Reklama

Reklama

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom

  • Česko Hrana (festivalový názov)

Obsahy(1)

Celovečerný dokumentárny film HRANA chce byť svedectvom o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby – Mareka Brezovského. Zároveň podáva správou o celej jednej generácii, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20. storočia. O generácii, pre ktorú sa stala hudba Mareka Brezovského jej bytostným výkrikom a znie v jej srdciach ako hymnus. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (45)

bezslipov007 

všetky recenzie používateľa

V prvom rade veľká poklona Marekovi. Je smutné, že mnohí sa o ňom dozvedeli až prostredníctvom tohto filmu. Aj preto mal tento film určite zmysel. Bol to veľký talent a veľká škoda, že ho nemohol naplno rozvinúť. Jeho hudba sa mi veľmi páči. Je to de facto smutný príbeh a zároveň memento na všetkých, nielen Mareka, ktorý boj s drogami prehrali. Tento film by si mali pozrieť všetci, ktorí čo i len trochu uvažujú o tom skúsiť tvrdé drogy. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

poctivý, klasický dokument, no čo ho prevyšuje a robí naozaj kvaitným, je osobnosť génia a komplikovanej osobnosti mareka brezovského a jeho nesmrteľná a nadčasová hudba; no autorom treba priznať, že si naozaj urobili poctivú dokumentaristickú robotu a vznikol komplexný pohľad na búrlivý život a dielo jedného z najväčších hudobníkov, akých slovensko malo; ()

Reklama

Schuldiner 

všetky recenzie používateľa

Dojemná záležitost o zmařeném talentu. Jednom z mnoha. Bohužel. Depresivní, ponuré, smutné. Nesoudím, nekritizuji, rozumím proč se ti lidé rozhodli natočit film o jejich blízkém. Moc jim chybí, měli možnost ho zvěčnit ve filmu a zároveň bylo o co se podělit. Logické. Musím se přiznat, že o Marekovi Brezovském jsem se poprvé dověděl až (!) ze skladby od Slobodné Európy - Smrť - tedy jen z několika měsíců starého alba (duben 2014). A pak jsem si náhodou zde na ČSFD všiml tohoto filmu jako novinky... Takže zvědavost zapříčinila, že jsem si už vědom, o koho vlastně jde. PS: Kurt Cobain, Jim Morrison, Shannon Hoon, Layne Staley, Jimi Hendrix, Richey Edwards .... ... a tisíce ´´bezejmenných´´ ... ()

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Dokument, ktorý mapuje krátku životnú dráhu mimoriadne nadaného hudobníka Mareka Brezovského. Ako absolvent konzervatória tento mladý klavírista prenikol do niekoľkých hudobných žánrov od vážnej hudby, cez punkrock až po psychedelické skladby. Dokument je rozdelený na štyri časti, ktoré rozoberajú jeho hudobnú kariéru, milostné vzťahy, rodinný život a nakoniec aj priateľstvo. Film je zarámovaný hudobným vystúpením kapely Hrana, ktorá v bratislavskom klube MMC odohrala jeho najznámejšie skladby. Rozhodne jeden z najlepších slovenských filmových počinov posledných rokov, ktorý je zároveň generačnou výpoveďou o búrlivej porevolučnej dobe, kedy na Slovensku zúrila politická mafia. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Dokument "Hrana" jsem znal drive nez samotneho Brezovskeho. Dle hudby ve filmu ci skladeb na youtube mel ocividne talent a jak to tak nezridka byva, pro vyjimecne lidi je svet maly, pak leccos zkousi a ne vzdy to dopadne dobre... Dokument je sam o sobe vyborny, spousta informaci, pohledu z ruznych stran, ukazek. Tleskam slovenskym tvurcum. Uprimne rikam, ze kdyby pojednaval o osobe memu srdci blizsi, dam pet hvezd bez rozmyslu. ()

Galéria (7)

Súvisiace novinky

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (viac)

Reklama

Reklama