Reklama

Reklama

Mokrina

(festivalový názov)
  • Česko Mokřina (festivalový názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

V 80. rokoch, na južnom cípe Španielska, v odľahlom a bohom zabudnutom meste, z ktorého by najradšej každý utiekol, vyčíňa sériový vrah mladých dievčat. Do krajiny, ktorou sa nocou rozlieha široko-ďaleko iba žabí škrek, prichádzajú dvaja detektívi z Madridu, aby pomohli prípad vyriešiť. Po tom, čo sa nájdu zohavené telá dvoch nezvestných sestier, ktoré ležali vo vode močarísk niekoľko dní, budú musieť Juan (Javier Gutiérrez) a Pedro (Raúl Arévalo), vyšetrovatelia s úplne nezlučiteľnými povahami, spojiť sily a vraha dolapiť. Musia to stihnúť ešte predtým, než sa začne obdobie žatvy a nezvestných bude ešte viac mladých dievčat... (sochoking)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (220)

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Nebývale působivé genius loci "španělsko-louisianského" zapadákova jdoucí ruku v ruce se znepokojivou atmosférou v thrilleru o dvojici nedůvěřujících si detektivů v temné "fincherovské" kriminálce, která je stejnou měrou o případu brutálních vražd mladých dívek jako o nich dvou samotných, jejich démonech i době těsně po Frankově režimu. Vizuálně vypiplané (svrchu snímaný záběr na nekonečné padající provazce deště!), skvěle zahrané a také bohužel čím více blížící se závěru, tím více průběhem i vyzněním poněkud žánrově ohranné a viděné již bezpočtukrát jinde, byť ne nutně vždy i takto kvalitně. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Drsná detektívka skôr severského, než španielskeho strihu. Áno, máme tu odkazy na nedávno skončenú Francovu éru (mám na mysli rok, kedy sa odohráva vyšetrovanie), ale prípad je tak všeobecný a zameniteľný, že je to v podstate jedno. No a samotný záver mi v tom dal celkom za pravdu, prípad sa nijako zvlášť nespojil so šokujúcim zistením o jednom z vyšetrovateľov a ani so stávkami miestnych robotníkov. Mimochodom mi to ani príliš nepasovalo do detektívovej zaangažovanosti do prípadu a snahy o dolapenie páchateľa, s prejavovaným násilím už viac, ale to zase celkom patrilo k veci. Samozrejme ide o solídnu, nadpriemernú trilerovú záležitosť, takže som chvíľami rozmýšľal aj nad vyšším hodnotením, čiže tesne po dopozeraní by to bolo za štyri, deň po už len za tri a pol. 70% ()

Reklama

Freemind 

všetky recenzie používateľa

Nevšední kombinace temného thrilleru a vyprahlé, sluncem vysušené španělské vesnice. Dvojice detektivů se musí poprat nejen s brutálními vraždami mladých holek a pletencem vztahů mezi obyvateli prašného zapadákova, ale taky se stíny vlastní minulosti. A byla by to průměrná krimi, kdyby ji neopepřila retro atmosféra, většinou hezký, místy úchvatný vizuál a hlavně několik intenzivních scén s kultovním potenciálem (noční honička, závěrečný hon v rákosí). Jo, a horda něžných hipísaček. Me gusta. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Minimálny ostrov” , španielsky a vidiecky, s dostatočnou vlahou, ale najmä s bohatou mokraďou, so samými húštinami, ale na úvod i s dvomi zmrzačenými mŕtvolami dvoch sestier, ľahkých dievčat, ktoré ešte pred smrťou, stihli nafotiť pikantné akty, a k tomu si taktiež pridajte aj dvoch fúzkatých a výstredných detektívov s neobyčajnými vyšetrovacími metódami, ktorí prichádzajú vyšetriť tento extrémne ohavný čin, kedy sa to postupne začína čoraz viac celé zamotávať, že postáv akosi neustále pribúda a síl zase strašne odbúda, hlavný podozrivý s puškou už v bielom Citroëne Dyane 6 s ešpézedkou SE-8348-T, na nich dávno číha, či aj záhadný muž v sombrero sa na všetky prizerá, keď ruku k dielu priloží i fotograf, no iba jeden človek skončí na odvetu - chladnokrvne dobodaný, alebo drogoví díleri sa na všetko z diaľky iba prizerajú, kedy tých zainteresovaných jedincov je oveľa viacej, než si dokážeme vôbec pripustiť, sme v retro roku 1980, päť rokov po poslednom výdychu diktátora Franca, že všadeprítomná, depresívna nálada by sa dala doslova pokrájať na najmenšie franforce... / Povedal by som, že som bol ešte vo väčšom rozpoložení, než naše postavy. Myslel som si, že film ovenčený desiatimi Cenami Goya zo 16. nominácii ! , bude mať aj takú váhu, ale namiesto toho som zažíval samé, rozporuplné reakcie, preplnené chaotickým vnímaním filmovej (fikčnej) reality. Prakticky sú ekvivalentom na americké Oscary, no nezakladajú sa až tak na kvalite, ako som očakával, skôr prevažuje kvantita, t. j. veľa ocenení versus (nad)priemerný kinematografický počin. Asi som príliš náročný divák, než aby som sa opäť nechal opiť filmovým roškom za pár centov. I napriek všetkým mojím negatívam, film nie je až taký zlý, ako sa môže zdať. Jednoducho mi nesadol, ako stavba, t. j. spôsob, akým bol postavený/nakrútený, i keď som si niekedy všímal pôsobivý vizuál. Architekt/Režisér Rodríguez sa extra snažil zapôsobiť, no na mňa to ani zďaleka neplatí ! ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Stokrát povedané je naozaj pravdou, ide o španielsku verziu Temného prípadu. Takže výborná atmosféra, pomalé tempo. Lenže na úkor toho tu chýba záživnosť a hlavne nejaké dejové výkruty, prípadne nečakané odhalenia. Tu to absentuje. Proste prišli dvaja detektívi, vyriešili to, čo tušil dávno každý, a pobrali sa domov. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Národnom parku Doñana. (hanakonochi)

Súvisiace novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (viac)

Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky… (viac)

Reklama

Reklama