Reklama

Reklama

Amakusa Širó Tokisada

  • Japonsko 天草四郎時貞 (viac)

Recenzie (10)

Rattlehead 

všetky recenzie používateľa

Povedený film. Už úvodní asi šestiminutový záběr bez střihu mě celkem navnadil, kamera a vizuální stránka jsou vůbec na vysoké úrovni. Herci rovněž nezklamali a občas řvou jako o život (což k tomuto druhu japonských filmů prostě patří). Zajímavý je i příběh o pronásledování křesťanů v Japonsku 17. století. Hádám, že v zemi vycházejícího slunce asi mnoho filmů o křesťanství nevzniklo. Toto náboženství začalo do Japonska pronikat v 16. století, zejména katolictví. Poměrně rychle se šířilo, potom se ale proti němu rozhodly zakročit vládnoucí vrstvy a také začaly prosazovat izolaci od západního světa. Dnes tvoří křesťané zhruba jedno procento japonské populace... Od režiséra Óšimy už můj třetí snímek a zatím mě nezklamal ("Korida lásky", "Obřad"). ()

stub 

všetky recenzie používateľa

Zajímavý příběh ze 17.stol. o povstání křesťanů na Kjúšú. Film je natočen podle skutečnosti a jeho výpovědní hodnota je nesmírná - obtížné počátky křesťanství v Japonsku, kolaborace misionářů s místními mocnáři a bezvýchodnost situace pro obyčejného člověka, to jsou jen některá z poctivě vyobrazených témat. Přes minimum explicitnějších scén je film svým vyzněním poměrně brutální. Zmínit lze též vynikající hudbu, do filmu velmi vhodně a citlivě zakomponovanou. Herecky se žádné velké koncerty nekonají, jednoznačně nejzajímavější výkon podává Rentaro Mikuni jako malíř, tradičně dobrý je i megaproduktivní Kei Sato, Otomo a Okawa svůj (byť slušný) standard nepřekračují.. ()

Reklama

Arkanoid 

všetky recenzie používateľa

Historický, feudálny vojnový film od Oshimu. 1637, Kyushu, boj proti kresťanom v Japonsku. Začíname prepadom stretnutia sa chlapov - kresťanov. Máme tam napínavé scény a únos mladej tehotnej ženy. Zobrazuje celý interiér, ktorý je väčší aj ako 6 metrov a ku postavám sa vôbec nepribližuje, takže nevieme, kto je kto. Kamera sa začne približovať až po osamení kresťanov v spoločnej modlitbe. Rebéliu vedie charizmatický mladý líder Shiro. Práve pri stretnutí s jeho ženou využíva Oshima viac umelecké nasvieitenie čiernobieleho filmu a scéna s ministromom a krami vyzerá ako z fantasy rozprávky. Spoznávame aj šľachtu a maliara maľujúceho domáceho pána, pritom s ním nervózne diskutujúceho o jeho provokatívnych poznámkach, po ktorrých nesprávnej interpretácii by mohol prísť o hlavu. Je to Shirov možný svokor Emosaku, hraný Rentarom Mikunin, ktorého výkon je asi najlepší z hercov tohto filmu. Je požiadaný urobiť obraz nasilu vyzlečenej kresťanky. Za tým nasleduje akoby obraz krajiny, ale ľudia, zobrazení ako skoro malé bodky, sa predsa len hýbu. Scéna Shira utešujúceho znásilnenú milú je dojemná, jej podporenie napíanvou hudbou však veští krutú pomstu. Napätie medzi postavami, vydieranie Shinbeia, aby sa pridal na jednu alebo druhú stranu, či nútenie maliara maľovať brutálne scény vytvárajú slušný príbeh a tempo. Stretnutie sprisahancov túžiacich po spravodlivej pomste je snímané tiež plíživou kamerou, akoby ich charaktery boli pokrivené. Pomätenie Emosakua je zobrazené príliš z diaľky tak, že vidíme celé jeho telo aj telo jeho dcéry od hlavy po päty a prichádzame tak výraz jeho tváre. Scéna jeho neskoršej smrti je nasvietená ako zo sna. Akoby sa na jeho vraha presunulo jeho šialenstvo. Príbeh je o povstaní, no akčné scény nie sú úplne dobre natočené, pokiaľ porovnávame s dneškom, tiež šermiarske umenie prítomných hercov mi nepripadalo zaujímavé. Film tak prichádza o veľmi dôležitú časť, ktorá by ho spravila nesmrteľným. Ostáva tak veľmi kvalitná umelecká stránka. ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Šimbarské selské povstání z přelomu let 1637/38. Bohužel zde nedovedu posoudit vliv křesťanství, ale nějak to připomíná selské bouře na našem území v přibližně stejné době (1680). Uvádění do kontextu s husitským hnutím (viz raroh *****) mi nepřipadá patřičné. Ale otázka vzniku a zániku selských rebelii, je přesto zásadní. Sotva si dokážeme uvědomit nesmírnou bídu a zoufalství, která hnala rolníky do předem prohraných bitev (i v tomto filmu taková úvaha zazní) - a samozřejmě zpupnost šlechticů (na celém světě), kterými se dnes zabýváme jako nositeli kultury a civilizace, pro jejichž pra-pra-dědy však měl život sedláka cenu králíka. Film ovšem není jen genezí povstání , ale obsahuje řadu velice pečlivých charakteristik postav (třeba malíř Uemonsaku), které výrazně podtrhuje skvělá režie a kamera. Zvláštní a nečekanou úlohu tu hrají holandští misionáři – ale tak je to vždycky, když se chce chudák postavit na nohy, panskou koalici není třeba svolávat... ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Historický epos mapuje udalosti Šimabarského povstania v Japonsku v 17 storočí. Snaží sa o podrobné vykresľovanie kresťanského povstania ( samotná myšlienka kresťanstva je silne zastúpená ) ale tak, aby sa neznalý divák nestratil v deji a postavách, čo sa aj darí. Viacej ako postava samotného vodcu rebelov Amakusa Shiro sú zaujímavejšie postavy maliara a hlavne samuraja pulzujúceho medzi obomi tábormi. Óšimov snímok je zaujímavý námetom a filmárskym spracovaním, ale predsa len nedosahuje úrovne iných japonských historických filmov. ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama