Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný režisér filmových mayovek Harald Reinl zfilmoval v letech 1966-67 vrcholné dílo německé středověké literatury, hrdinský epos „Nibelungenlide“ (Píseň o Nibelunzích). Nibelungové jsou bájné bytosti malého vzrůstu, chránící zlatý poklad. Film je dvoudílný: 1. díl nese název „Siegfried“, 2. díl „Kriemhilds Rache“ (Kriemhildina pomsta). Děj první části se odehrává v 5. století v Burgunsku a částečně na Islandu Hlavní hrdina Siegfried (Uwe Beyer) zabije draka a vykoupe se v jeho krvi, tím získá – až na malé místo na zádech – nezranitelnost. Díky svým nadpřirozeným schopnostem pomůže burgundskému králi Guntherovi získat za manželku islandskou královnu Brunhildu (Karin Dorová). V katedrále ve Wormsu se pak slaví dvojí sňatek: Gunthera s Brunhildou a Siegrieda s Guntherovou sestrou Kriemhildou. Za čas se projeví divoká žárlivost a pomstychtivost Brunhildy a je zosnována vražda Siegrieda, kterou vykoná Guntherův man Hagen z Troje (Siegfried Wischnewski)... (Mariin)

(viac)

Recenzie (8)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Vcelku skvostné dobrodružné fantasy, za ktoré sa Nemci nemusia vôbec hanbiť. Farbitý výpravný príbeh v skvostných kulisách i exotických exteriéroch dáva zabudnúť na jeho predka z dôb nemej éry. I ked ku cti tvorcom slúži, že jednotlivé postavy (až na kráľa Gunthera) sa veľmi podobajú na originál (naproti tomu najnovší film v tom vysoko zaostáva) a príbeh sa verne drží predlohy. Jednu z menších rolí si tu strihne aj mladučký Terence Hill. Dej rýchlo odsýpa a myslím, že by mu svedčala aj o čosi dlhšia stopáž. Hodnotenie: 75% ()

vitekpe 

všetky recenzie používateľa

Jak spravne uvadeji kolegove ve svych vystiznych komentarich...ma to neco pozitivniho z mayovek, ma to spis stylizaci ruskych pohadek nez stredoveke fantasy, neprilis efektni triky a slabe hlavni postavy (Beyer). Trosku to zachranuje krasa dvou ustradnich zen (Marlowe, Dor) a nekolik peknych zaberu na krajinu. Jsem zvedavej na druhej dil... P.S.: jo a hraje tam Terence Hill :) ()

Reklama

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Nielen mayovkami boli 60. roky v Nemecku živé. Popri wallaceovkách si do srdcí divákov ( a účtovníkov ) našiel cestu aj ich národný epos DIE NIBELUNGEN. Už druhá filmová adaptácia po Langovom niekoľkohodinovom epose ( 1924 ) ponúka podobnú vizuálnu opulentnosť, ako spomínané westerny, s tým rozdielom že ,,rozprávkovosť,, oných diel bola predsa len badateľnejšia. Fantasy, ktorý bol majestátny vo svojej dobe. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Harald Reinl sa podujal sfilmovať stredoveký nemecký epos a so svojim osvedčeným štábom sa mu podarilo vytvoriť prinajmenšom zaujímavé dielo. Prvá časť je poňatá ako historické fantasy, kde je zopár trikov, ktoré príliš nefungujú. Vzhľadom k slabším technickým vymoženostiam som predpokladal sofistikovanejší prístup k trikom, bohužiaľ sa tak nestalo. Taktiež výber hlavnej postavy Siegrieda ( neherec Uwe Beyer ) je problematický. Všetko ostatné však funguje, príbeh je natočený svižne, hudba je majestátne pekná a kamera sa vyžíva v pekných exteriéroch. ()

Mariin 

všetky recenzie používateľa

Tak jak je u Reinla obvyklé, příběh je zpracován barvitě, má rytmus, typizaci postav, nádhernou krajinu (točilo se mimo jiné opět v Jugoslávii, ale i ve Španělsku a na Islandu), dobrou hudbu. Tvůrci se nevyžívají v detailech násilí ani v intimnostech, a to se cení. Není bez zajímavosti, že hlavního hrdinu Siegrieda hrál olympijský medailista ve vrhu kladivem Uwe Beyer. Mayovkoví fajnšmekři uvítali především Karin Dorovou, ale objevil se tu také Terence Hill a v druhém díle pak Herbert Lom. ()

Galéria (28)

Reklama

Reklama