Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový názov)
Trailer 1

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (430)

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Strašidelnosť na plný počet hviezdičiek zráža jednak nesympatická atmosféra, čo je čisto môj subjektívny problém, hlavne však premúdrelé dieťa. Ten chlapec vynikal nielen manuálnymi zručnosťami (Sám doma a strašidlo), ale tiež úrovňou empatie, ktorá by zahanbila aj renomovaného psychológa. Keď Samuela vlastná matka naháňala po dome s nožom, povedal jej: "ja viem, že ma teraz nemáš rada, ale ty za to nemôžeš, bráni ti v tom Babadook"... ()

heyda 

všetky recenzie používateľa

Je zde znát, že to točila ženská. Má to víc psychologický podtón, má to několik opravdu skvělých a netradičních scenáristických míst, ale bohužel to má taky duchařskou dějovou linii, která je naprosto zbytečná! Žádný Babadook nebyl vůbec potřeba (nudil, neděsil), stačilo jen pracovat s psychopatickou matkou a hyperaktivním dítětem a mohl z toho být 1000x působivější horor. Ta duchařská BUBUBU linie film strašně táhla dolů do průměru a zamrzí to, protože režisérka se nebojí vymyslet dobrý dialog a navodit drsnou atmosféru jí taky nedělá problém. Na začátečnici fakt super výkon, ale na pořádný horor si asi ještě budeme muset počkat.... 55% ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Ovdovělas? Zlobí kluk? Hrozí nervů zhroucení? To nic když u dveří ťuk ťuk ťuk, dělá už pan Babadook… Atmosférické, nenápadně oscilující mezi žánry, precizně zahrané včetně dětské role a celé postavené na symbolice (boj s žalem a ponechání si jeho zbytků i po smíření viz. závěrečné krmení). Jennifer Kent svůj devět let starý kraťas „Monster“ dovedla k dokonalosti. Když o něčem autor Exorcisty prohlásí, že je to nejděsivější film jaký kdy viděl, neměla by se jeho slova brát na lehkou váhu.. P.S.: Mít pod postelí bubácký tandem Suckablood a Babadook - zásadně tam nevysávám a před spaním ani...muk.. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Ťažký psychedelický horror s minimom hercov, veľkým domom plným tmavých kútov a všadeprítomným desom. Nízkorozpočtový snímok rozohráva silnú schizofrenickú partiu, kde nikdy nie je jasné, čo sú predstavy a skutočnosť. Natočené je to vynikajúco, napatie je rovnomerné a strašidlo Babadook má vysoký potenciál... Problém mám so záverom, jeho nejednoznačnosť ma trochu vytočila. Ozdobou sú herecké výkony matky a syna, ktorí bez problémov utiahli celý film. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Režisérka Jennifer Kent má očividne vo veľkej obľube obľúbený Horror The Shining Stanleyho Kubricka,z ktorého doslova cituje,alebo Jennifer urobí ženskú verziu Jacka Torrenceho,kde hlavná postava Amelia žije so synom samá v dome,keď po prečítaní ilustrovanej knižky Babadook sa do Amelie prevtelí samotný strašiak Babadook,ktorý ju privádza do šialenstva.Ako si listuje túto knižku,tak text a obrázky ju desia,pričom zobrazované účinné intenzívne násilie sa začne zmocňovať tejto vystresovanej ženy,ktorá stratila muža po autohavárii,vtedy sa narodil Samuel,odvtedy je extrémne živé dieťa,ktoré si podomácky vyrába zbrane,ktoré jeho okolie nemôže vstrebať,chalan,ktorý sa nevie spratať do kože,taký malý spratek...Amelia pracuje v domove dôchodcov,je taká preťažená,že sa nevyspí zo Samuela,berie si prášky na spanie,vtedy má „živé sny”,kde samotný Samuel takisto užíva sedatíva.Materinská láska sa začne radikálne meniť.Snímok stavia na hrôze a desu z neznámeho,psychologické pracovanie s postavami sa stupňuje,čím viac je atmosféra skľúčenejšia,tým sa dá napätie krájať.Strih je vzorný svojej téme,vďaka tomu som sa naladil na pôsobivé dianie,ktorého som sa nenabažil podľa svojich predstáv.Ale určite stojí za videnie! ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama