Reklama

Reklama

Mária, kráľovná škótska

  • Česko Marie, královna skotská (viac)
Trailer 1

Mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala Mária (Saoirse Ronan) škótskou kráľovnou. V šestnástich pridala vďaka svadbe aj titul francúzskej kráľovnej, ale keď o dva roky neskôr ovdovela, srdce ju odtiahlo domov do Škótska. Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila otvorenému nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety (Margot Robbie), ktorej vládu odmietala uznať. Averzia to bola obojstranná, Alžbete Mária vadila nielen ako spurná rivalka, ale aj ako matka budúceho kráľa Jakuba. Anglická panovníčka totiž v tomto smere mala z mnoho príčin len mizerné vyhliadky. Na druhú stranu obe panovníčky spojovala ich izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka ktorému získali vzájomné pochopenie, dokonca aj rešpekt. Britské ostrovy však boli pre dve tak silné ženy príliš malé a obe to vedeli. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej, a ako veľmi to bude bolieť. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (108)

chelseaman22 odpad!

všetky recenzie používateľa

Bohužel jsem se nedostal tak daleko, abych se dozvěděl, jak celá ta šaráda dopadla, ale upřímně doufám, že Mary zemřela a při tomto brutálním aktu spravedlnosti dostatečně trpěla. Film je bezesporu hrdým představitelem mizerného scénáře, který se opírá především o sebevědomou Mary, kterou neví, co dělá, avšak snaží se to nedat najevo. odpad! Celosvětový příjem k 22. 2. 2019: $39,868,499, což je 1,59 násobek rozpočtu ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Britská divadelná režisérka Josie Rourke debutuje na poli hraného celovečerného filmu. Nakrútila vskutku zaujímavý, dobový snímok zo 16. storočia, z ktorého som nemal po skončení záverečných tituliek zrovna najlepší pocit. Nemyslím to ale z pohľadu filmového, ba by som ešte chcel podčiarknuť, že Josie obstojne spracovala túto historickú látku, kde boli veľké konkurentky - Škótska panovníčka Mária I. Stuartová a Anglická kráľovná Alžbeta I. Do kostýmov sa obliekli dve prospešné herečky, t.j. Saoirse a Margot sú pozoruhodné, i keď „ronanka” si takmer celý výpravný filmový počin “ukradla” takmer komplet pre seba. Skôr mám na zreteli politické zákulisie, v ktorom mi Stuartovna pripadala, ako nastrčená figúrka, s ktorou neustále v jej blízkosti niekto intenzívne manipuloval, čiže na rad prichádzal sled častých intríg, podrazov, a vedzte, že tu ste nemohli dôverovať absolútne vôbec nikomu z celého ansámblu, čo sa vám zdalo na chvíľu, ako v pohode, sa po čase zvrtlo v totálny neprospech hlavnej postavy, a tak som mal väčšinou nepríjemný dojem, ktorý vyvrcholil vo finále, keď už samotný úvod načrtol, k čomu sa neskôr schyľuje...? Alebo-napríklad : v jednej sekvencii, istú, vedľajšiu postavu, brutálne, bez servítky, viacerí, surovo dobodali nožom. STREDOVEK musel byť extrémne krutý. Game of Thrones je celý drastický, a tento film ? Ozaj nemá k tomu extra ďaleko. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Akože tie dynastické nezhody by sa dali veľmi pekne a svižne natočiť aj za pár minút. Chcem však isť na Oscara, preto nech to má 2 hodiny, rozpatlané všetky možné situácie, orgazmy, pôrody, opustené postavy, veľmi divné zlomenie postáv a samozrejme aspoň jednu bitku "armád". Nikdy ma tieto anglické dejiny nebrali a už vôbec nie keď sa nevedeli dohodnúť dve tvrdohlavé kráľovné. Ryšavé, bez duše. Ronanka ale veľmi v pohode, dobre namaskovaná, dobre zahrané, vedel som prečítať z tých jej veľkých očí emócie a niekedy stačilo aby len kývla hlavou a bolo. Margotka ani veľmi nemala čo hrať. Kostýmy ale boli veľmi fajn, dizajnéri sa pohrali. Nedovolím si odhadovať historickú presnosť, ale vizuálne vyzerali veľmi pekne. Makeupu tam veľa nebolo, preto postrádam význam nominačky. Rozhodne to ale nie je film na nudné nedelné popoludnie do telky. Tolko nudy by jeden neprežil. Mna to nebavilo, nedokázalo ma strhnúť ničím a bol som rád, že to skončilo. 2 z 5 ( CC, Eurodiera, BA ) ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

To už historický film môže natočiť aj imbecil s Nokiou s prídavným foťákom, čo o hodiny dejepisu ani nezavadil. Potom sa divíme, že sú ľudia sprostí, keď im do popredia dávame filmy s historickou arealitou, úplnými nezmyslami. V prvom rade sa vo filme stretnú dve postavy, ktoré sa samozrejme nikdy nestretli, poslali si len pár listov, ale ich rozhovor je vrcholom filmu. Hudba až nápadne pripomína zvučku Ligy majstrov. No a aby sme zas boli politicky trápne korektní, tak šľachtici sú černosi normálne z Mozambiku, slúžka nejaká Číňanka čo asi preplávala do Škótska cez Severný ľadový oceán, potom sa tam mihol nejaký teplý Maor hoci o Polynézii vtedy ani nechyrovali. Tomu sa ja teda nikdy nedokážem prispôsobiť, hoci môj sused to už dokázal a úprimne mu závidím. Postúpil až tak ďaleko, že minule sa desať minút striedavo pozeral raz na černocha, raz na belocha, a nedokázal ich od seba rozoznať. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Není mi úplně jasné, komu mělo být nejnovější historické setkání s královnami určené. Životy Marie Stuartovny a Alžběty I. inspirovaly už za jejich života nejrůznější dramatizace, fikce a jejich role v historii ostrovních království samozřejmě vzrušuje dodnes. S nástupem filmu se přidala další možnost, jak se znovu zabývat jednotlivými událostmi z jejich osudů. V našich končinách je dodnes velmi vlivné zpracování Schillera, Donizettiho nebo Zweiga. Před válkou Stuartovnu hrála Magda Sonja, Katherine Hepburn, za války Zarah Leander a po válce se dlouhý seznam ještě více rozšířil. Petr Weigl například jako Stuartovnu obsadil Magdu Vášáryovou a jako Alžbětu I. Kamilu Magálovou. Nicméně volba konkrétní předlohy nového filmu Josie Rourke je minimálně zvláštní, protože když se podíváme na Johna Guye a jeho Marii Stuartovnu: Vášnivé srdce hrdé královny, v originále My Heart Is My Own (2004), zjistíme, že jde ambiciózní historický román. A přesto na jeho základu vznikl ambiciózní film přinášející klasické drama současnému publiku. Natolik současné, že žádná menšina žijící v moderním západním světě není ignorována a i na ploše pouhých dvou hodin je prostor pro rehabilitaci různých ras a celé LGBT+ spektrum. Nakolik je to na úkor historické látky, to se snažíme pojmenovat už dnes, ale skutečné zhodnocení provede až další generace. Osobně považuju tyto změny za velmi rušivé, protože mnoho kapitol z reálných životopisů muselo být seškrtáno, aby mohla být prezentována ženská otázka, tolerance Stuartovny k homosexuálnímu úletu druhého manžela atd. V seriálu by na něco takového snad místo bylo, tady se pořád pohybuje jen ploše jediného filmu. Já sama si mnohem lépe vystačím s citovanými staršími filmy, které jsou realizovány maximálně v duchu klasických svárů mezi národy. I ta zpívající Stuartovna v podání Zarah Leander podává mnohem realističtější obraz bojů o korunu. ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (5)

  • Margot Robbie zpočátku nechtěla vzít roli královny Alžběty, přijala ji až po tom, co jí Josie Rourke poslala dopis, v němž bylo napsáno, proč ji pro svou roli tak moc chce. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. listopadu 2018 na American Film Institut Festivalu v Hollywoodu. (Varan)

Súvisiace novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (viac)

Reklama

Reklama