Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Do mesta, strateného kdesi na konci sveta, sa opäť vracia babie leto. A spolu s ním sa z výkonu trestu vracia Biely. Po desiatich rokoch väzenia prichádza domov do Košíc iba kvôli jednému. Pomstiť sa za svoju ukradnutú česť, rodinu aj mladosť. A začína sa divoká jazda ešte divokejším východom, miestnym podsvetím, rómskym getom a bočnými uličkami priamo v srdci hlavného mesta slovenskej periférie. Asi prvý film z druhého najväčšieho mesta na Slovensku prináša na plátna kín exotickú a výbušnú zmes drsného humoru, napätia a akčných scén, v ktorých sa mieša krv s destilátmi, smiech so slzami a platený sex so spaľujúcou láskou. Dráma zo súčasnosti aj o bizarnom mikrosvete kriminálnej komunity, ako aj o pomeroch na okraji spoločnosti spája prvky filmových žánrov ako gangsterka, pulp alebo film noir. Sugestívne herecké výkony, mrazivá atmosféra, a predovšetkým silný príbeh podľa medzinárodne oceňovanej knihy, to všetko robí z nového filmu Babie leto udalosť, akú Slovensko ešte nezažilo. (Zdroj: http://www.kinema.sk/) (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (33)

Ephemeris 

všetky recenzie používateľa

Existuje na svete väčšia nepríjemnosť než cesta nočným vlakom na Slovensku? Ale áno, no a je to spišská borovička. Tu sa obidva elementy objavili už v úvodnej scéne a tak si vravím, ta ňe, to budze kvalitka... A o čo tu vlastne ide? Ta neviem. Oproti svojim štýlovým zahraničným vzorom sú slovenskí "mafiáni" fakt len prefajčení a upotení pózerskí sráči. Zato exotické Košice nesklamali atraktívnymi lokáciami, Luník IX nevynímajúc. Jedna hviezda navyše je za podrezané hrdlo neonácka Rastislava Rogela. ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

" Zrob mi účet, Laco !" Čo vlastne čakať od režiséra Devinskej reklamy na televíziu Joj? Zlepšenie? Prekvapivo. Babie leto je proti debutu o úrovne vyššie. Treba pochváliť. Hmm, pochváliť..? Mám chváliť Slovákov zato, že dokážu skopírovať žánrový film USA a dosadiť ho do cigošského geta? Snaha bola.. " Daj si pozor, čája! " Zato Bárta si pocty zaslúži, zopakoval postavu Krausovej nekonečnej, plagiátorskej telenovely, ktorou sa preslávil a tentokrát vážne, ako živú postavu. Drsné. Celkovo. Taký celovečerný videoklip Druhej strany. " Dámy a páni, poďte si vsadiť 20 eury " ()

Reklama

Havenohome odpad!

všetky recenzie používateľa

Immortalitas s lepším gradingom, ale s menej guilty pleasure momentmi, takže je to vlastne ešte horšie, lebo pri takýchto filmoch potešia len guilty pleasure momenty. Plne súhlasím s replikou jednej z postav, ktorá znela "Toto nie je film." Podobne ako v Immortalitas, aj tu sa dej na 20 minút naťahuje na 90, a aj to, čo sa vo filme udeje, postráda pevnejšiu logiku. Painov a Dezorzov rozprávačský talent je pekne hlboko pod bodom mrazu (stavím sa, že by nevedeli porozprávať ani príbeh O červenej čiapočke). Hlavný hrdina sa v jednom obraze bije ako paragán a v druhom vôjde nepriateľovi rovno do náručia. Tvorcovia si myslia, že s ich hrdinami sa bude dobre identifikovať, keď sa furt budú škrabať v rozkroku, pluť chrchle, prípadne sa vyštia do umývadla. Nepôsobí to drsne, pôsobí to trápne. Môže sa javiť, že Bárta hrá dobre, ale to len v tomto filme. Už na akejkoľvek okresnej prehliadke ochotníckych súborov, by ho nenáročné dedinské publikum vypískalo. V Babom lete mu však nikto nerobí konkurenciu, pretože zvyšok hercov len afektuje a fistuluje, ale nič iné sa vlastne s takými dialógmi ani robiť nedalo. Lepšia je len Gubíková, pretože častejšie ako otvára hubu, vystrkuje kozy. A vlastne to je horšie........................Rovnako je úplne mimo prirovnávať tento typ exploatácie k Tarantinovi, ako to urobil jeden všestranne nadaný estetik z nemenovaného mienkotvorného denníka. Tarantino vo svojich filmoch používa množstvo sebareflexívnych metód a preto má divák od násilia odstup, v Dezorzovom podaní je to len perverzný spôsob prezentácie, ktorý udiera na najprimitívnejšie pudy a hovorí divákovi, že zabíjať je vlastne cool. Akcia sa tu nijako nelíši od rekonštrukčných pasáži v Devínskom masakri, chýba len digitálna voda striekajúca z radiátora......................Úplne cez čiaru je obsadenie ľudí ako Rogel a hudba zakuklených rasistov zo Zóny A......................Opäť teda vyvstáva stará známa otázka. Drží snáď niekto komisii v AVF nožík pod krkom, aby podporovala takýto odpad, alebo im všetko nestihla preložiť tlmočníčka do znakovej reči? Je to síce len podprogram minimal, ale neznamená to snáď, že v menšom sa kradnúť môže. Na tom filme totižto nie je vidno ani tých 150 000 euro. Kto s mozgom v hlave je ochotný dať peniaze režisérovi, ktorý natočil rasistický Devínsky masaker, pózerskému spisovateľovi, ktorý nemá ani šajnu o filmovej scenáristike a producentovi, ktorému je vlastne jedno, čo štáb natočí, lebo aj tak to v kinách uvidí päť a pól človeka a jemu aj tak za rok prispejú na ďalší projekt. ()

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Keďže my (S)lováci v rámci kinematografie neoplývame potrebným komediálnym nadaním či patričným nadhľadom a na nakrútenie nejakého blockbusteru logicky nemáme potrebné financie a režisérske/herecké persóny, je takýto typ ponurého kriminálne ladeného thrilleru, situovaného do prostredia periféria, rádoby podsvetia a spoločenského odpadu v podstate správnou cestou. Babie leto síce miestami pôsobilo naivne a nelogicky, no kupodivu nie otravne či nudne a môžem povedať, že vo viacerých ohľadoch prevýšilo moje skromné očakávania. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

"Tágže: Ból som f sobótu na tákej dýze. Báby tam otrčáli silikonové prsiska, keď tancováli okólo tíči. Iní čavóvia a čáje tam fajčíli pri stóloch, ňjekédy aj pod stólmi. Riešíli nejakú pómstu, ále bolo to sáma nadáfka. Fšétcja vyberáli päťstoevrofky z igelitóvych sáčkof, machrováli. Navýše bol tam taky buzik v slnečných okuljároch - v nóci chápeš? - a ešte aj na dýze mal sluchádla v úšoch a tak divne po mne zazéral, chápeš? No nepačílo sa mi to nijáko. Na zachóde šermóval táky ciganísko s brítvof. Asi z Lunika. Pred klúbom čakáli ďalší čavóvia. Vyzerálo to ciBoha nebezpéčne a tag som sa zdekóval taxíkom dómof. " Zhruba takto na mňa zapôsobil celý film. Príšerne vyrozprávaná megasračka o pomste. Jediné, čo sa podarilo skvele, bolo vyobrazenie Luníka IX a atmosféra polosveta kšeftárkeho podsvetia, plného primitívnych rečí a namachrovaných mačov. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (16)

  • Na začiatku prichádza Biely (Alexander Bárta) do Košíc Rýchlikom 1613 Ružín (podľa hlásenia staničného rozhlasu), vonku je však deň. V čase natáčania i uvedenia filmu chodil tento rýchlik iba v piatok poobede z Bratislavy o 17:53 ako posilový, do Košíc prichádzal 23:45, teda vždy za tmy. (De Large)
  • Trezorové batožinové skrinky sa na košickej železničnej stanici nenachádzajú, boli dovezené iba pre natáčanie. (De Large)

Reklama

Reklama