Reklama

Reklama

Diplomová práca

  • Česko Diplomová práce (viac)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (260)

Tomco 

všetky recenzie používateľa

Prakticky by som sa mohol len podpísať pod komentár Rob Roya. Identické pocity pretrvávali aj vo mne. Škoda, pretože námet volal po niečom oveľa prepracovanejšom a zaujímavejšom, ako je tomu v skutočnosti. Spočiatku moje hodnotenie lietalo medzi 3-4, čím ďalej som bol však čoraz viac otrávený a znechutený. Odpustím hocičo, ale toľko nelogických postupov, scenáristických dier a divného správania postáv už nie. 50%, keď prižmúrim všetky oči, ruky, nohy.. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Tie tri hviezdičky svedčia skôr o tom, že som starý dobrák, než o tom, že Diplomová práca je nadpriemerným filmom. Do dramatického oblúka začínajúceho túžbou vidieť deleného samovraha až po kalkulovanie so zvedavosťou divákov vidieť "čo to ten snuff vlastne je" sa dal vtesnať napínavý príbeh. To by tam ale nesmela hrať herečka, ktorá okrem výzoru obete nemá čo ponúknuť, scenár by nemohol napísať niekto, kto pri písaní netuší, čo napísal na predchádzajúcich stranách a Amenábar by nesmel trpieť predstavou, že čím bude film dlhší, tým bude aj lepší. Napriek zlým vstupných predpokladom sa podarilo nakrútiť niekoľko kvalitných scén, ktoré však nezaistili vznik kvalitného celku. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Hra s možnosťami. Hra na mačku a myš, počas ktorej vyľakaná myš neustále zisťuje a zároveň spochybňuje, že kto vlastne je a kto nie je útočiacou mačkou lačne si brúsiacou na ňu driapy. Nad logikou filozofujúcich kecov o publiku, vyžadujúcom si potrebu širšej výroby snuff filmov nemá veľký zmysel uvažovať, nakoľko v reáli ide o veľmi úzko profilový tovar s minoritným dopytom. V rámci filmu išlo len o vedľajšie, nie vcelku dotiahnuté záležitosti, podávané s nádychom kritiky násilia v masmediálnom priemysle. Často sa opakujúcu výčitku - "Prečo tá blbá káča nešla na políciu?" neberiem, pretože každý dotyk s políciou predstavuje zároveň ohrozenie a paranoickú podozrievavosť "orgánov stráženia zákonnosti". Prípadný oznamovateľ si teda trikrát rozmyslí, do čoho pôjde a koho vlastne udá. Zároveň v tomto prípade šlo podľa mňa o jeden z možných variantov divákovi naservírovanej hry možností. ()

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

Největším tahákem tohohle thrilleru pro mě bylo jméno 'Ana Torrent'. Moje nejoblíbenější dětská herečka (El espíritu de la colmena, Cría cuervos) si ovšem tentokrát zahrála v trochu jiném žánru... Chtěl jsem být objektivní a hodnotit tenhle film s přihlédnutím k jeho stáří (skoro 20let), ale nedokážu se ubránit kritice za tu spoustu šablonovitých klišé... Třeba když Ángela na prvním útěku před Boscem opustí univerzitní chodby plné lidí a běží kamsi do sklepních katakomb. A vysportovaný frajer je nejdřív deset metrů za ní, aby na ni za chvíli ztrácel už několik vteřin, i přes její lomcování klikami, bloudění a pády... Nebo scéna s Chemou a sirkami v podzemí - šel by opravdu někdo v téhle situaci (poloprázdná krabička sirek) rychlostí 1 sirka na pár metrů? A spousta jiných podobných momentů. A to ani nemluvím o obligátním 'nepochopitelném chování postav'. Takovéhle debilizování diváka mě fakt unavuje; užívám si hloupá klišé třeba v prvoplánově hloupých vyvražďovačkách, ale v "seriózním" thrilleru mi vadí. A navíc ta praštěná zápletka (sklad a střižna snuff filmů je kdesi ve sklepě univerzity, kde se doličný materiál válí v nějaké komoře v papírových krabicích). A dál - obě dvě filmové mrtvoly jsou asi těmi nejmizerněji zahranými filmovými mrtvolami jaké jsem viděl (obě se totiž evidentně hýbají). Zkrátka Tesis na mě působí příšerně amatérsky a zastarale, jsem už holt zmlsaný novodobou španělskou produkcí. Slabé tři. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Los perfectos sorta del horror espagnol. Amenábar má kvalitnú prácu s kamerou, zamotaný scenár a hustú atmosféru v krvi, a s Anou Torrent a Eduardom Noriegom rozohráva nebezpečné pátranie po vrahovi dievčaťa, o ktorého smrti doteraz nikto ani nevedel... Napínavé na každom centimetri, s kvalitným obrazom a zvukom, po formálnej stránke niet čo vytknúť. S pohľadom na skutočnosť, koľko mal vtedy Alejandro k dispozícii prostriedkov, výnimočný film, ktorý si musel poradiť sám. A podarilo sa. 80% ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (12)

  • Na soundtracku se vedle Mariana Marína skladatelsky podílel i sám režisér Alejandro Amenábar. (hippyman)
  • Rozpočet filmu byl 116 miliónů peset (asi 696 tisíc euro). (gattaca)
  • Film Diplomová práce byl nominován na 8 cen Goya. Získal jich nakonec 7: za nejlepší film, nejlepší začátečnickou režii („Mejor dirección novel“ - Alejandro Amenábar), nejlepší herecký objev v mužské kategorii (Fele Martínez), nejlepší původní scénář (Alejandro Amenábar), nejlepší produkci (Carlos Bernases), nejlepší střih (Mª Elena Sainz de Rozas) a nejlepší zvuk. (Estrecha)

Reklama

Reklama