtom osobnosti Sherlocka Holmesa. Zároveň je to ale citlivý príbeh o uzatvorení všetkých nezodpovedaných otázok. Koniec je prekvapivo emotívny a veľmi dobre manipulujúci sentimentom bez toho aby to vadilo. McKellen podáva výborný výkon. Jeho anglický gentleman vs senilný dedo sa radia k jedným z najpôsobivejších vyobrazení určitého charakteru aké som videl, pričom som aj veľký fanúšik zmeny z Gandalfa Šedého na Gandalfa Bieleho. Citlivý, dobre zahratý a filmársky obstojný kúsok. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (9)

  • Philip Davis, který ztvárnil inspektora Gilberta, se dříve objevil v jedné epizodě seriálu Sherlock (od r. 2010), kde hrál řidiče taxi. (oje)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně v Sussexu a Londýně. (Adusa68)

Reklama

Reklama